Izbor najboljeg sportaša

Žiri odlučio o dobitniku 26. Trofeja Ivica Jobo Kurtini Novog lista

Marko Cvijanović

Aramis Naglić, Luciano Sušanj, predsjednica žirija i v.d. glavne urednice Novoga lista Slavica Bakić, Samir Barać i Zlatko Horvat, urednik sportske rubrike Novoga lista/S. DRECHSLER

Aramis Naglić, Luciano Sušanj, predsjednica žirija i v.d. glavne urednice Novoga lista Slavica Bakić, Samir Barać i Zlatko Horvat, urednik sportske rubrike Novoga lista/S. DRECHSLER

Kontinuitet Snježane Pejčić i Filipov obol nogometnoj povijesti Pobjednik će biti proglašen na svečanosti na Korzu 21. prosinca. Istodobno će biti proglašeni dobitnik nagrade Ivica Jobo Kurtini – junior, kojeg bira uredništvo priloga »Viktorija«, odnosno najbolji mladi sportaš s invaliditetom



RIJEKA Žiri u sastavu Luciano Sušanj, Samir Barać, Aramis Naglić, Slavica Bakić i opravdano odsutni Nenad Gračan (ždrijeb U-21 kvalifikacija za EP), jučer je u VIP salonu restorana u »Novom listu« odlučio dobitnika 26. Trofeja Ivica Jobo Kurtini. Kako i dolikuje tradiciji, pobjednik će biti proglašen na svečanosti na Korzu 21. prosinca. Istodobno će biti proglašeni dobitnik nagrade Ivica Jobo Kurtini – junior, kojeg bira uredništvo priloga »Viktorija«, odnosno najbolji mladi sportaš s invaliditetom, kojeg Novi list svake godine bira u suradnji sa Zajednicom sportova osoba s invaliditetom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Nagrada od prošle godine nosi naziv Milka Milinković, kao spomen na prerano preminulu ikonu hrvatskoga sporta osoba s invaliditetom.


U konkurenciji je ove godine bilo sedmero kandidata: šahist »Liburnije« Ivan Šarić, europski prvak u gruzijskom Baumiju, nogometaš Filip Bradarić, koji je kao kapetan »Rijeke« u sastavu hrvatske reprezentacije osvojio srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, strijelkinja Snježana Pejčić, osvajačica bronce na Svjetskom prvenstvu u trostavu i pobjednica Svjetskog kupa u američkom Fort Benningu, karatistica Alessandra Hasani, osvajačica srebrne medalje na Europskom prvenstvu do 55 kg i ekipne bronce, ronilac na dah David Čustić, osvajač zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu na dah u disciplini dinamika s BFIN perajama, odnosno srebra u disciplini dinamika bez peraja, surfer Enrico Marotti, svjetski prvak u jedrenju na dasci u Danskoj, boćarica Carrolina Bajrić, osvajačica srebre na SP-u u Kini u bližanju i izbijanju u krug te broncu s Mateom Načinovićem u štafeti.


Članovi žirija imali su o čemu raspravljati prije konačne odluke, vrednujući pojedinačne rezultate kandidata i uloge nekadašnjega kapetana »Rijeke«, koji je pronio slavu riječkoga nogometnoga kolektiva i sporta uopće, aktivno sudjelujući u najvećem rezultatu hrvatskoga sporta svih vremena osvajanjem srebrne medalje s »kockastima« na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.




– Snježana Pejčić već godinama održava kontinuitet vrhunskih rezultata, u 2018. opet je napravila velike stvari i to treba vrednovati, iako je i rezultat Enrica Marottija također hvale vrijedan. Vjerujem da će rezultati u predolimpijskoj 2019. godini biti još bolji – rekao je Luciano Sušanj.


Predsjednik Riječkog sportskog saveza, Samir Barać, u nevezanoj je ćakuli nastojao ukazati na problem financiranja sporta na lokalnoj i državnoj razini, ali znao je prepoznati još uvijek vrijedna ostvarenja sportaša sa širega riječkoga područja.


– Itekako treba u obzir uzeti da je Filip Bradarić puno napravio za lokalni sport činjenicom da je bio dijelom hrvatske nogometne reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ostvarila najveći uspjeh u povijesti hrvatskoga sporta. Koliko je to značajan doseg najviše će dočarati onaj veličanstven doček na Trgu Bana Josipa Jelačića, koji je, kao nikad prije od završetka Domovinskoga rata, ujedinio Hrvatsku. To itekako treba cijeniti. Što se Snježane Pejčić tiče, suglasan sam s Lucianom da treba cijeniti to što već godinama održava kontinuitet odličnih rezultata – rekao je Barać.


Podsjetnika radi, Trofej Ivica Jobo Kurtini prošle godine je osvojio HNK »Rijeka«, senzacionalni osvajač povijesnoga naslova prvaka Hrvatske, odnosno »duple krune« s obzirom na osvajanje Kupa Hrvatske u istoj sezoni.


Dobitnici trofeja


1993. Miloš Milošević


1994. Davor Šuker


1995. Valter Matošević


1996. Goran Ivanišević


1997. Slaven Bilić


1998. Miloš Milošević


1999. Miloš Milošević


2000. Janica Kostelić


2001. Goran Ivanišević


2002. Janica Kostelić


2003. Janica Kostelić


2004. Muška ruk. repr.


2005. Davis Cup repr.


2006. Janica Kostelić


2007. Blanka Vlašić


2008. Blanka Vlašić


2009. Blanka Vlašić


2010. Blanka Vlašić


2011. Samir Barać


2012. Igor Hinić


2013. HNK Rijeka


2014. Andrej Kramarić


2015. VK Primorje EB


2016. Sara Kolak


2017. HNK Rijeka