Odlazak trofejnog čelnika

PROMJENE NA VRHU Predrag Sloboda odstupio s mjesta predsjednika, ali ostaje u HVS-u

Igor Duvnjak

Predrag Sloboda/Foto Arhiva NL

Predrag Sloboda/Foto Arhiva NL

Izborna skupština održat će se 8. listopada kada će se Slobodu na mjestu predsjednika odmjeniti Splićanin Mladen Drnasin



RIJEKA Trofejni riječki sportski djelatnik Predrag Sloboda odluke više nije predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, to je naoko neočekivana vijest koja je u biti pripremana već neko vrijeme. Dosadašnji čelnik jednog od najtrofejnijih sportova u Hrvatskoj podnio je ostavku na dosadašnju dužnost, a za 8. listopada je sazvao i izvanrednu Izbornu Skupštinu HVS-a na kojoj će hrvatski vaterpolo dobiti novog čelnika. Kako je objasnio Pero Bukić, izvršni dopredsjednik HVS-a u Savezu nema nikakvih potresa, naprotiv. Sloboda i dalje ostaje u čelništvu kao dopredsjednik, a novi će predsjednik HVS–a biti znano splitsko ime Mladen Drnasin, nekadašnji vaterpolist tamošnjeg »Jadrana«, sada u vodstvu tog kluba i istaknuti gospodarstvenik.


Predsjednik u odlasku se pismeno obratio članovima HVS–a obrazlažući svoju odluku. Između ostaloga je poručio:


“Poštovani članovi Upravnog odbora i Skupštine HVS-a,ovim vas putem informiram da sam nakon dužeg promišljanja i obavljenih konzultacija s užim dijelom vodstva Saveza s današnjim danom odlučio odstupiti s mjesta predsjednika HVS-a, te sazvati izvanrednu Izbornu skupštinu koja će se održati u ponedjeljak, 8. listopada 2018. u Zagrebu. Naime, nakon punih osam godina na mjestu predsjednika HVS-a, a s obzirom na potrebe jačanja logstike i organizacije Saveza, te obzirom na dostignutu najvišu razinu uspjeha i rezultata, vrijeme je da to časno mjesto preuzme netko drugi tko će s novom energijom i entuzijazmom i nastaviti ovaj zlatni plov kojim smo išli do sada. Za hrvatski vaterpolo postoji samo jedan put, a to su uspjesi, medalje i rezultati. Osobno, želja mi je još više se posvetiti segmentu u kojem sam i bio najaktivniji, a to su međunarodni odnosi, suradnja s europskim i svjetskim vaterpolskim organizacijama, LEN i FINA, a što postaje gotovo svakodnevna obveza. Budući da nas već sljedeće ljeto očekuje Svjetsko prvenstvo gdje branimo naslov najboljih na svijetu, godinu dana kasnije i Europsko prvenstvo i Olimpijske igre, a svi se nadamo i Europsko prvenstvo 2022. u Splitu, novom predsjedniku i svima nama želim puno sreće i još više novih uspjeha”, istkanuo je Sloboda.




Za njim ostaje opus uspjeha za pamćenje u dugom mandatu započetom odmah nakon osvajanja naslova europskog prvaka u Zagrebu, u jesen 2010. Za njegova vođenja HVS–a ostvareni su najveći uspjesi našeg vaterpola, osvojena su »zlata« na Olimpijskim igrama u Londonu 2012, te na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti lani, isto zako i u u Svjetskoj ligi u Almatiju 2012, na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013. i na Europa kupu u Rijeci 2018. Uz to je osvojeno olimpijsko srebro u Rio de Janeiru 2016 i na SP–u u Kazanju 2015., brončane medalje na SP-u Šangaju 2011. i u Barceloni 2013. godine. Bez dvojbe je Predrag Sloboda najtrofejniji predsjednik u povijesti HVS–a, isto tako i riječkog »Primorja EB. U svom je mandatu na kantridi okupio najzvučniju momčad u povijesti riječkog sporta sa sedam olimpijskih pobjednika, koja je osvojila dva naslova državnog prvaka, tri hrvatska Kupa i tri Jadranske lige a dva puta je bila europski doprvak.



 Predrag Sloboda nije  imao što posebno komentirati oko svog odstupanja s kormila HVS–a izvan onoga što je ranije naveo u pismenom priopćenju.


– Nema tu ništa spektakularno. Očekuju nas veliki izazovi. Pred nama imamo Olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo, a čekamo i potvrdu domaćinstva Europskog prvenstva 2022.- godine u Splitu. Tu su još i Svjetska liga te Europa cup – poručio je čovjek koji je već godinama itekako spominjano ime u vaterpolskom svijetu. – Treba malo proširiti vodstvo jer su zahtjevi i obaveze postale puno veće te ne možemo svi raditi sve nego tražimo malo ljude koji su benevolentni, koji imaju više energije nego mi. Želja je da nam dodaju malo još nečega, dodatnu kvalitetu. Našli smo to. Očekujemo da će sustav ostati isti da će svaki od nas raditi sve što može. Mi smo jedna uspješna sportska obitelj. Mislimo da tu nemamo nikakvih problema i da će to ići dalje, samo smo malo proširili tu bazu kvalitete vodstva.