Odbrojavanje

U nedjelju veliko finale “Homo si teć”: Dođite na Korzo, trčite i uživajte!

Denis Frančišković

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Hvala gradonačelniku Opatije Ivi Dujmiću koji je odmah podržao ideju o maratonu Rijeka – Opatija – Rijeka. Poziv svima, od najmlađih do najstarijih, vjerujem da ćemo opravdati epitet najveće ulične utrke u Hrvatskoj – rekao je Vojko Obersnel



RIJEKA  Festival sporta i rekreacije, odnosno jubilarno 20. izdanje sportsko-rekreativne priredbe »Homo si teć« ulazi u svoju završnicu. Sve će kulminirati ovog vikenda, nakon subotnje prezentacije sportskih klubova i sportova na Gatu Karoline Riječke, nedjelja će biti veliki praznik trčanja. Dvije utrke su okončane, obje s rekordima, onim rezultatskim i po broju sudionika, a slijedi koktel još šest nedjeljnih utrka. Svakako pozornost plijeni premijerno izdanje »Riječkog maratona«, profesionalne utrke na 42 kilometra koja će spojiti Rijeku i Opatiju.


– To je najzahtjevnija ulična utrka, a sve je krenulo iz polumaratona. No, trebali su se steći uvjeti za maraton. Ove godine to će ujedno biti i ekipno Prvenstvo Hrvatske – ustvrdio je Radovan Šoljaga, predsjednik AK »Ri maraton« i iznio obećavajuće podatke: – Zasad je prijavljeno 120 maratonaca, 450 onih koji će trčati polumaraton i 65 štafeta. Pozivamo sve koji se žele uključiti, a oni koji ne mogu trčati neka šetaju, neka dođu bodriti natjecatelje…


Dobra priprema


Kraljevska utrka od 42 kilometra i 195 metara tako će napokon zaživjeti na Kvarneru. Trkače čeka dionica od Korza, preko zaobilaznice do čvora Vežica, nazad u centar grada sve do Opatije i nazad.  




– Od ulične utrke spontano smo gradili cijeli projekt, pridodali svemu Riječki polumaraton koji doživljava svoje petnaesto izdanje, uključili niz utrka i došli do Riječkog maratona. Hvala gradonačelniku Opatije Ivi Dujmiću koji je svesrdno odmah podržao ideju o maratonu Rijeka – Opatija – Rijeka, hvala svim sponzorima i onima koji nas podržavaju – istaknuo je gradonačelnik Vojko Obersnel na posljednjoj »presici« uoči velike nedjelje dodajući: – Poziv svima, od najmlađih do najstarijih, vjerujem da ćemo opravdati epitet najveće ulične utrke u Hrvatskoj.


Zadovoljstvo početkom nove suradnje ne krije niti prvi čovjek Opatije.


– Kad su u pitanju sport i reakreacija Opatija izdvaja velika sredstva, jer Opatija je i grad zdravlja. Ovo je odličan marketinški potez za oba grada i zato smo odmah prihvatili ovaj projekt. Opatija će se dobro pripremiti, živjet ćemo i disati u duhu sporta, zajedno oba susjedna grada – najavio je Dujmić.



»Riječki maraton« bit će pravi organizacijski izazov, a postojat će i posebna regulacija prometa, užim centrom grada, ali i na trasi do Opatije.– Organizacija zahtijeva čitav niz tehničkih detalja, dio cesta bit će jedno vrijeme zatvoren… Zato pozivam građane na razumijevanje i naravno strpljenje – rekao je gradonačelnik Obersnel. 


1.500 majica


Riječki sportski savez tradicionalno je jedan od glavnih »spiritus movensa« travanjskih događanja na Festivalu sporta i rekreacije.


– Važnost sporta i rekreacije naši su građani već odavno prepoznali. Sve ovo je puno više od samog tračanja. Nadam se da će nas vrijeme poslužiti, idemo uživati u sportu – rekao je Samir Barać, predsjednik RSS-a.


A puno toga u sklopu Festivala ne bi bilo niti bez sponzora. Erste banka i »dm« vjerni su pratitelji praznika trčanja u gradu na Rječini. Podrška je sve izraženija, ne izostaje niti ove godine.


– Mi smo već 11 godina pokrovitelj priredbe koja okuplja sve dobne skupine, od profesionalaca do rekreativaca. Želimo ukazati na prave vrijednosti, a ova priredba ih sigurno nosi. Zato puno sportske sreće svima – poželjela je Tatjana Sundać, direktorica Regionalne direkcije Erste banke, dok je Anđela Ramljak, područna menadžerica dodala kako »dm« već petu godinu u suradnji s RSS-om organizira »dm Baby bonus cup«.


– Pripremili smo 1.500 majica koje smo podijelili u deset riječkih vrtića, kao i darove iznenađenja. Prošle godine okupili smo 4.700 djece i roditelja, nadam se da ćemo ove godine i premašiti tu brojku. Dođite svi, na rekreaciju i trčanje, ali i dobru zabavu – rekla je Ramljak.