Novi predsjednik PK Primorje

Predrag Kovačić: Skoro sav novac dajemo za plaće trenerima

Stjecajem okolnosti klub se na neki način raspustio. Ove godine završavamo s dosadašnjim načinom poslovanja. Ovo je moja dobra volja i ne želim da me se proziva za nešto za što nisam kriv – kaže Kovačić



RIJEKA Predrag Kovačić, novopečeni predsjednik Plivačkog kluba »Primorje CO«, itekako je svjestan da ga tijekom iduće dvije godine čeka težak posao budući da se o riječkom stogodišnjaku tijekom protekle četiri godine više priča kao o klubu koji stalno potresaju unutarnje trzavice, nego o rezultatima njegovih plivača. Koliko god je Kovačić prošle srijede na izvanrednoj izbornoj skupštini »Primorja CO« isticao uspjehe Sanje Jovanović, Saše Gerbeca i Dominika Strage s velikih natjecanja, i hvalio se 131 odličjem s državnih prvenstava, na površinu su zahvaljujući instruktoru plivanja Robertu Puljiću, koji je jedini naglas pitao ono što sve zanima, isplivala sve glasnija šuškanja o isplati osobnih dohodaka na studentske ugovore koji ne glase na ime osoba kojima se isplaćuju.


– S tom praksom moramo prestati, na zadnjem Izvršnom odboru donijeli smo odluku prema kojoj će Dimitar Bobev biti zadužen za kompletnu reorganizaciju trenerske službe. To znači da ćemo smanjiti broj trenera, trenerima koji sada rade nekoliko sati dnevno omogućiti punu satnicu, ostaviti samo stručne trenere, što znači da se moramo pokriti sredstvima koja imamo. Neki će nažalost morati otići. Moramo se potruditi da financijska situacija bude dobra, ne možemo negativno poslovati. A sredstva su nam ograničena, to svi znamo. Sad imamo 16 trenera, što nam je veliki izdatak, nama gotovo sav prihod odlazi na dohotke.



Koliko god ističete da su rezultati dobri, ne možemo reći da jesu, utapaju se u prosjeku hrvatskoga plivanja? Sve je na leđima Sanje Jovanović, koja je u Rijeku došla iz Dubrovnika? Hoće li »Primorje CO« stvoriti svojega plivača?   – Imamo bazu od 900 plivača i vjerujem da ćemo dobiti plivača iz vlastite baze. Imamo kvalitetnih plivača među kadetima i juniorima. Moramo raditi na stručnome planu, moramo angažirati nekog novog stručnjaka. Bobev je stručan, ali plivanje je otišlo dalje. Moramo pronaći sredstva za angažman vanjskih suradnika koji bi našim trenerima držali seminare, kao i inzistirati na angažmanu psihologa, nutricionista… Jednostavno moramo dići plivanje na jednu višu razinu. Voljeli bismo da naši plivači osvajaju medalje na europskim prvenstvima, a ne da se zadovoljavamo plasmanom u finale, kojim se onda zadovoljava cijela Hrvatska. No, to je očito politika Saveza, kod njih nema želje za suradnjom, prenošenjem znanja. Mislim da bi vrhunskog trenera koji je odgojio svjetskog rekordera (Dirka Langea, koji je angažiran kao glavni trener hrvatske reprezentacije, op. a.) trebalo pozvati u Rijeku na tjedan dana da nam održi seminar i educira naše trenere. Nije dovoljno da angažiramo uspješnog plivača.


 Loši odnosi


Na studentski ugovor ne rade samo treneri, već i tajnik Zoran Mišković, koji je službeno u mirovini? – Mišković je naš tajnik, za to prima određenu naknadu. Smatram da on i Gabrijela Vuković rade golem dio posla. Mi bismo u kancelariji trebali imati četvero zaposlenih, a taj posao obavljaju njih dvoje. Točno je da je u mirovini, IO će porazgovarati s njim i pokušat ćemo nešto riješiti. Namjeravamo popuniti profesionalno radno mjesto u tajništvu, imamo kandidadata s kojim smo već razgovarali, a koji je već radio u »Primorju CO«. Činjenica je da loši međuljudski odnosi postaju zaštitni znak »Primorja CO«. Prvo su to bili loši odnosi među trenerima, što ste barem prividno uspjeli riješiti, sada se jaz produbio na relaciji treneri – kancelarija? – Ne osjećam da su takve tenzije, mislim da su treneri shvatili situaciju u kojoj se nalazimo. Tenzije među trenerima je stvarao trener koji je nedavno otišao u Njemačku, njegovim odlaskom se stanje dosta poboljšalo i među trenerima vladaju kolegijalni odnosi. 

Slučaj Bastijančić


Priča oko studentskih ugovora u javnost je procurila odlaskom jednog od instruktora u »Primorjevoj« školi plivanja, Sandra Bastijančića, koji se o svojem odlasku i razlozima očitovao na jednoj od društvenih mreža? – On je bio dobar s trenerom koji je otišao u Njemačku. Htio je poseban položaj, htio je da ga zaposlimo. On sebe jednostavno precjenjuje, kaže da je dobio odlikovanja i priznanja, za koja ja iskreno ne znam. Ima bolesne ambicije i jednostavno ne staje. U svakom dopisu koji šalje hvali samoga sebe, a onda tek govori da je klub ovakav i onakav. Smatram da nije u pravu. Ja sam mu odgovorio na prvu prozivku, on je potom mislio da ćemo nastaviti dopisivanje. No, mene takvo što ne zanima. Ako ima nekih problema, neka dođe k meni, vrlo rado ću s njim porazgovarati i vidjeti što možemo riješiti. Što mu je bivše rukovodstvo obećavalo, zaista ne znam, znam da je sam dao ostavku i otišao iz kluba. Sa mnom o tome nikada nije razgovarao. O poslovanju »Primorja CO« navodno su obaviješteni Grad Rijeka, Riječki sportski savez i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta? – I ja imam tu informaciju, ali me nitko iz tih ustanova nije kontaktirao. Radimo na tome da se što prije nađemo s gradonačelnikom i županom. Posljednji događaji stavili su mrlju na »Primorje CO«? – Dosad sam bio vršitelj dužnosti, što znači da i nisam imao velikih ovlasti. Sada sam predsjednik i mislim da s novim IO-om možemo donijeti kvalitetne odluke. Ipak su tu sposobni ljudi te smatram da ćemo dosta stvari popraviti i promijeniti. Ne postoji idealan klub, to vjerojatno i sami znate. Stjecajem okolnosti, zbog predsjednikove bolesti, klub se na neki način raspustio, ali sada će u klubu biti čvrsta ruka. Financiranje je problem svih klubova u Hrvatskoj. Ove godine završavamo s dosadašnjim načinom poslovanja. Ja sam pravnik, legalist. Ne primam naknadu jer nisam profesionalac, a snosim veliku odgovornost. Ovo je moja dobra volja i ne želim da me se proziva za nešto za što nisam kriv.