Dobitnik Državne nagrade 'Franjo Bučar'

Enrico Marotti: Novi surferi raduju me više od vlastitih rezultata

Marina Kirigin

SEZONU ZAKLJUČIO MEĐU DESET NAJBOLJIH SURFERA SVIJETA - Enrico Marotti

SEZONU ZAKLJUČIO MEĐU DESET NAJBOLJIH SURFERA SVIJETA - Enrico Marotti

Veseli me porast broja novih surfera, svako dijete koje je stiglo u našu školicu surfanja i okušalo se u jedrenju na dasci. Sretan sam da smo pridobili u ovom kratkom razdoblju 15 novih surfera - kaže Marotti, koji je sezonu okončao četvrtim mjestom na regati u Novoj Kaledoniji



VOLOSKO  Regata u Novoj Kaledoniji bila je točka na »i«, njemu najslađi završetak sezone jedrenja na dasci u Svjetskom kupu. Enrico Marotti, windsurfer Društva sportova na moru Volosko, polučio je dosad najbolji rezultat u Svjetskom kupu. Zauzevši četvrto mjesto na regati u Novoj Kaledoniji, sezonu je zaključio prvi put među deset najboljih surfera svijeta, na devetom mjestu PWA ljestvice (The Professional Windsurfers Association).


– Ovo je moj najbolji, najvažniji i najdraži rezultat dosad. Ući među deset najboljih profesionalnih surfera, među »kremu« profesionalnog jedrenja, nešto je na čemu sam godinama radio. Zato uživam u ovom trenutku. Na posljednjoj regati Svjetskog kupa, nakon 11 eliminacija, završiti na četvrtom mjestu, potvrda je da moje dobro jedrenje nije slučajnost već čvrst temelj na kojem treba planirati buduće izazove i postavljati ciljeve. U ovoj završnici sezone sve se posložilo. Nakon što sam na regati Svjetskog kupa u Danskoj jedan plov završio na prvom mjestu, a jedan na šestom, shvatio sam da mogu puno napraviti. Između regate u Danskoj i Novoj Kaledoniji, koje su bile dvije posljednje u Svjetskom kupu, bila je duga pauza od mjesec i pol dana koja mi je omogućila da se maksimalno pripremim. Moj tim, mentalni trener Petar Nikolić, kondicijski trener Aris Naglić i fizioterapeut Marin Polonijo doveli su moj um i tijelo na novu razinu – osjećao sam se super na moru usprkos vrlo teškim i zahtjevnim uvjetima koji su vladali… – govori Marotti, prošlogodišnji prvak svijeta u windsurf disciplini slalom, otkrivajući kako ga više od osobnih rezultata veseli svako novo dijete koje uđe u svijet jedrenja na dasci.


Enrico Marotti


Enrico Marotti



Najbolja trama




Naime, višestruki osvajač nacionalnih, europskih i svjetskih titula, s djevojkom Nikom Cuculić ove je godine surfanje otvorio širokoj publici i vratio ga u Volosko, na, kako on voli reći, najbolju »tramu« (tramontanu) na svijetu, vjetar koji ga je »zadužio«, na kojem trenira od prvog dana, od trenutka kada je kao osmogodišnjak započeo jedriti u klasi »optimist« do danas. Marotti je sa svojom djevojkom početkom ljeta pokrenuo Marotti Windsurf Centar kroz koji je dosad prošlo između 120 i 150 ljudi.


– Više od vlastitih rezultata, veseli me porast broja novih surfera, svako dijete koje je stiglo u našu školicu surfanja i okušalo se u jedrenju na dasci. Sretan sam da smo pridobili u ovom kratkom razdoblju 15 novih surfera od početka ljeta, onih koji su nakon ljetne škole jedrenja odlučili kupiti opremu te i dan danas dolaze ujutro u Preluk na tramontanu – govori 28-godišnji vološćanski surfer kojem je na kraju jedne uspješne sezone dodijeljeno priznanje – godišnja Državna nagrada za sport »Franjo Bučar«.


