Euro u rukometu

DOMAGOJ DUVNJAK Pobjeda protiv Bjelorusije otvara puno toga, to je za nas mali finale

Igor Duvnjak

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Jako puno dobivamo s tom utakmicom, ali možemo i puno izgubiti. To je za nas mali finale. Ako uspijemo prenijeti dva boda u Beč, došli bismo bliže cilju - kaže Domagoj Duvnjak



RIJEKA – U hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji nakon pobjede na otvaranju EP-a nad Crnom Gorom (27:21) sve su misli okrenute današnjem duelu u drugom kolu A skupine s Bjelorusijom. Uvjerljiv uspjeh s Crnogorcima za onoga tko nije gledao utakmicu može biti optička varka jer u prvom poluvremenu nije viđeno očekivano hrvatsko izdanje. Tek u nastavku Lino Červar je na terenu dobio ono što želi od svojih igrača i tako su izbornikovi izabranici odjurili do pobjede s kojom dočekuju Bjeloruse.


S Bjelorusima inače Hrvatska ima ugodne uspomene. Naime, u dosadašnjih 12 međusobnih duela nije izgubila niti jedan! Uz dva remija pobijedila je čak 10 puta, od toga u sva četiri međusobna susretanja na europskim prvenstvima. Posljednji susret s Bjelorusijom je bio prije dvije godine u Zagrebu i završen je pobjedom hrvatskih rukometaša 25:23. No, i tadašnje izdanje Bjelorusa, kao i njihova sjajna predstava u 1. kolu sa Srbijom u pobjedi čak 35:30, ozbiljno su upozorenje hrvatskim igračima da neće biti lako opravdati ulogu favorita s kojom izlaze na teren.


Bjelorusija se, naime, predstavila kao vrlo dobro posložena momčad, fizički spremna i tehnički potkovana, uz čak petoricu igrača Meškov Bresta koje jako dobro znaju rukometaši PPD Zagreba, pa i izbornik Lino Červar. Tu je nekoliko izuzetno dobrih pojedinaca koji igraju u inozemstvu poput 23-godišnjeg sjajnog kružnog napadača Artsema Karaleka koji igra u poljskom Kielceu. Po mnogima riječ je o jednom od najboljih mladih pivota svijeta. Prošle sezone zabio je 65 pogodaka u Ligi prvaka, ove u deset utakmica 36. Izuzetno dobro se gradi, a kada primi loptu na crti ili je pogodak ili sedam metara. A vrlo često uz to ide i isključenje suparnika.


Spriječiti tranziciju




– U nastavku utakmice protiv Crne Gore radili smo opstrukciju njihovog protoka lopte i naši suparnici više su gledali kako da uopće zadrže loptu nego da nešto naprave prema naprijed. Tako smo igrali i u Ateni, a tako ćemo igrati i nadalje. Ukoliko protiv Bjelorusije budemo igrali kao u prvom poluvremenu protiv Crne Gore nećemo pobijediti. Međutim, moram pohvaliti igrače za igru u drugome dijelu. Dakle, sve pohvale za drugo poluvrijeme, ali ne i za prvo. Uvijek se može bolje, ali igra u drugome dijelu daje razloge za optimizam – rekao je Lino Červar.


Izbornik je zajedno sa svojim suradnicima analizirao Bjelorusiju i njihovu igru.


– Ako uspijemo spriječiti tranziciju prema naprijed i ako spriječimo njihovu kombiniranu zonu, onda imamo velike šanse za pobjedu. Moramo igrati jako disciplinirano, s dugim napadima. Ako ćemo ići na veliki rezultat, izgubit ćemo utakmicu. Bjelorusija ima organiziranu igru za sve obrambene sustave. Ova utakmica tražit će iznimnu taktičku disciplinu. Nadam se i pozivam u pomoć gledatelje – poručio je Mago di Umago.


