Lino Červar uoči početka EP-a: ‘Još sam gladan uspjeha i medalja, to će pokušati prenijeti i na igrače’

Igor Duvnjak

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Vrlo bitno je da se ne zanosimo. Moramo biti skromni i ponizni, borbeni, međusobno se odnositi prijateljski i ginuti jedan za drugoga. Za mene je ipak tim najbolji igrač - kaže Červar



Rukometni fanovi diljem Europe su nakon blagdanskih zabavljanja čekali i konačno dočekali dizanje zastora nad veliku predstavu, od danas pa do 26. siječnja odvijat će se Europsko rukometno prvenstvo koje je po novim običajima disperzirano, igra se u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Hrvatska u svoju A skupinu u Grazu dolazi nakon već uobičajene zimske utrke s vremenom, pripreme su nažalost poslovično kratke, te je mađioničarsko umijeće u kratkom radoblju između sve većih klupskih obaveza igrače ambijentirati na reprezentativno ozračje i ekspresno od njih stvoriti momčad na razini tradicionalno visokih zahtjeva koju pred nju postavlja naša sportska javnost.


– Pripreme su nažalost vrlo kratke, u tom vrlo kratkom razdoblju morali smo integralno spremiti ekipu, kako fizički tako i taktički te psihološki. Kada pritom dajemo podatak da smo mi dobili igrače koji igraju u Bundesligi, a riječ je o pet, šest igrača, pet-šest dana uoči završnog nastupa na Croatia Cupu, onda se može zamisliti kako je bilo teško – govori trofejni hrvatski izbornik Lino Červar. – Dakle, imamo puno obaveza, zadataka, a imamo malo vremena. Bit će zaista umijeće postići nešto da bismo mogli ostvariti dobar rezultat. Teško nam je, ali opet kažem da moram pozitivno promišljati. Koncentrirani smo i fokusirani na Crnu Goru koja nam je prvi suparnik na Europskom prvenstvu.


Kao i brojni igrači iz dugog niza hrvatskih asova tako se i Lino naosvajao trofeja, pitanje je koliko je i on sam gladan novih međunarodnih uspjeha.




– I moji su motivi isti kao i kod ovih mladih igrača. Zato sam i govorio da moram biti okružen mladim ljudima jer u stvari se i ja ponašam mladenački. Uvijek sam gladan uspjeha, uvijek hoću dokazivanje i ne zadovoljavam se s ukupno devet medalja koliko sam osvojio i s Hrvatskom i sa drugim reprezentacijama. Naprotiv, do posljednjeg dana mojega vođenja reprezentacije interesira me uspjeh. Pokušat ću na igrače prenijeti ono što ja imam, to je glad za pobjedom.


Danci su favoriti


Hrvatsku večeras očekuje »probijanje leda« na EURO-u s Crnom Gorom od 20.30 sati.


– U grupi nas očekuju tri reprezentacije sa sličnom igrom kakvu igra Bosna i Hercegovina. Stoga nam je utakmica s BIH u Poreču i dobro došla. Crna Gora možda nema širinu, ali ima jako dobru i dokazanu prvu sedmorku. Spomenemo li Čavora i Lipovinu na desnom beku, Božovića na »srednjaku«, Vujovića uz njih, također i dva dobra krila, isto tako i kvalitetnog pivota, te Simića kao golmana, vidimo da je to reprezentacija koja ima sedam vrlo hrabrih, vrhunskih igrača koji teže kontaktu i agresiji. To sve nekako simbolizira crnogorski rukomet. Riječ je o prvoj utakmici, vrlo teškoj, Crnu Goru moramo shvatiti kao vrlo nezgodnog suparnika. Idu brzo u leđa, napadaju, te odmah s brzim centrom. Očekujem vrlo brzu i dinamičnu igru. Trebati će odigrati racionalno, vrlo pametno i suprotstaviti im se.


*** Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…