Željko Krajan

Ne smijemo si staviti preveliki pritisak na leđa, ali moramo odigrati dobar tenis

Zlatko Horvat

Željko Krajan/Foto Arhiva NL

Željko Krajan/Foto Arhiva NL

Slike s prošlogodišnjeg finala bile su zaista fascinantne. Stvorili su Francuzi fantastično ozračje, gledalište za 28.000 ljudi, jedino tog tipa u svijetu, ni Grand Slam stadioni nemaju takav kapacitet. Neće biti lako, ali mi već imamo iskustvo igranja ovakvih susreta iz 2016. godine, kvalitetu i sjajnu atmosferu u momčadi - kaže izbornik hrvatske teniske vrste



RIJEKA Još u subotu navečer stadion »Pierre-Mauroy« bio je poprište ragbi susreta Francuske i Argentine. Odmah su krenuli radovi kako bi osvanuo zemljani teniski teren, na kojem će se od petka do nedjelje Francuska i Hrvatska boriti za »salataru« u povijesnom meču. Posljednji put igra se finale u ovom formatu, s Francuskom i Hrvatskom u glavnim ulogama, baš kao na Svjetskom prvenstvu u Rusiji proteklog ljeta. I stadion će biti nogometni, onaj na kojem igra »Lille«, prvi pratitelj nedodirljivog »PSG-a« u Ligue 1.


– Svima nam je žao zbog tog poraza u Moskvi. Nadam se da će sreća ovoga puta biti na našoj strani – kaže Željko Krajan, izbornik hrvatske Davis Cup reprezentacije.


Hrvatska reprezentacija se u subotu okupila u Lilleu. Neki su krenuli iz Zagreba, neki iz Londona. I odmah se krenulo na trening.




– Teren je stvarno dobar, bolji od očekivanja, ali to nije onaj na kojem ćemo igrati meč, već igralište za trening na kojem ćemo biti do srijede. Uvjeti su dobri, zadovoljni smo.


Francuzi su zbog ragbija morali složiti dva zemljana terena. Obećali su da će biti isti, a radi ih ista ekipa.


– Teško je procijeniti brzinu, ali teren nije prespor, to je najbitnije. Na stadionu će temperatura biti viša pa će i lopte biti brže. S podlogom neće biti problema.


Najjači sastav


S jedne strane šteta je što se Marin Čilić nije duže zadržao na ATP Finalu, ali barem stiže odmorniji, s jednom londonskom pobjedom.


– Bolje je imati jedan rezultat iza sebe, bez obzira na umor. No, Marinu i jedna pobjeda dosta znači. Nije idealno, bolje bi bilo da je igrao u polufinalu ili finalu, ali barem je dobio jedan meč.


Ovo je druga prilika Hrvatske za osvajanje »salatare«. Prije dvije godine imala je vodstvo 2:1 i 2:0 u setovima u meču Čilića i Juana Marina del Potra i ostala bez naslova usred Zagreba…


– Prvo, tada nismo mogli održati za finale isti sastav koji je izborio završnicu. Nije to bila ista momčad, zbog ozljede smo ostali bez Borne na drugoj ploči, zaigrao je Ivo Karlović, kojeg dugo nije bilo u reprezentaciji. Sada smo jači za iskusnijeg Ćorića, za Dodiga i Matu Pavića. Imamo sve koji su došli do finala, u najjačem smo sastavu. Pozitivni smo. Pred nama je posljednji meč Davis Cupa u ovom formatu i bila bi dodatna čar osvojiti ga.


Yannick Noah, posljednji francuski pobjednik Roland Garrosa prije 35 godina, donio je Francuzima prekid posta dugog 37 godina. U Davis Cupu »tricolori« ne čekaju ni približno tako dugo, lani su u finalu, također u Lilleu, podigli »salataru« nakon uspjeha nad Belgijom (3:2). No, Noah sada ne može računati na prva tri igrača u singlu, Simona, Monfilsa i Gasqueta.


