Posebne mjere

Zbog korona virusa otkazani biciklistička utrka i košarkaške kvalifikacije u Kini

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS



PEKING Biciklistička utrka koja se trebala održati u veljači u Kini otkazana je zbog smrtonosnog korona virusa od kojeg je umrlo više od 80 osoba, a zaraženo nekoliko tisuća.


Utrka »Tour of Hainan« trebala se održati od 23. veljače do 1. ožujka, međutim otkazana je, a još uvijek nije poznato hoće li se održati u nekom drugom terminu.


»Donijet ćemo odluku koja će omogućiti sigurnost svih sudionika,« objavili su organizatori utrke koja je dio UCI ProSeries 2020.




Međunarodna biciklistička federacija (UCI) razmatra i otkazivanje utrke Tour of Taiyuan koja je na rasporedu u svibnju.


U Kini se trebao održati i kvalifikacijski turnir košarkašica za olimpijske igre u Tokiju, no turnir je prebačen u Beograd. Turnir na kojem će nastupiti Kina, Velika Britanija, Južna Koreja i Španjolska, trebao se održati u Foshau od 6. do 9. veljače, ali je prebačen u Srbiju.


»Nakon što je pomno procijenio razvoj događaja u vezi s izbijanjem korona virusa i stavio kao glavni prioritet sigurnost sudionika i članova delegacia, Izvršni odbor FIBA-e ??odlučio je preseliti turnir«, navodi se u priopćenju.


Prošlog tjedna Azijska nogometna konfederacija (AFC) je objavila kako je i kvalifikacijski turnir nogometašica za odlazak na OI, koji će se igrati od 3. do 9. veljače, preselila iz Wuhana u drugi kineski grad Nanjing zbog izbijanja epidemije korona virusa.


Na turniru u Nanjingu nastupit će reprezentacije Kine, Australija, Tajvana i Tajlanda, a iz Tajvanskog nogometnog saveza su zaprijetili i nesudjelovanjem na turniru ukoliko se ne promijeni mjesto održavanja.


Ranije je otkazan i boksački kvalifikacijski turnir za OI azijsko-oceanijske zone koji se također trebao održati u Wuhanu.


Do sada je umrla 81 osoba, a potvrđeno je 2744 slučajeva zaraze širom Kine, objavila je kineska Nacionalna komisija za zdravlje, dodavši kako se broj sumnjivih slučajeva udvostručio u 24 sata na gotovo 6.000.


Epicentar bolesti su grad Wuhan i pokrajina Hubei, a oboljelih ima i u drugim velikim gradovima kao što su Peking, Šangaj, Shenzhen i Canton.


Kineske vlasti u karantenu su stavile gotovo 20 gradova oko Wuhana, gotovo 56 milijuna ljudi.