Jako dobra ekipa


Jedan od njegovih glavnih aduta je svakako Domagoj Duvnjak, kapetan koji je sjajnom prezentacijom povukao momčad u veliki preokret sa Crnogorcima i zaradio uvijek ugodan epitet glavnog junaka te prve hrvatske večeri u Grazu. Iskusnik iz Bundeslige je maksimalno ozbiljan uoči današnje utakmice, zaziva oprez očekujući ovo drugo hrvatsko polaganje testa na EP-u.


– Čeka nas teška utakmica. Bjelorusija je ozbiljna ekipa koja je jako dugo zajedno, to je iskusna ekipa. Imali smo već problema s njima na EURO-u u Zagrebu. Moramo igrati našu obranu kako smo igrali protiv Crne Gore. Treba paziti na Kuleša i Karaleka na pivotu, oni su odigrali fenomenalno protiv Srbije. Jako puno dobivamo s tom utakmicom, ali možemo i puno izgubiti. To je za nas mali finale. Ako uspijemo prenijeti dva boda u Beč, došli bismo bliže cilju.


Poslije će biti lakše. U svakom slučaju ih treba ozbiljno shvatiti, imali smo dosta opomena prijašnjih godina, Oni su jako dobra ekipa. Da, očekujem potporu kao što je bila prve večeri. Zahvaljujem se navijačima i pozivam da dođu u što većem broju. Bili su naš vjetar u leđa u četvrtak. Nadam se da će tako biti i sada – rekao je Duvnjak, kojemu je ovo već sedmo Europsko prvenstvo, a do sad je osvojio četiri medalje, dvije srebrne i dvije brončane. Tko zna, valjeda jednom, možda već ovog puta stigne i do najsjajnijeg odličja.


– Meni je svaka medalja veliki motiv. Glupo je pričati tako daleko, ali sada mogu samo ponoviti da pobjedom sa Bjelorusijom možemo puno toga otvoriti.


Zlatko Horvat je odigrao vrlo dobru utakmicu s Crnom Gorom, postigao je pritom četiri gola, a uoči današnjeg susreta spomenuo je uz ostalo i zdravstvene probleme koji su ga znali mučiti tijekom ove sezone.


– Znamo kako je bilo prošlo prvenstvo i ono prije gdje smo gubili utakmice koje nismo trebali, moramo respektirati svakoga, svi mogu biti nagazna mina. Imao sam dosta problema u ovoj sezoni, koljeno me boljelo. Protiv Crne Gore sam se dobro osjećao, nije bilo problema s koljenom, nadam se da će tako ostati – rekao je Horvat.


Igor Karačić: Kuleš i Karaljok su nositelji igre


Igor Karačić, najbolji hrvatski rukometaš za prošlu, 2019. godinu dobro poznaje neke Bjeloruse, konkretno suigrač je Kuleša i Karaljoka u poljskom Kielceu.


– Prvo poluvrijeme protiv Crne Gore nije to bila prava Hrvatska, bili smo u napadu previše statični, promašivali smo puno zicera. Ali stvarno je teško, vjerujte mi, jako je teško igrati na ovu njihovu zonu »3-3« ili »4-2«. Isto tako, znali smo da oni neće moći dugo držati tako jer to je ubitačan ritam. Žao mi je što smo se potrošili više nego što smo trebali, ali, eto, najvažnije je da su dva boda tu – prokomentirao je Igor Karačić, koji je očekivao bjelorusku pobjedu nad Srbima.


– I prije početka grupne faze tako smo nešto razmišljali. Po meni Bjelorusija stvarno ima odličnu reprezentaciju, gledao sam ih i uživo protiv BiH. Povezani su, pokriveni na svim mjestima, ne s jednim nego s dva igrača. Kuleš i Karaljok su dva igrača koja igraju samnom u bivšem prvaku Europe Kielceu. Oni su nositelji igre, bit će jako teško i morat ćemo zatvoriti te njihove bolje strane.