Četvrtfinale

Hrvatski vaterpolisti večeras protiv Italije, Sukno: ‘Moramo biti bolji u svemu’

Igor Duvnjak

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Talijani su agresivni do razine bezobrazluka. Niži su i fizički su slabiji od nas, ali ne odustaju od agresivnosti, stalno provociraju. Mi moramo biti stalno najbolji u svakom detalju. U tom slučaju imamo izgleda za prolaz – kaže Sandro Sukno



RIJEKA Hrvatska vaterpolska reprezentacija, koja zaveslaj po zaveslaj ide ka zacrtanim ciljevima na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, večeras od 22 sata ima uzdubljivo dočekivanje ponoći. Na tamošnjem glasovitom plivalištu »Alfred Hajos« u kasnim noćnim satima otimati će se oko ulaznice za polufinale budimpeštanske sportske revije s Talijanima, velikim rivalima, u dvoboju svjetskih vaterpolskih velesila s dvije suprotne obale Jadrana. Riječ je o jednom od klasičnih derbija svjetskog vaterpola proteklih desetljeća, o susretu koji će kidati živce reprezentativaca i njihovih simpatizera od kojih će jedni od velikana vaterpola slaviti ulazak među četiri najbolja na svijetu, a drugi uzdisati nakon neuspjeha.



Danas, četvrfinale 14.50: Crna Gora – Grčka, 16.10: Srbija – Australija, 20.30: Mađarska – Rusija, 22: Hrvatska – Italija.



Više odmora




Hrvatska je stopostotnim učinkom priskrbila dan odmora više od svojih večerašnjih konkurenata, drugo je pitanje koliko to može biti jedan od važnih detalja koji će odlučivati o pobjedniku sraza za vaterpolske sladokusce. Nema naime favorita u ovakvom ogledu bez obzira što je hrvatska aktualni viceprvak svijeta i finalist Olimpijskih igara sa sastavom dužnim svakog štovanja. Obrana na čelu sa sjajnim vratarom Markom Bijačem i bekovima ispred njega je itekako pouzdana, napad s maštovitim majstorom Sandrom Suknom ima odgovore na svačiji obrambeni upit. Ove selekcije su se dva puta ogledale ove sezone, Talijani su oba puta bili uspješniji. Pobijedili su prvo na peterce u polufinalu Svjetske lige kao i na sicilijanskom turniru u Siracusi, no Svjetsko prvenstvo je ipak nešto sasvim drugo.



Anton Lončar zauzeo je 29. mjesto u utrci na 100 leđno drugoga dana Svjetskoga prvenstva u Budimpešti, plivač »Primorja CO« u kvalifikacijama je plivao 55.88 sekundi, 11 stotinki sporije od njegovog osobnog rekorda s Otvorenoga prvenstva Hrvatske i Slovenije krajem lipnja u Rijeci, odnosno 1.26 sekundi sporije od rezultat koji je vodio u polufinale.Favoriti su jučer u Budimpešti opravdali očekivanja.

Adam Peaty nastavio je svoju dominaciju na 100 prsno i obranio titulu svjetskoga prvaka iz Kazana prije dvije godine, do zlata je doplivao za 57.47 sekundi i za 28 stotinki popravio svoj rekord svjetskih prvenstava koji je isplivao u polufinalu dan ranije. Zlato je rekordom svjetskih prvenstava garnirala i Sarah Sjostrom na 100 delfin za 55.53 sekundi, rezultat je to 11 stotinki brži od onoga koji je plivala u Kazanu prije dvije godine, ali i osam stotinki sporiji od njezinog svjetskog rekorda s Olimpijskih igara u Riju. Šveđanka je jučer osvojila četvrto zlato na 100 delfin, nastavivši niz koji je započela kao 15-godišnjakinja u Rimu 2009. godine.


No, najveća zvijezda svakako je bila Katinka Hosszu za koju je navijala cijela Dunav arena. Svestrana Mađarica jučer je u solo utrci doplivala do trećeg zlata na 200 mješovito za 2:07.00 minuta i svojeg prvog zlata u Budimpešti.Rezultati pobjednika, plivači, 100 prsno: 1. Adam Peaty (VB) 57.47; 50 delfin: 1. Benjamin Proud (VB) 22.75.Plivačice, 100 delfin: 1. Sarah Sjostrom (Šve) 55.53; 200 mješovito: 1. Katinka Hosszu (Mađ) 2:07.00. (I. VA.)


– Imali smo tri dana bez utakmica, makar nam to nije bio potpuni odmor. Nastavljalo se s treninzima i u vodi i u teretani. Ovako je ipak malo lakše jer smo se mogli sasvim koncentrirati na Italiju – kaže Sandro Sukno koji se na koncu srećom po hrvatsku reprezentaciju oporavio od ozljede do početka SP-a. – Talijani su agresivni do razine bezobrazluka. Niži su i fizički su slabiji od nas, ali ne odustaju od agresivnosti, stalno provociraju. Mi moramo biti stalno najbolji u svakom detalju. U tom slučaju imamo izgleda za prolaz, ali nema sumnje da će to biti vrhunska utakmica. Kolektivnom igrom nas šestorica moramo pomagati vrataru Bijaču. Obranu moramo usavršiti do najboljeg. Valja biti smiren, a u 22 sata najbolji, najjači, najsmireniji.



Ivica Tucak: – Italija je vrlo dobra reprezentacija pokrivena dobro na svim pozicijama. Ove godine iz jedne prijateljske i jedne službene utakmice imamo negativan omjer što je dovoljno upozorenje. Moramo maksimalno motivirano i jako ući u susret, vjerujem da ako bude sve kako treba da smo bliži pobjedi. Imamo kvalitetniju reprezentaciju, ali čeka nas jako teška utakmica.Ante Vukičević: – Osjećamo se dobro, atmosfera u momčadi je odlična i nestrpljivo očekujemo ovo četvrfinale. U susretima u skupini bilo je dosta i naših navijača što nam je bio dodatni vjetar u leđa. Nadamo se da će tako biti i dalje. Luka Lončar: – Ozračje je odlično, osjeća se lagana, ali pozitivna nervoza. Jedva čekamo da počne utakmica, osjećamo se spremni i nadamo pobjedi.


Potrošnja azzurra


Talijani su dosta lako obavili posao u osmini finala s Kazahstanom, njihov izbornik Alessandro Campagna smatra da su se njegovi momci čuvali za večerašnji četvrtfinale.


– S Kazahstanom smo igrali u laganom ritmu. To je shvatljivo nakon dvije utakmice ogromnog intenziteta i fizičke i psihološke potrošnje kakvi su bili susreti u skupini s Mađarskom i Australijom – rekao je Campagna, uspješan trener i nekada trofejni igrač. – Hrvatska se odmarala, a moji igrači su nastojali trošiti što manje snage. Totalno smo kontrolirali utakmicu i rezultat nikada nije bio upitan. Naljutio sam se tek zbog nekih obrambenih neopreznosti koje moramo izbjegavati. Ovo je i za vratara Stefana Tempestija, koji je branio od početka, bio dobar trening.