Davis Cup u Zadru

ŽELJKO KRAJAN: Jim Courier me nije iznenadio odabirom igrača za polufinale, izbor je logičan

Hina

Željko Krajan/D. STANIN/PIXSELL

Željko Krajan/D. STANIN/PIXSELL

Već par dana razmišljam o tome tko bi mogao igrati za njih i da sam na njegovom mjestu isto bih stavio Tiafoea da igra prvi dan iako je debitant, a nije lako igrati u polufinalu - rekao je izbornik hrvatske Davis Cup reprezentacije nakon ždrijeba parova



ZADAR Izbornik hrvatske teniske Davis Cup reprezentacije Željko Krajan nakon ždrijeba polufinalnog meča protiv SAD-a, koji će se igrati od petka do nedjelje u Zadru, izjavio je kako nije iznenađen što je američki izbornik Jim Courier odredio da prvoga dana u petak zaigra debitant u ovom natjecanju Frances Tiafoe. Tiafoe će u petak igrati u drugom susretu dana protiv prvog hrvatskog igrača Marina Čilića, dok će dvoboj od 11 sati otvoriti Borna Ćorić i Steve Johnson.


– Courier me nije iznenadio odabirom igrača. Već par dana razmišljam o tome tko bi mogao igrati za njih i da sam na njegovom mjestu isto bih stavio Tiafoea da igra prvi dan iako je debitant, a nije lako igrati u polufinalu. S druge strane, u najboljoj je formi, tu činjenicu se ne može pobiti. Ako je morao razmišljati između njega i Querreya, onda s obzirom da Querrey nema najbolju sezonu i zemlja mu nije najbolja podloga ovo je logičan izbor. Također, Tiafoe nam je svima manje poznat. No, imamo i mi Ćorića koji je isto godište kao Tiafoe i vjerojatno su često susretali u mlađim kategorijama. No, ne znamo što može u Davis Cupu i koliko je dobar na zemlji. S te strane će nam biti malo zeznuto, ali mi imamo kvalitetu i Marina koji zna na koje stvari se mora fokusirati da dokaže svoju ulogu favorita – kazao je Krajan.


Za subotnji susret parova Krajan je prijavio Ivana Dodiga i Matu Pavića koji će za suparnike imati Mikea Bryana i Ryana Harrisona.




– Što se parova tiče, sada na raspolaganju imamo našu najbolju dvojicu igrača u toj konkurenciji, osvajače grand slam naslova. U ekipu se vratio Mate koji nam definitivno treba i trebat će nam. On je trenutačno prvi igrač svijeta u parovima i svi se definitivno osjećaju jače kada imaju takvog igrača u momčadi. S druge strane neće igrati par koji je najavljivan, a to su Sock i Mike Bryan koji su osvojili zadnja dva grand slam turnira. Nije da su jako oslabljeni s Harrisonom, ali on nije na istoj razini kao Sock. Sličan mu je po stilu igre, ali postoji razlika u kvaliteti. Izgledi za pobjedu su 50-50 – smatra Krajan.



Od naših igrača prvi na teren će Ćorić što dosada nije bila česta pojava.


– Mislim da sam dosada samo jednom ja igrao prvi meč tako da će biti drugačije. Svi smo priželjkivali da Marin igra prvi, da on povede i tako meni olakša posao. No, i ja sam u stvarno jako dobroj formi, odlično sam se pripremao zadnji pet dana, zdrav sam i tako da nema nikakvog straha. S Johnsonom sam dosada igrao jednom i izgubio sam, dosta je nezgodan jer jako često koristi slajs, ne daje puno ritma tako da ću se sam morati snaći u tome. Ipak, zemljana podloga više odgovara meni, a i igra se na tri dobivena seta pa ću imati vremena priviknuti se – rekao je 21-godišnji Zagrepčanin.


Prvi hrvatski »reket« Čilić za suparnika u petak će imati mladog Tiafoea s kojime se dosada nije sretao.


– Teško je reći što očekivati od debitanta Tiafoea s obzirom da je Davis Cup u prošlosti donosio razna događanja. Neki igraći su igrali fenomenalno u svojim debijima, a neki su bili nervozniji nego inače. Nadam se da će Tiafoe biti nervozniji i vjerujem da će naša domaća zadarska publika izvršiti pritisak na njega. S druge strane, ja vjerujem u svoju kvalitetu, dobro smo se pripremili, dobro smo trenirali, u dobroj sam formi i nadam se pobjedi.


Tiafoe sam kaže da najviše voli igrati na zemlji. Može li to biti zamka?


– Mislim da može jer ga nismo puno vidjeli na zemlji, ni ja ni Borna ga ne poznajemo previše jer nismo odigrali niti jedan službeni meč protiv njega. Poznajemo ga s toura na kojemu je odigrao nekoliko odličnim mečeva i prošle i ove sezone, sigurno je napredovao i još uvijek napreduje. Ima sjajan servis i forhend, a bolji je na sporijim podlogama – zaključio je Čilić.


Hrvatska i SAD dosada su se sastale četiri puta i sva četiri dvoboja dobila je Hrvatska. Pobjednik dvoboja Hrvatska – SAD će u finalu od 23. do 25. studenoga igrati protiv pobjednika drugog polufinala u kojemu se u Lilleu sastaju Francuska i Španjolska.