Europsko prvenstvo

Rukometaši večeras protiv Austrije: ‘Varaju se oni koji misle da će biti lako’

Igor Duvnjak

L. STANZL/PIXSELL

L. STANZL/PIXSELL

Neće to biti nimalo lak susret. Oni su jedna respektabilna reprezentacija, imaju dva vrlo hitra krila, kažnjavat će svaku našu pogrešku. Moramo i kontrolirati i voditi igru - kaže hrvatski izbornik



RIJEKA – Graz, tijekom godine omiljeno odredište Zagrepčana, a proteklih dana meka za hrvatske rukometne fanove, pada u zaborav, hrvatska rukometna reprezentacija preselila se, naime, u Beč gdje nastavlja natjecanje drugoga kruga Europskoga prvenstva i nema dvojbe da će za njom poteći rijeka njezinih navijača. U drugoj fazi natjecanja na koju je stigla kao prvak skupine A danas odmah na početku za protivnika ima reprezentaciju jednog od tri domaćina prvenstva, Austriju. Ta je domaća reprezentacija, kao i Hrvatska, prvi dio odradila savršeno, s maksimalnim učinkom i trima pobjedama, odnosno dvama bodovima ušla u drugi krug natjecanja.


Austrija je redom pobijedila Češku 32:29, Ukrajinu 34:30 te Sjevernu Makedoniju 32:28. Suhe brojke poručuju da su Austrijanci pritom postigli gotovo pa stotinu pogodaka, točnije 98 iz 138 udaraca, što je iznimno visok učinak od 71 posto. Primili su 87 pogodaka. Austrija se ponovno pokazala kao neugodan protivnik i pred Hrvatskom je težak posao. U polufinale će iz ove skupine proći dvije reprezentacije, a po dva boda iz prve faze imaju Hrvatska, Španjolska i Austrija.


Austrija je odradila velik posao u zadnjem kolu kada je igrala sa Sjevernom Makedonijom i potpuno je nadigrala. Konačnih 32:28 pritom i ne pokazuje koliko je Austrija dominirala i koliko je bila bolji protivnik. Tijekom utakmice imala je i visoku prednost, čak i dvoznamenkastu, i Sjeverna Makedonija je tek u završnici smanjila zaostatak. Austrijanci su se odvojili sredinom prvoga poluvremena kada su s dva gola Bilyka i jednim Webera poveli 10:6, a u razdoblju od 24. do 28. minute napravili su seriju 5:0, pobjegli na 18:10. Sjeverna Makedonija je smanjila zaostatak na 18:13 prije serije 6:0 koja je potpuno dotukla Makedonce. Bijeg na 24:13 ujedno je i označio kraj svake nade. U 52. minuti Bilyk je zabio posljednji gol za Austriju za 32:22, da bi Makedonija završila susret serijom 6:0, što nije promijenilo opći dojam. Vratar Thomas Eichberger skupio je 15 obrana, sedam golova zabio je Weber, a šest Bilyk.


Krila




Glavna zvijezda reprezentacije je momčadski kolega Domagoja Duvnjaka iz Kiela, Mykola Bylik. Trenutačno prvi strijelac prvenstva sa 28 pogodaka iz 40 udaraca ili 70 posto realizacije. Za vanjskog igrača to je fantastičan učinak. Uz njega tu je još jedan bombarder, super iskusni Janko Božović, koji je postigao 19 pogodaka iz 30 pokušaja i trenutačno je sedmi strijelac Europskoga prvenstva. Austrijanci imaju i vrlo dobrog vratara Thomasa Eichbergera. Tu su i dva vrsna krila iz Bundeslige, Robert Weber iz Nordhorn Lingena i Raul Santos iz Leipziga, suigrač Marka Mamića. Kada se tome pridoda i puna dvorana Wiener Stadhalle, vidljivo je da će Austrija biti i više nego ozbiljan suparnik.


Hrvatska i Austrija dosad su se sastale pet puta, a u svim je susretima pobijedila Hrvatska. Jednom na Europskom prvenstvu i to baš u Beču 2010. godine, također u drugom krugu, kada je Hrvatska slavila 26:23, uz dosta mučenja. Nakon svega Hrvatska je na tom prvenstvu dojurila do europskog srebra, za kormilom je također bio Lino Červar, koji nema vremena razmišljati o onoj, sada već davnoj prošlosti, pred očima mu je večerašnji, vrlo važan susret u Beču.


– Neće to biti nimalo lak susret. Varaju se oni koji misle da će biti lako. Ja sam ih dobro analizirao. Oni su jedna respektabilna reprezentacija, moramo biti zaista mentalno jaki da im se možemo suprotstaviti. Igrat ćemo pred 80.000 ljudi, ne znam pritom koliko će biti naših navijača – upozorio je hrvatski izbornik Lino Červar. – Moramo spriječiti njihovu tranziciju koja je iznimno dobra. Imaju dva vrlo hitra krila, kažnjavat će svaku našu pogrešku. S dva krila i Bylikom mogu nam stvarati u tranziciji ogromne probleme. Mi moramo i kontrolirati i voditi igru, ne smijemo dozvoliti da nam nametnu igru.


Igor Karačić, sjajni vanjski igrač Hrvatske, jedna od udarnih igli napada hrvatske momčadi, također ocjenjuje da se Austriju ne smije nimalo podcijeniti.


Navijači


– Ne smijemo se previše zanositi, moramo dati sve od sebe. Moramo ih još jednom dobro analizirati, ne smije nam se dogoditi Brazil i ne smijemo se poskliznuti. Mislim da smo spremni i da znamo koje su nam šanse. Svi smo s glavom sto posto unutra jer jedino tako možemo ići naprijed. Moramo pokazati da naša dobra igra u prvom krugu nije bila slučajna. Oni igraju razne varijante, vratar im je u dobroj formi.


Najviše opasnosti dolazi s lijeve strane od Bylika. Moram priznati da su vrlo dobra momčad, pogotovo što su domaćini, imaju taj vjetar u leđa. Igraju obranu »6-0«, vidio sam da su u utakmici sa Sjevernom Makedonijom prešli na obranu »5-1«. Imaju raznih varijanti, vratar im je u odličnoj formi, a sigurno da je Bylik prenio nešto iz Kiela. Riječ je o brzoj transformaciji. Mislim da nam je najveća opasnost dolazi s lijeve strane, baš od Bylika. Morat ćemo to zatvoriti, možda dozvoliti neke vanjske šuteve, a da što manje šuteva dođe s pozicije pivota i krila.


Marko Mamić, hrvatski vanjski pucač s lijeve strane, itekako vjeruje u snažnu i glasnu podršku navijača kao i u prva tri nastupa.


– Pratili smo igre Austrije tijekom prvenstva. Dosta su zanimljiva ekipa. Vidi se da igraju na domaćem terenu. Publika im je, naravno, uvijek velika podrška. Igraju kontru i polukontru, imaju dobru obranu. U svakom slučaju bit će to vrlo zanimljiva utakmica. Ne sumnjam u naše navijače i njihovu podršku, zna se da su hrvatski navijači najbolji. Možda će nadglasati austrijsku većinu u dvorani.


Utakmica s Austrijom igra se od 18.15 sati, nakon toga hrvatske rukometaše čeka susret s Njemačkom u subotu u 20.30 sati, u ponedjeljak sa Češkom od 16 sati, a posljednje kolo skupine na rasporedu je iduće srijede protiv branitelja naslova, Španjolaca od 16 sati. Dvije najbolje momčadi idu u polufinale u Stockholm.