– Noah može promijeniti dva igrača prije ždrijeba. No, riječ je o reprezentaciji koja nije izgubila od rujna 2016. godine i Zadra, uz osvajanje naslova prošle godine. U svim tim susretima često su mijenjali sastav. Imali su problema, ali imaju i širinu. Paire im je tako donio prvi bod protiv Španjolske u polufinalu. Međutim, izostanak prvih triju igrača svakako je hendikep, pogotovo Gasqueta.


Zemlja


Francuzi su Hrvatskoj napravili mali ustupak, odredivši da će se igrati na zemlji.


– Moja prva reakcija je bila da će nam postaviti zemlju, s Gasquetom kao najjačom karikom. Znali su da se igra ATP Finale na tvrdoj podlozi uoči Lillea… Ne vjerujem da je njihova odluka bila laka jer smo ove godine triput igrali na zemlji i triput pobijedili. Pouzdali su se u Gaqueta i vjerujem da im taj otkaz najviše šteti. Međutim, Francuzi su trenutno najbolja reprezentacija na svijetu. Sada imaju Chardyja, koji dugo nije bio u sastavu, a može odigrati dobar meč. Svi su opasni. U Davis Cupu ne pobjeđuje pojedinac, već momčad. Ipak, sve ovo nama ide u prilog i stavlja nas u ulogu favorita.


Može mijenjati i Krajan. Dvojba je samo jedna. Koga postaviti u paru od trija Pavić, Dodig i Mektić.


– Imamo 11. igrača svijeta u parovima, koji je igrao u Londonu i definitivno ima mjesta u ovoj ekipi. Iako nije među nominiranima, Nikola je s nama na treningu kao šesti igrač. Imamo nekoliko dana za trening i da isprobamo sve kombinacije za meč parova.


Pobjednički mentalitet


Jedna stoljetna tradicija nestaje zbog zova milijuna dolara. Iduće godine na završnom turniru u Madridu naći će se 18 reprezentacija. Prije toga, 1. i 2. veljače, igrat će se 12 susreta koji će iznjedriti 12 sudionika završnog turnira. Šest reprezentacija je već poznato, među njima je i Hrvatska kao ovogodišnji polufinalist.


– Svaki put naglašavam, meni se novi format ne sviđa. Pet setova triput u tri dana ostavlja traga na tenisače. Igrači su dobili što su tražili, ali više neće biti atmosfere kakvu smo imali u Osijeku, Zagrebu, Zadru… Tu se gubi čar. Sada će se igrati samo u jednom gradu.


Krajan ima sedmog i 12. igrača svijeta. Marin Čilić je već godinama u svjetskom vrhu, ali Borna Ćorić mu se približava strelovitom brzinom. Zagrepčanin je već na 12. mjestu.


– Za Bornu ne postoji riječ – ne. Pokazao je srčanost, stabilnost, teniski duh… Ima pobjednički mentalitet koji ga gura, s tom željom uspijeva izvući maksimum. U Davis Cupu igra iznad limita… Svi smo znali da ima kvalitetu, što je i pokazao, ali umjesto jednog ili dva, napravio je tri, četiri koraka naprijed. Napredovao je i brže od plana, još malo pa je u deset, pa u prvih pet…


Od pobjede nad Amerikancima u Zadru Krajan ima pravo na jedan san, koji mu se može ostvariti. Podignuti »salataru«…


– Dugo zamišljam tu scenu. Jedva čekam da sve to počne, odigra se prvi poen, da se fokusiram na svoj posao i igrače, tada će sve biti lakše. Prije dvije godine bili smo tako blizu, a tako daleko. Ne smijemo si sada staviti na leđa preveliki pritisak, ali moramo odigrati dobar tenis za pobjedu.


Stadion Pierre Mauroy, što je dobio ime po francuskom premijeru rođenom u 80 kilometara udaljenom Cartignesu, bit će poprište zaista velikog spektakla. Tenis na nogometnom stadionu…


– Slike s prošlogodišnjeg finala bile su zaista fascinantne. Stvorili su Francuzi fantastično ozračje, gledalište za 28.000 ljudi, jedino tog tipa u svijetu, ni Grand Slam stadioni nemaju takav kapacitet. Neće biti lako, ali mi već imamo iskustvo igranja ovakvih susreta iz 2016. godine, kvalitetu i sjajnu atmosferu u momčadi.