Objavljen popis 16 putnika

Gobac: Štrleku nema povratka u reprezentaciju, sam je izabrao put

Hina

Zoran Gobac/Foto: Davor Kovačević

Zoran Gobac/Foto: Davor Kovačević



ZAGREB Dan uoči odlaska na Europsko prvenstvo rukometaša izbornik Lino Červar objavio je konačan popis 16 putnika na kojem nije bilo iznenađenja, a dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Zoran Gobac je rekao kako za Manuela Štrleka više nema povratka u reprezentaciju, bez obzira na to tko će biti Červarov nasljednik. 


Europskom prvenstvu od 9. do 26. siječnja domaćini će biti Austrija, Norveška i Švedska, a Hrvatska će u prvom dijelu grupne faze natjecanja igrati u Grazu u skupini s reprezentacijama Crne Gore, Bjelorusije i Srbije.


Červarovi izabranici će natjecanje otvoriti 9. siječnja (20.30 sati) protiv Crne Gore. Dva dana poslije (16 sati) slijedi okršaj s Bjelorusijom, a 13. siječnja (20.30 sati) će naši rukometaši prvi dio natjecanja zaključiti protiv Srbije.




Od 17 igrača koji su mu ostali na raspolaganju nakon teške ozljede Ivana Martinovića, Červar je odlučio s konačnog popisa izostaviti Josipa Vekića. Na konačnom popisu nalaze se vratari Marin Šego (Montpellier) i Matej Ašanin (PPD Zagreb), desna krila Zlatko Horvat (PPD Zagreb) i Vlado Matanović (Gorenje Velenje), lijeva krila David Mandić i Valentino Ravnić (oba PPD Zagreb), kružni napadači Željko Musa (Magdeburg), Marino Marić (MT Melsungen) i Marin Šipić (PPD Zagreb) te vanjski igrači Domagoj Duvnjak (Kiel), Marko Mamić (Leipzig), Josip Šarac (Celje PL), Matej Hrstić (PPD Zagreb), Luka Cindrić (Barca), Igor Karačić (Vive Kielce) i Luka Stepančić (Pick Szeged).


Ozljede su kreirale Červarov popis i ostavile mu, zapravo, vrlo uzak prostor za izbor, pogotovo na poziciji desnog vanjskog, gdje je ostao na Luki Stepančiću i mladom Josipu Vekiću, kojeg je ipak odlučio ostaviti u Zagrebu, gdje će ostati u trenažnom procesu i priključiti se reprezentaciji, ako se za to ukaže potreba.


“Nadamo se da će Stepančić biti neokrznut. Imamo dešnjake, a imamo i Horvata koji to igra u klubu. Žao mi je Martinovića, jučer mu je bio rođendan, ali mlad je i to će mi biti motiv da se dokaže drugi put”, analizirao je Červar jedinu pravu nedoumicu s kojom je bio suočen.


Unatoč brojnim ozljedama, Červar je optimist.


“Bez obzira na sve, ne smijemo razmišljati negativno. Radili smo puno tijekom priprema, odigrali i dva susreta. Jedan je bilo slabiji, drugi bolji. Analizirali smo suparnike, dosta razgovarali pojedinačno i kolektivno. Skupina koju imamo nije nimalo lagana. Respektiramo svakog protivnika. Sigurno je da ćemo dati sve od sebe da potvrdimo ugled hrvatskog rukometa”, poručio je izbornik.


Kapetan reprezentacije Domagoj Duvnjak poželio je brz oporavak Ivanu Martinoviću te kratko analizirao posljednji dio priprema na kojem je sudjelovao.


“Završili smo pripreme u Poreču s dvije utakmice. Bilo je i dobrih i loših stvari. Neke pouke ćemo sigurno iz toga izvući. Ukratko, jedva čekamo da prvenstvo počne.”


Europsko zlato jedino je koje nedostaje Hrvatskoj u kolekciji odličja. Pred ovu odabranu skupinu nitko ne postavlja nikakve imperative, a dopredsjednik HRS-a Zoran Gobac predstavio je ovogodišnji cilj.


“Naš cilj ove godine je da idemo na Olimpijske igre. Bilo bi sjajno kada bismo to osigurali već sada direktno na Europskom prvenstvu. Ako to ne uspijemo, nastojat ćemo izboriti što bolji plasman na EP-u da bismo dobili lakše protivnike u kvalifikacijama”, istaknuo je Gobac.


S EP-a će samo najbolja reprezentacija izboriti nastup u Tokiju, a bude li u finalu Danska, onda će za plasman na olimpijski turnir dovoljno biti i srebro.


Uz sve ozljede koje su zadesile reprezentaciju na ovim pripremama, prvi problem je nastao već kod inicijalnog popisa s kojeg je izostao proslavljeni reprezentativac Manuel Štrlek, jer nije našao zajednički jezik s izbornikom Červarom i time, barem prema tumačenju dopredsjednika HRS-a, sebi zauvijek zatvorio vrata reprezentacije.


“Mi smo na izbornoj Skupštini HRS-a, u travnju u Zadru, donijeli odluku da igrači koji odbiju igrati za reprezentaciju, od najmlađih do najstarijih selekcija, sami sebi zatvaraju vrata. Drugim riječima, nema biranja utakmica i natjecanja. S Manuelom Štrlekom se razgovaralo nekoliko puta i on je sam izabrao svoj put.”


Iako je Hrvatska na papiru favorit u svojoj skupini, Gobac smatra kako reprezentaciju već od prvog kruga čekaju teški ispiti. 


“U Grazu nas čekaju tri reprezentacije gladne uspjeha, a onda i u Beču, ako do njega dođemo. Bit će to pravi veliki izazov, jer u ovoj reprezentaciji su samo trojica igrača osvajala medalje i znaju što nosi natjecanje od devet mogućih utakmica u 18 dana”, zaključio je dopredsjednik HRS-a.


Hrvatski rukometaši će put Graza krenuti u srijedu ujutro, a već u četvrtak (20.30 sati) će odigrati prvu utakmicu u skupini A protiv Crne Gore.