SARA KOLAK IMA NOVOG TRENERA Došlo je vrijeme za promjenu, veselim se suradnji s Thorkildsenom

foto: PIXSELL / L. Stanzl, I. Kralj

foto: PIXSELL / L. Stanzl, I. Kralj

S Andreasom Thorkildsenom ću se spremati za svjetsko prvenstvo, imao je bogatu karijeru i mislim da mi može jako puno pomoć. Radujem se Dohi i novim izazovima, zdrava sam i optimistična - kaže Sara



RIJEKA – Sara Kolak, atletičarka Kvarnera i olimpijska pobjednica u bacanju koplja iz Rio de Janeira, prekinula je suradnju s Andrejem Hajnšekom, slovenskim trenerom zbog kojega se prije pet godina iz Rijeke preselila u Celje i s kojim je ostvarila najveće uspjehe u karijeri. Kruna njihove suradnje svakako je olimpijsko zlato iz Rija (66,18), koje je 24-godišnja Ludbrežanka osvojila u kolovozu 2016. godine, mjesec dana nakon Europskoga prvenstva u Amsterdamu (63,50) na kojem se okitila broncom i osvojila svoje prvo seniorsko odličje s velikih natjecanja. Godinu dana kasnije na mitingu Dijamantne lige u Lausannei bacila je rezultat karijere od 68,43 metra.


– Istina je, trener Hajnšek i ja više ne surađujemo. Nakon dugog razmišljanja odlučila sam da je vrijeme za promjenu. Rastali smo se prijateljski, zajedno smo proveli pet prekrasnih godina tijekom kojih smo ostvarili puno uspjeha, od kojih je najveći olimpijsko zlato iz Rija. U pet godina smo jako puno napravili, puno je tu lijepih uspomena. Puno sam toga naučila i izrasla u profesionalnu atletičarku s vrhunskim rezultatima. Odlično smo surađivali što pokazuju i rezultati koje smo zajedno postigli, ali jednostavno je došlo vrijeme za novi iskorak. Treneru Hajnšeku sam zahvalna na svemu što me naučio. Želim mu puno uspjeha u daljnjem radu i ostvarenju novih ciljeva – rekla je Sara Kolak, koja je s Hajnšekom počela surađivati u svibnju 2014. godine, a nakon samo dva mjeseca svoju je posljednju juniorsku sezonu okrunila broncom sa Svjetskoga prvenstva u Eugeneu (55,74). Te je sezone imala velikih problema s ozljedom ramena zbog koje je završila na operaciji nakon čega je bila prisiljena na petnaestomjesečnu pauzu.


Najvažniji cilj


Natjecanjima se vratila kraljem veljače 2016. godine na Otvorenom prvenstvu Slovenije u Ptuju i postala prva Hrvatica koja je koplje bacila preko 60 metara (60,24). To je definitivno bila najbolja godina u njezinoj karijeri. U kojoj je stalno pomicala granice svojeg i najboljeg hrvatskog rezultata, osvojila europsku broncu, a onda nekoliko tjedana kasnije i olimpijsko zlato. Godinu dana kasnije hicem iz Lausanne upisala se na osmo mjesto ljestvice najboljih bacačica koplja svih vremena i na Svjetsko prvenstvo u London otputovala kao jedna od favoritkinja za medalju. No, ostala je korak do pobjedničkog postolja i pritom zaradila ozljedu lakta zbog koje je krajem siječnja 2018. godine u američkoj klinici Mayo u Rochesteru podvrgnuta artroskopiji i rekonstrukciji ligamenata lakta. Dvadesetoga lipnja ove godine nakon 660 dana duge pauze natjecanjima se vratila na mitingu Zlatna sprinterica u Ostravi bacivši deseti rezultat ove sezone na svijetu od 64,45 metara i donijela jednu od najtežih odluka u karijeri.





O prekidu suradnje olimpijske pobjednice u bacanju koplja i trenera Andreja Hajnšeka oglasili su se i iz Sarinog kluba Kvarner.


– Sari nije bilo lako donijeti odluku o prekidu suradnje s trenerom Andrejem Hajnšekom s kojim je ostvarila najveće uspjehe u svojoj karijeri, ali jednostavno joj je trebala promjena. Poštujemo njezinu odluku i kao i uvijek bit ćemo joj podrška na putu do njezinih novih uspjeha. Prekid suradnje Sare Kolak i Andreja Hajnšeka ne znači i prekid suradnje s Kvarnerom budući da će trener Hajnšek i dalje voditi brigu o naše dvije atletičarke, olimpijskoj pobjednici gluhih i europskoj prvakinji Lauri Štefanac, kao i o Franji Želimorski – rekla je direktorica kluba Iva Florjančič.



Sada se polako okreće najvažnijem cilju sezone, Svjetskom prvenstvu, što će se od 28. rujna do 6. listopada održati u Dohi, a za koje će se pripremati pod paskom 37-godišnjeg Andreasa Thorkildsena, nekadašnjeg dvostrukog olimpijskog pobjednika (Atena 2004., Peking 2008.), svjetskoga prvaka (Berlin 2009.) te dvostrukog europskoga prvaka (Goteborg 2006., Barcelona 2010.), koji je prije tri godine završio karijeru.



Jedinoga bacača koplja koji je istovremeno držao olimpijski, svjetski i europski naslov. Njegovo je koplje u karijeri osam puta letjelo preko 90 metara, a najdalje ga je bacio do 91,59 metara, i to u Oslu kada je bacio jedan od svojih nacionalnih rekorda. Olimpijski rekord od 90,57 metara iz Pekinga 2008. godine još je uvijek u njegovom vlasništvu, posljednje veliko natjecanje na kojem je nastupio bilo je Svjetsko prvenstvo u Moskvi 2013. godine. Iduću je sezonu zbog ozljede završio ranije nego od planiranog, potom je uzeo pauzu i u svibnju 2016. godine objavio kraj karijere u kojoj je prvo olimpijsko zlato osvojio kao 22-godišnjak i osam puta za redom stao na pobjedničko postolje velikih natjecanja.


Norveška


– S Thorkildsenom ću se spremati za svjetsko prvenstvo, i sam je bio vrhunski bacač koplja, zna što je vrhunski sport i ima veliko znanje o našoj disciplini. Imao je bogatu karijeru i mislim da mi može jako puno pomoći, od njega mogu jako puno toga naučiti te još više napredovati. Tako da se veselim našoj suradnji – dodala je Sara Kolak, koja sutra putuje u Oslo, koji će sada biti njezina nova trening baza.


– Imamo plan priprema koje nastavljam u Norveškoj. Sada se fokusiram na Svjetsko prvenstvo u Dohi kao prvoj stanici na putu do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Radujem se Dohi i novim izazovima, zdrava sam i optimistična. A, kao i uvijek, imam veliku podršku mojeg Kvarnera, Hrvatskog atletskog saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora, što je jako bitan faktor za nastavak mojeg rada.


Na Olimpijskim igrama u Riju Andreas Thorkildsen je pratio nastupe atletičara za norvešku televiziju i Sari Kolak nakon kvalifikacija dao pet i zaželio sreću u finalu. Sada će zajedno krenuti po nove uspjehe.