Davis Cup

Giraldo nadigrao Škugora, Kolumbija – Hrvatska 1-1

Hina

Franko Škugor / Snimio Denis LOVROVIĆ

Franko Škugor / Snimio Denis LOVROVIĆ

Hrvatsku je u vodstvo doveo Marin Čilić koji je uvjerljivo sa 6-1, 6-4, 6-1 svladao Alejandra Gonzaleza za sat i 50 minuta igre. No, potom je Santiago Giraldo nadigrao Franka Škugora sa 6-4, 4-6, 5-7, 6-4, 6-2 nakon tri sata i 49 minuta igre.



BOGOTA Nakon prvoga dana susreta za ostanak u Svjetskoj skupini Davis Cupa tenisača rezultat između Kolumbije i Hrvatske u Bogoti je 1-1.


Hrvatsku je u vodstvo doveo Marin Čilić koji je uvjerljivo sa 6-1, 6-4, 6-1 svladao Alejandra Gonzaleza za sat i 50 minuta igre. No, potom je Santiago Giraldo nadigrao Franka Škugora sa 6-4, 4-6, 5-7, 6-4, 6-2 nakon tri sata i 49 minuta igre.


Giraldu je za osvajanje prvoga seta dovoljan bio jedan »break« kojega je ostvario u trećoj igri. Tijekom čitave prve dionice meča Škugor niti jednom nije uspio zaprijetiti oduzimanjem suparnikova servisa, dok je on bio suočen sa 0-40 kod vodstva Giralda od 5-3. Bile su to ujedno i tri vezane set-lopte, no 29-godišnji Šibenčanin se dobrim servisima uspio izvući.




U drugom je setu Škugor zaigrao mnogo bolje na suparnikovom servisu, a stalni pritisak je urodio plodom kada je Giraldo servirao za ostanak u setu. Već kod rezultata 4-3 Škugor je imao dvije »break-lopte« koje je Giraldo uspio neutralizirati odličnim servisima, no kod 5-4 Škugor je ostvario »break« bez izgubljenog poena.


Nažalost, u treći set Škugor nije krenuo onako kako je završio drugi. Upravo suprotno, izgubio je svoj servis odmah u prvoj igri. Uslijedio je »re-break« za 1-1, no onda je Giraldo još jednom oduzeo servis Škugoru za vodstvo od 2-1.


Ipak, Škugor se uspio pribrati, do kraja seta čvrsto držati svoj servis, te napraviti veliki preokret. Giraldo je kod svog vodstva od 4-3 spasio dvije »break-lopte« našeg igrača i stigao do prednosti od 5-3. No, uslijedio je veliki niz od čak četiri Škugorova gema zaredom kojima je naš igrač dobio treći set i stigao nadomak pobjede.


Nadomak je i ostao, jer je i na početku četvrtog seta ponovno pokleknuo na svom servisu, a Giraldo mu tada nije dopustio povratak nalik onom u trećem.


I peti je set počeo kao treći i četvrti, Škugorovim gubitkom servisa u prvoj igri. Kako je meč odmicao sve je vidljiviji bio umor kod našeg igrača koji nije naviknuo na veliku nadmorsku visinu, Bogota se nalazi na 2600 metara, pa je Giiraldo vrlo brzo stigao do prednosti od 4-0. Ipak, Škugor se nije predavao, kod 4-1 je imao 0-40 i još dvije prednost za smanjenje na 4-2, no niti jednu od tih šansi za barem djelomični povratak nije iskoristio, a nakon što je Giraldo osvojio gem koji je trajao više od 10 minuta i poveo 5-1 pitanje pobjednika bilo je odlučeno.


Nakon ovakvog ishoda može se zaključiti kako se odluka izbornika Željka Krajana koji je u posljednji trenutak umjesto Viktora Galovića u drugi meč postavio Škugora nije pokazala dobrom. Jer, pitanje je hoće li se Škugor moći oporaviti za nastup u subotnjem susretu parova u kojemu bi se od 17 sati po hrvatskom vremenu zajedno s Nikolom Mektićem trebao suprotstaviti Juanu Sebastianu Cabalu i Alejandru Falli.


Nastup u Svjetskoj skupini sljedeće godine izborit će reprezentacija koja prva ostvari tri pobjede.