Mirna Bosak

Zašto otići iz Mlake kada igram u najboljem ženskom kuglačkom klubu na svijetu!

Denis Frančišković

Mirna Bosak/Foto Arhiva NL

Mirna Bosak/Foto Arhiva NL

Nas se često zna pitati bismo li željele ići igrati van u neki bolji i jači klub. I to recimo baš u Njemačku. Treba uvijek napredovati, ali ja uvijek kažem zašto otići kad trenutačno igramo u najboljem ženskom klubu na svijetu - kaže Mirna Bosak



RIJEKA Još jedan uspješan vikend je iza kuglačica Mlake, ali već sada se može reći i još jedna uspješna sezona. Mlakarice su i dalje nedodirljive na hrvatskim stazama, pobjedom nad Istrom u Poreču (2:6) dva kola prije kraja obranile su naslov državnih prvakinja, osvojile već petu titulu u posljednjih šest godina. O onoj šestoj odlučivalo je praktički jedno »drvo«.


I u isto vrijeme Riječanke igraju zapaženo na međunarodnoj sceni, ali i brane boje reprezentacije. Tonči Mikac i Lores Agotić pronašli su posljednjih godina pravi pobjednički miks i recept za uspjehe rezultat čega je dominacija u hrvatskim okvirima. Medalje i trofeji. Naravno, u cijeloj priči najzaslužnije su same igračice, isprava uglavnom s riječkog područja, a u posljednje vrijeme iz cijele Hrvatske.


– Nadamo se da ćemo ove godine osvojiti naslov bez ijednog poraza. To nam je velika želja jer to dosad nikome nije uspjelo – kaže Zaprešićanka Mirna Bosak, ponajbolja igračica Mlake, hrvatska reprezentativka i igračica koja u svojoj riznici ima preko 150 odličja i 50 pehara s regionalnih, državnih i međunarodnih natjecanja. – Tajna uspjeha i kontinuiteta? Samo treniranje i veliki rad. Naravno, svatko od nas indvidualno još radi na sebi. Puno je i odricanja, ponekad i od društvenog dijela života. No, to je tako, navikle smo. Imamo i jako dobrog trenera, a tu je i motivacija. Sada smo u tom jednom lijepom razdoblju, osjećamo se kao jedna obitelj, podržavamo jedna drugu…


Miks i klapa




Zanimljivo Mlaka je spoj igračica iz dobrog dijela Hrvatske, ali i njezinog okruženja. I zasad prava ženska klapa…


– Radi se puno i kvalitetno, a ne može uvijek biti sve savršeno. No, trudimo se biti sve bolje i bolje. Vidi se to po rezultatima. Prošle i ove sezone smo dodatno odskočile u odnosu na druge klubove i puno nam je lakše nego prije tri, četiri godine. Istina, ima nas od svuda, ali koliko smo u klubu već se osjećamo kao doma, kao prave Riječanke. Primjerice Ana Jambrović i Valentina Gal su iz Koprivnice, Milana Pavlic je iz Sombora, Anita Mehesz došla je ove godine iz Budimpešte, Tihana Čavlović iz Šibenika odnosno Zagreba, tu su dvije Riječanke i nekoliko cura iz Ogulina – dodaje Mirna, 22-godišnjakinja iz Zaprešića, nedavno proglašena najboljom sportašicom Rijeke.


Iza nje i suigračica puno je rada i odricanja. Ništa ne dolazi preko noći…


– Većina cura radi, a nekako tri treninga tjedno su obvezna. Vikendi su rezervirani za utakmice i razna druga natjecanja. Po treningu je neki prosjek oko 200 hitaca ili oko 900 tjedno – pojašnjava Bosak, još uvijek članica juniorske reprezentacije, ali od 2017. i članica najbolje hrvatske seniorske vrste.


– Skoro većina smo i reprezentativke i to u juniorskoj i seniorskoj kategoriji. I to potvrđuje kvalitetan rad u našem klubu. Sve cure koje žele i trude se mogu postići stvarno puno jer su nam uvjeti treniranja jako dobri. Od struke do atmosfere u klubu. To puno znači jer uvijek guramo jedna drugu i kad je lošije ili kad ne ide najbolje ili nismo u nekoj sjajnoj formi – tvrdi Mirna.


Liga prvakinja


Mlakarice 28. ožujka čeka polufinale Lige prvaka u Apatinu. Na putu je Slovan Rosice, a cilj naravno finale i potajno zlato.


– Cilj je naravno opet finale s njemačkim Bambergom. Motivirane smo i željne uspjeha, želimo još to zlato u Ligi prvaka koje nismo osvojile. Prošle godine nam je malo nedostajalo, bilo je to jako napet finale između nas i Njemica. Osvojile smo Svjetski kup, ali bilo bi lijepo da stanemo i na tron Lige prvaka – prenosi svoje i želje ekipe stožerna igračica Mlake.Victoria Bamberg 1947 je uz Celje pojam u svijetu ženskog kuglanja, Njemice su osvajačice devet Liga prvakinja koja se igra od 2002. godine, posljednjih triju u nizu. I privlačan klub većini vrhunskih igračica…

– Nas se često zna pitati bismo li željele ići igrati van u neki bolji i jači klub. I to recimo baš u Njemačku. Treba uvijek napredovati, ali ja uvijek kažem zašto otići kad trenutačno igramo u najboljem ženskom klubu na svijetu – naglašava Bosak koju kao i suigračice ove godine čekaju još dva međunarodna izazova.


– Još sam godinu dana juniorka i u svibnju me čeka Europsko juniorsko ekipno prvenstvo te seniorski Svjetski kup. To čeka mene, ali i dosta mojih klupskih suigračica. A cilj nam je naravno što više medalja – znakovito zaključuje Bosak.