Nakon 10. plova

OI Rio: Stipanović osigurao najmanje srebrnu medalju u Laseru

Hina

Reuters

Reuters



NOVO 2.48 Tonči Stipanović donio je Hrvatskoj prvo olimpijsko odličje u jedrenju u povijesti, a uoči finalnog plova za odličja osigurao je najmanje srebro i ima dobre izglede za zlato na OI u Rio de Janeiru.


Nevjerojatan je bio ishod zbivanja na regatnim poljima zaljeva Guanabara šestog dana olimpijske regate, čak i pomalo neočekivan. Tonči Stipanović odradio je posao vrhunski, konkurencija je imala dosta greški, bodovi su se zbrojili i tablica nakon deset jedrenja na kraju dana je pokazala svoje: Hrvatska i Stipanović imaju sigurno srebro, a čak bi moglo biti i zlato, ako Tonči koncentrirano i staloženo privede priču kraju.


Deset bodova prednosti ima hrvatski kormilar ispred Australca Toma Burtona na drugom mjestu, te 20 ispred Novozelanđanina Sama Meecha na trećem mjestu. S obzirom na sustav bodovanja u finalu, to znači i ako Meech pobijedi u plovu za odličja, a Stipanović bude posljednji ni to mu ne bi bilo dovoljno da u konačnom poretku bude ispred Tončija. Jedini koji može napasti našeg kormilara u finalu je Tom Burton, ali da bi uzeo zlato mora biti pet mjesta bolje plasiran od Stipanovića u tom plovu za odličja, a to je nešto što baš nije jednostavno izvesti, pogotovo u situaciji kad onaj kojeg napadaš zna da si mu ti jedina prijetnja i da samo tebe mora pratiti po regatnom polju kako bi zadržao prvo mjesto i zlato.




‘Laseraši’ jedre finalni plov za odličja 15. kolovoza i tada će se znati koje točno boje će biti prva hrvatska olimpijska medalja u jedrenju. Puno je čestitki dobio Stipanović večeras, no slavlja zasad još nema. U nedjelju je dan odmora, Tonči će malo doći do marine, oprati svoj brod, staviti ga u karantenu s jedrilicama ostalih finalista, odmoriti i koncentrirati se na ono što ga čeka, svjestan da će u povijesti biti upisan kao prvi hrvatski jedriličar – osvajač olimpijske medalje. Treba to prespavati, smiriti emocije i odraditi posao do kraja.


»Jasno da sam razmišljao da je medalja tu, vidio sam da Brazilac Scheidt, Britanac Thompson i Nizozemac van Schaardenburg nisu u prvih deset i znao sam da je to stvarno šansa da već danas dođem do medalje. Lakše je sad jedriti, trebam kontrolirati samo jednog protivnika, ne moram misliti na ostale. Nećemo se još zalijetati, sve je naravno moguće, dok ne uđem u cilj neću još početi slaviti, ali mislim da ću se dobro pripremiti da osiguram tu zlatnu medalju. Bit će velika borba za broncu, možda će to nama dvojici olakšati posao i stvarno ćemo se sami naći naprijed, ali ja ću pokušati da Tom i ja startamo zadnji i da uđemo kao zadnja dva«, najavio je taktiku Tonči Stipanović koji je u devetom i desetom plovu osvojio sedmo i treće mjesto.


No, tu nije kraj dobrim vijestima. Ivan Kljaković Gašpić u Finnu je sa četvrtim i desetim ulazom stigao do petog mjesta ukupno nakon osam jedrenja te ga samo šest bodova ga dijeli od trećeg mjesta, što znači da se uključio u borbu za odličja.


»Bilo je jako tijesno, stvarno se u metar odlučivalo. Treba sad ohladiti glavu i zadržati konstantu. Prognoza je laganiji vjetar, nadam se da ću tu dobro odraditi svoj posao i želim vjerovati u najbolje«, rekao je Ivan.


Finaši u nedjelju jedre dva zadnja plova uoči finala i Ivan može odraditi veliki posao. Vodi Britanac Giles Scott i veliki je favorit za zlato.Četiri plova odradili su danas 49eri. Pavle Kostov i Petar Cupać su upisali pobjedu u zadnjem plovu dana, što ih je diglo na deseto mjesto poretka. Kažu da je nedostajalo brzine u prva tri plova i da mogu puno bolje.

Olimpijska regata završila je za Tinu Mihelić koja je zauzela 13. mjesto.


U nedjelju se na more vraćaju Šime Fantela i Igor Marenić. Pred dvojcima su tri plova, šesti, sedmi i osmi, ako uspiju odjedriti tri. Nakon pet jedrenja Šime i Igor su vodeća posada. Startevi su, kao i obično, predviđeni u 18 sati po hrvatskom vremenu.


NOVO 00.00 Nakon što je istekao rok za prosvjede i službeno je potvrđeno da je hrvatski jedriličar Tonči Stipanović osigurao najmanje srebrnu medalju u klasi Laser na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru te tako postao prvi hrvatski jedriličar u povijesti koji će osvojiti olimpijsko odličje.


Uoči plova za odličja, koji je na programu u ponedjeljak, Stipanović je i dalje uvjerljivo vodeći, ima 10 bodova prednosti u odnosu na drugog Australca Toma Burtona, odnosno 20 u odnosu na trećeg Novozelanđanina Sama Meecha.


Stipanović je u dva plova u subotu zauzeo sedmo i treće mjesto, te ukupno ima 57 negativnih bodova. Drugi Burton ima 67, treći Meech 77, dok je četvrti Francuz Jean Baptiste Bernaz na 86.


U plovu za odličja nastupa samo 10 najboljih, te je maksimalan broj negativnih bodova koji se može sakupiti 20. Stipanoviću tako u plovu za odličja samo ostaje zadatak ne dopustiti Burtonu da bude šest mjesta ispred njega i postat će treći hrvatski olimpac na Igrama u Rio de Janeiru sa zlatnim olimpijskim odličjem, nakon što su prva dva osvojili Josip Glasnović u trapu i braća Martin i Valent Sinković u dvojcu na pariće.


Prema neslužbenim rezultatima nakon 10. plova klase Laser hrvatski jedriličar Tonči Stipanović osigurao je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.


Uoči plova za odličja, koji je na programu u ponedjeljak, Stipanović je i dalje uvjerljivo vodeći, ima 10 bodova prednosti u odnosu na drugog Australca Toma Burtona, odnosno 20 u odnosu na trećeg Novozelanđanina Sama Meecha.


Ukoliko ne bude prosvjeda na rezultate 10. plova Stipanovićeva medalja bit će i službeno potvrđena za oko sat vremena.


Stipanović je u dva plova u subotu zauzeo sedmo i treće mjesto, te ukupno ima 57 negativnih bodova. Drugi Burton ima 67, treći Meech 77, dok je četvrti Francuz Jean Baptiste Bernaz na 86.


U plovu za odličja nastupa samo 10 najboljih, te je maksimalan broj negativnih bodova koji se može sakupiti 20.