Nisu mogli spavati...

LINO JE IMAO PRAVO Danski suci javno priznali da su oštetili Hrvatsku!

Igor Duvnjak

Lino Červar/Foto REUTERS

Lino Červar/Foto REUTERS

Nismo se naspavali noć nakon utakmice, bila je to odluka koja je imala veliki utjecaj na jednu momčad i ona je na meni. U najbolju ruku to je dvojbena situacija. Pogreška je dosuditi prekršaj u napadu kad imate dvojicu igrača koji idu jedan u drugoga, ali moramo prijeći preko toga. – priznao je Gjeding



RIJEKA I to se događa! Doživjeli smo nešto rijetko doživljeno, da sudac javno prizna grešku. Riječ je o toliko spominjanoj utakmici Hrvatske i Njemačke na SP-u u rukometu poslije koje se više govorilo o danskim sucima Martinu Gjedingu i Madsu Hansenu, o jednom od najboljih sudačkih parova u svijetu nego o igračima. Uz razne odluke u fokusu je posebno ona o probijanju dosuđenom Igoru Karačiću minutu i pol prije kraja kod 21:20 za Nijemce. Gjeding je donesao tu spornu odluku, Nijemci su dobili loptu i poveli su 22:20 te osigurali pobjedu.


Danska je uz Njemačku organizator Svjetskog prvenstva, tamošnja nacionalna televizija je o svemu htjela čuti mišljenje baš Gjedinga i Hansena a oni su za divno čudo pristali govoriti. Ne samo to, Gjeding se »posuo pepelom«.


– Kad dosuđujete prekršaj u napadu, jedan od kriterija je i da obrambeni igrač stoji mirno dok se napadač zabija u njega, a ovdje to nije bio slučaj. Nisam morao puno puta pogledati snimku da se uvjerim da sam pogriješio – priznao je Gjeding. –Nismo se naspavali noć nakon utakmice, bila je to odluka koja je imala veliki utjecaj na jednu momčad i ona je na meni. U najbolju ruku to je dvojbena situacija. Pogreška je dosuditi prekršaj u napadu kad imate dvojicu igrača koji idu jedan u drugoga, ali moramo prijeći preko toga.




Hansenova je izjava više općenita.


– Naravno da utječe na naš ponos i profesionalizam koji ulažemo iz dana u dan kad nešto napravite krivo, ali mislim da smo se jako dobro nosili s pritiskom. Ako to ne znamo, onda nama sucima tu nije niti mjesto – rekao je poslije svega.