Promjene

Sezona neizvjesnosti: Rukometašice “Zameta” ni na nebu ni na zemlji

Igor Duvnjak

Adrijana Prosenjak s rukometašicama "Zameta" / Foto Damir Škomrlj

Adrijana Prosenjak s rukometašicama "Zameta" / Foto Damir Škomrlj

Nova sezona će biti u znaku štednje. Adrijana Prosenjak i Luka Denona su na odlasku, igračice će biti amaterke, a onima koje si pronađu angažman, klub neće raditi probleme



Krov iznad ženskog rukometnog kluba »Zamet« već odavno prokišnjava. Već je i laiku jasno da je ova ekipa, u protekle tri sezone dvaput sudionik finala Kupa i lani drugoplasirana u Hrvatskoj, u fazi klasičnog »silaska s konja na magarca«. Kako stvari stoje, s obzirom na moguće varijante, odlazak u prosječnost još je i dobra opcija.


Potvrda tome, nagovještaj kretanja iz vrha prema sivilu, lanjski je odlazak najbolje igračice Selene Milošević u »Podravka Vegetu«. Nastavak negativnog trenda dogodio se i ovih dana kada su ekipu napustile još dvije reprezentativke, Anamarija Gugić je Seleninim tragom otišla u Koprivnicu, a Ćamila Mičijević je poslije pet riječkih godina za novi klub odabrala mađarski »Dunaujvaros«.


Odlazak su najavile i iskusna kružna igračica Tea Bunić, koja je u »Zametu« provela šest sezona i ne vidi se u procesu pomlađivanja ekipe, te nadareni mladi bek Iva Karlić, koja odlazi u London na školovanje.




Odlazak spomenutih igračica jedna je od epizoda koje ilustriraju stanje u klubu, najbolji zajednički nazivnik kojega je potpuna neizvjesnost. Ona vlada u svim segmentima, a dugogodišnji čelnik kluba Luka Denona se o tome javno ne izjašnjava.


Igračice, na čelu s trenericom Adrijanom Prosenjak i njezinom asistenticom Jasenkom Pilepić, uz uspone i padove izgurale su sezonu završivši je na četvrtom mjestu u ligi i finalom Kupa. Strpljivo su odrađivale obaveze čekajući zaostale plaće, s vremenom su im dugovanja isplaćivana, a imaju i obećanje da će im zaostala potraživanja biti riješena.Druga stvar je pogled u budućnost, pitanje što će biti sutra.


Marin Kružić, vrsni ljevoruki pucač, gotovo sigurno će u idućoj sezoni opet biti rukometaš »Zameta« nakon što je boravio u našičkom »Nexeu« iz kojega je prošle sezone igrao na posudbi u vinkovačkoj »Spačvi«. Tijekom idućih dana je za očekivati finaliziranje ovoga dogovora. Vodstvo »Zameta« želi dovesti i kadeta Tina Lučina iz »Kozale«, obavljeni su prvi razgovori oko dolaska ovog »srednjaka«, MVP-a kadetskog prvenstva Hrvatske.


– Ovo je jedna od najuspješnijih sezona u novijoj povijesti »Zameta« i više smo nego zadovoljni. Rezultat prve ekipe tim je vrijedniji jer smo jedan od rijetkih kolektiva u državi s ovakvim sportskim dostignućem koji je baziran na domaćim igračima. Veoma smo zadovoljni i rezultatima omladinskog pogona, kadetima koji su uz malo sreće mogli doći do polufinala PH-a te našim mlađim kadetima, prvacima Hrvatske, čija su četvorica igrača proglašena za najbolje pojedince završnice prvenstva – rekao je direktor kluba Vedran Babić. – Naši treneri Marin Mišković i Valter Matošević nastavljaju priču temeljenu na domaćim igračima, raduje i da su igrači iz kadetskog i mlađekadetskog pogona skupili vrijedne minute u premijerligaškom natjecanju. S Marinom Kružićem smo u završnoj fazi pregovora i nadamo se pozitivnom ishodu. Puno bi nam značio u obrani i napadu.Što se tiče odlazaka, vratar Dino Slavić i ljevoruki pucač Luka Kovačević imaju inozemnih ponuda, čeka se njihova odluka. 


Već se duže vremena u ćakulama najavljuje da će Luka Denona nakon što je niz godina bio predsjednik »Zameta«, otići s mjesta čelnika kluba. On to, međutim, još javno nije izrekao, na prošli upit o toj temi zatražio je još vremena. U međuvremenu se sastao s ekipom, obećao je da će sezona »biti zatvorena«, a što se tiče nove sezone, ona će biti u znaku potpune štednje. Igračice će biti amaterke, a onima koje si pronađu neki angažman, klub na odlasku neće raditi probleme.


Trenerica Adrijana Prosenjak je kao dugogodišnja istaknuta vratarka i trenerica čista profesionalka i jasno je da neće prihvatiti ovo »resetiranje«. Čekat će još neko vrijeme kako bi čula nešto konkretnije o svojem budućem statusu, a onda će odlučiti što dalje. Jasno je samo da neće ostati u Rijeci kao amaterka, a pitanje je i tko će ostati iz sadašnjeg igračkog kadra. Iz svega je vidljivo da se u »Zametu« mogu očekivati velike promjene i to, nažalost, ne na bolje. Klub je poletio visoko, lani su se Zamećanke do posljednjega kola borile za naslov prvakinja, sada nažalost sve asocira na priču o Ikaru koji je poletio previsoko i onda se strmoglavio.