Boks

SPEKTAKL U LONDONU Joshua nokautirao Povetkina i zadržao naslov najboljeg teškaša na svijetu

Hina

Reuters

Reuters

Jedini pojas koji mu sada nedostaje je WBC kojeg drži u rukama Amerikanac Deontay Wilder koji će se 1. prosinca u Los Angelesu boriti protiv Tysona Furyja



Britanski boksač Anthony Joshua (28) obranio je naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji u četiri kategorije (WBA, IBF, WBO i IBO) nakon što je pred 80.000 gledatelja na londonskom stadionu Wembley pobijedio Rusa Aleksandra Povjetkina (39) tehničkim nokautom u sedmoj rundi.


Premda je šest rundi dominirao i boksao gotovo savršeno, Povetkin ipak nije izdržao. Joshua je u sedmoj rundi nizom sjajnih udaraca dva puta rušio ruskog borca i završio priču.


Nitko do sada nije tako dominirao protiv Joshue, ali to nije bilo dovoljno. Svjetski prvak je dočekao svoju priliku i u sedmoj rundi srušio Rusa obranivši titule prvaka.




Nakon što je veći dio prve runde protekao u ispitivanju snaga, Povetkin je 20 sekundi prije kraja runde dobro uzdrmao Britanca uputivši mu tri snažna udarca. No, Joshuu je spasio gong. I u drugoj i trećoj rundi ruski boksač je ostavio bolji dojam. U četvrtoj rundi ruski borac je zaradio posjekotinu na arkadi, no peta runda je ponovo otišla na njegovu stranu. Prve čiste udarce Joshua je u seriji uspio plasirati svom suparniku tek u šestoj rundi. Sedma runda, od 12 planiranih, je donijela odluku. Joshua je žestokim udarcem uzdrmao suparnika, a potom ga novom serijom udaraca srušio na pod. Povetkin je pokušao nastaviti, no uslijedila je nova serija i prekid borbe.


Joshua je ovom borbom produžio pobjednički niz na 22 borbe, pri čemu je 21 riješio nokautom. Jedini koji je ostao stajati u ringu bio je Joseph Parker u ožujku ove godine.


Tamnoputi Englez iz Watforda je već jednom nastupio na Wembleyu. Prije dvije godine je u engleskom ‘hramu nogometa’ savladao Vladimira Klička, čime je došao do tri titule, a dok je posljednju osigurao oduzevši ju Josephu Parkeru u svom posljednjem meču. Jedini pojas koji mu sada nedostaje je WBC kojeg drži u rukama Amerikanac Deontay Wilder koji će se 1. prosinca u Los Angelesu boriti protiv Tysona Furyja.


Povetkinu je ovo bila 36. borba i drugi poraz. Do sada jedini poraz je doživio u Moskvi prije pet godina kada je jednoglasnom sudačkom odlukom izgubio od Vladimira Klička.


Zanimljivo, okršaj Joshue i Povetkina je bio i okršaj bivših olimpijskih pobjednika. Joshua je osvojio zlato na OI u Londonu 2012. godine, dok je Povetkin slavio u Ateni 2004. godine.