Za ovo izuzetno značajno priznaje predložio ga je Sportski savez Grada Opatije uz obrazloženje: »Enrico Marotti svjetski je prvak u jedrenju na dasci – disciplina slalom u 2018. godini i prvi sportaš u povijesti naše zemlje koji se okitio tom prestižnom titulom, višestruki je europski prvak te višestruki prvak Hrvatske u windsurfingu, a titule najboljeg sportaša Primorsko-goranske županije i Grada Opatije ponio je nekoliko puta. Po zanimanju je inženjer građevine, prvi je surfer iz Hrvatske koji ima profesionalni ugovor, a uz iznimne sportske rezultate koje je prošle godine okrunio svjetskim zlatom, diljem svijeta promovira našu zemlju i hrvatski sport, kao i mnogobrojne hrvatske popularne lokacije za windsurfing koje su se upisale i na svjetske karte jedrenja na dasci. Osnivač je i voditelj škole za jedrenje Marotti Windsurfing Centar u Voloskom gdje popularizira sport među djecom i mladima, prenoseći svoje znanje na mlađe naraštaje te podiže svijest o važnosti sporta i zdravom načinu života.«


– Koliko je to velika i značajna nagrada govori činjenica da se može dobiti samo jednom u životu. Privilegij je biti u tom krugu ljudi koji su je primili. Zahvalan sam Sportskom savezu Grada Opatije koji me prijavio i što sam izabran. Svakom sportašu izuzetno puno znači kada vidi da se njegov rad prati, da ga cijene i s njime se u pobjedama vesele. S druge strane, primiti ovakvu nagradu za mene predstavlja i veliku odgovornost. Takvu nagradu valja i opravdati, a ja ću to pokušati svojim još boljim izvedbama, trudom, radom, zalaganjem – govori Marotti.



Marottija je kao sportaša ambasadora hrvatskog turizma prepoznala i Hrvatska turistička zajednica.– Čast mi je biti promotor Hrvatske u svijetu. Zahvalan sam HTZ-u s kojim sam ove godine potpisao suradnju. Vjerujem da ću biti od koristi i uspješno promovirati Hrvatsku posebno zato što na godišnjem planu obiđem oko 15-16 razvikanih turističkih destinacija gdje u svakoj prilici govorim o Hrvatskoj, njezinim atrakcijama, pa tako i surferima o mom surferskom »spotu« u Voloskom, na Preluku. Iako imam potpisane profesionalne sponzorske ugovore, jedrenje je izuzetno skup sport, tako da uvijek kažem da nikada nije na odmet naći još ponekog sponzora, nekoga koji će u tom plasmanu vidjeti i neku svoju korist.


Tenerife


Krajem prosinca Marotti odlazi na zimske pripreme na Tenerife, gdje ostaje praktički do proljeća. U planu su intenzivniji treninzi na foilu, novoj atraktivnoj dasci koja će u disciplini slalom za slabijeg vjetra biti zamjenska daska. Povratkom kući, uz treninge kreće i intenzivniji rad s mladima u školi surfanja u suradnji sa djevojkom Nikom. Međutim, Rico ili Manimal, nadimak koji mu je zbog izdržljivosti i snage nadjenula svjetska surferska elita, i dalje će ostati fokusiran na svoj najvažniji cilj – vrh PWA ljestvice.


– To spada među moje dugoročne ciljeve jer se radi o kompleksnom i zahtjevnom zadatku. Vjerujem da će mi ovogodišnje iskustvo dati sigurnost u daljnje nastupe te da ću to jednom i postići – govori Marotti, veliki zaljubljenik u adrenalin koji smatra da u životu ne valja imati samo jedan fokus, baš suprotno, smatra da si produktivniji ako razbistriš glavu i s kakvim »zadatkom« izvan svoje profesije.


– Ponekad treba odmoriti mozak. Baš sam nedavno o tome razgovarao sa svojim mentalnim trenerom. Došli smo do zaključka da bi ponekad trebalo maknuti fokus sa surfanja. Meni se sve nekako u posljednje vrijeme vrtilo oko jedrenja. Kada nisam trenirao, onda sam popravljao opremu, sređivao kombi za regatu, uglavnom sve je bilo vezano uz windsurf. Nedavno mi je tata počeo voziti auto-moto utrke, pa kao zaljubljenik adrenalina, nadam se da ću mu ponekad »maznuti« auto i iz hobija se okušati i u tom adrenalinskom sportu – govori Marotti koji vjeruje da će nakon završetka svoje profesionalne karijere raditi i kao inženjer građevine, ali i završiti još dvije godine fakulteta kako bi stekao više zvanje. U međuvremenu ono malo slobodnog vremena trošit će u društvu djevojke, surferice Nike, i u šetnji sa svojim psima.