Planovi i želje

Samir Barać, predsjednik vaterpolista »Primorja Erste banke« o prvoj sezoni na čelu kluba

Igor Duvnjak

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Rezultatom na kraju sezone momčad je dala krasan odgovor upravi, a najviše treneru Hiniću. Za razvoj ovih mladih igrača i njihov napredak jako je važno igranje u Europi. Za ostvarenje te želje prvo se treba naći novac – kaže Barać



Iza Samira Baraća, jednog od najtrofejnijih riječkih sportaša, prva je sezona na čelu Vaterpolo kluba »Primorje Erste banka« u kojoj je kao predsjednik voljenoga kluba s upravom, u kojoj je još niz bivših istaknutih igrača, svjedočio projektu s potpuno novom i pomlađenom ekipom koju je vodio trenerski debitant i nekadašnji igrački as Igor Hinić. Mladi »primorjaši« ispali su u A-2 Regionalnu ligu, a u hrvatskom su prvenstvu osvojili peto mjesto.


Korak naprijed


– Okončana je sezona momčadi koja je domaća, naša, ali je nova u seniorskoj konkurenciji – kaže Samir Barać. – Na početku je sve bila jedna velika nepoznanica. U sezonu smo ušli bez velikih ambicija i opterećenja. Iskustvo nas je kroz tolike igračke godine učilo da ova sezona mora biti velika sezona za napredak i brzo odrastanje, to smo shvatili od početka. Imamo nekoliko srednjoškolaca u ekipi koji su se prvi put susreli s režimom seniorskog rada, na treniranje dva puta dnevno.


Vodstvo kluba je zadovoljno onime što su mladići prezentirali u vodi.




– Rezultatom na kraju sezone momčad je dala krasan odgovor, ne samo sebi samima, nego i nama u upravi, a najviše treneru Igoru Hiniću. On je zajedno s profesorom Ivom Matkovićem i Bobanom Voštićem vodio sav taj posao. Ekipa je pokazala da je učinjen veliki korak naprijed. Vrijeme je maksimalno iskorišteno za stjecanje neophodnog iskustva, snage i samopouzdanja u borbama s najjačima i najboljima.


Predsjednik Barać i ostali u vodstvu kluba su gledajući nadmetanja s tribina jednoglasni u pohvalama treneru Igoru Hiniću i mladićima koje vodi.


Financije


– Ocjena sezone je više nego zadovoljavajuća. Mladi do sada nisu igrali u seniorskoj konkurenciji, a čak i oni stariji poput Duje Peroša, Darija Rakovca i Mislava Vrlića, do sada nisu imali veliku priliku za igranje. Ovi posljednji su postali nositelji momčadi. Mlađi poput Tina Brubnjaka, Frana Čubranića i Marka Radulovića su kao nositelji mlade plejade pokazali iskorak, pred njima je dobar put. Potrebno je samo raditi.


»Primorje Erste banka«, kao ni ostali riječki klubovi, nije izuzet od mučnog traganja za nužnom financijskom podlogom. Ispalo se u niži rang Regionalne lige, koji je prema računicama još skuplji od A-1 lige. Momčad je petim mjestom u Hrvatskoj izborila igranje u Europi, lani se odustalo od LEN Kupa, pitanje je što će biti ovoga puta.


– Službeno se spušta zastor nad sezonom, no to nije tako za upravu, imamo još jako puno posla pred sobom. Mislim na financijska pitanja i preslagivanje u trenerskom kadru svih mlađih kategorija. Tu ćemo implementirati sustav fiksnog rada da maksimalno zaštitimo naš omladinski pogon te raširiti bazu uz pomoć svih ovdašnjih klubova. Nudimo široke ruke suradnje. Što se financija tiče, još nemamo jasan plan za igranje u Europi iduće sezone. Za razvoj ovih mladih igrača i njihov napredak jako je važno igranje u Europi. Bitno je to i za promociju »Primorja EB«, koje slavi 110 godina postojanja. Svim srcem bismo željeli igrati u Europi, ali za tu odluku će nam trebati vremena. Za ostvarenje te želje prvo se treba naći novac pa onda ići igrati, a ne odlučiti se za nastupe u Europi pa tražiti novac.