StudentSKI kup

Riječka olimpijka Matea Ferk: ‘Utrka na Platku je te početak, želja je organizirati kup’

Zlatko Horvat

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Ideju o natjecanju takvog tipa imala sam još dok sam studirala na sveučilištu Sierra Nevada. Imala sam priliku vidjeti kako razvijen sport na sveučilištima u SAD-u. Studenti sportaši se jako cijene, velika je posjećenost utakmica, koje se prenose na televiziji. Naravno, mi ne možemo doći do takvog standarda, ali želja je da ovo ne bude samo jedna utrka, već kup natjecanje. Ovo je samo početak.



Danas se na Platku, s početkom u 11 sati, održao StudentSKI kup. Organizaciju ove manifestacije potpisuje Visoka poslovna škola »Par«, a ideju, njen diplomski rad iz 2012. godine, 30-godišnja riječka alpinka i olimpijka Matea Ferk. Uložila je Matea velik trud oko organizacije. Riječanka živi i radi u – Dallasu. Njena konzultantska tvrtka zove se »Slalom«…


– Naš je posao komunikacija s ljudima, njihova priprema na promjene, da se ne boje novih tehnologija, što je obično stresno. Moj posao je planiranje treninga – kaže Matea Ferk.


»Slalom« ima urede širom SAD-a, surađuje s Microsoftom, Adobeom, Oracleom, IBM-om… Ključ je kako što bolje iskoristiti ljudske resurse i galopirajuća poboljšanja u virtualnom svijetu.




Matea Ferk je u SAD-u od 2010. godine, samo nekoliko mjeseci ranije ispala je iz hrvatske skijaške reprezentacije.


– Od 2010. do 2013. godine pohađala sam sveučilište Sierra Nevada, gdje sam nastavila skijati i bila kapetan ekipe. Nije to bilo profesionalno, ali ni skroz amaterski budući da smo trenirali prije škole. Bilo je i uspjeha, top tri plasmana na regionalnim natjecanjima. Nakon što sam diplomirala, zaposlila sam se u jednoj tvrtki koja je vrlo slična »Slalomu«.


Teksas


Iz Nevade se preselila u Teksas, poprimila malo američkog naglaska, pogotovo kada je u pitanju poslovna komunikacija. No, budući da ne vozi »pick up« i ne nosi šešir, nije postala Teksašanka.


– I dalje sam Riječanka…


I voditeljica projekta StudentSKI kup, današnjeg natjecanja za sve studente visokih škola, veleučilišta i sveučilišta.


– Ideju o natjecanju takvog tipa imala sam još dok sam studirala na sveučilištu Sierra Nevada. Imala sam priliku vidjeti kako razvijen sport na sveučilištima u SAD-u. Studenti sportaši se jako cijene, velika je posjećenost utakmica, koje se prenose na televiziji. Naravno, mi ne možemo doći do takvog standarda, ali želja je da ovo ne bude samo jedna utrka, već kup natjecanje. Ovo je samo početak. Žao mi je što nisam mogla doći doma, možda uspijem dogodine. Lani sam došla preko ljeta, ali u Rijeci sam bila dan i pol jer sam išla u Švedsku.


Sedam i pol godina nije u Rijeci, šest je provela u SAD-u, godinu i pol u Kostariki zbog potreba posla.


– Bilo je to lijepo iskustvo. Ali dosta sam nostalgična, nedostaju mi ljudi, kultura, obitelj, hrana, more, Platak… Ovdje je samo rad, rad i rad. No, zadovoljna sam. Dosta sam napredovala.


Šest operacija


Skijanje je smanjila na najmanju moguću mjeru, što zbog koljena, što zbog Teksasa.


– Tu baš nema skijališta. Ali otiđem jednom ili dvaput do svog sveučilišta u Nevadu i stanem na skije. Ne mogu se baš baviti ni drugim sportovima, koljena mi odmah reagiraju. Iza mene je šest operacija…



Matea Ferk vozila je tehničke discipline na ZOI u Torinu 2006. i u Whistleru 2010. godine, a jedini plasman joj je 34. mjesto u slalomu u Kanadi. Na ostalim utrkama nije stigla do cilja…


Matea ima i tri nastupa na svjetskim prvenstvima, krenulo je 2005. u Bormiju, a završilo osam godina kasnije u Schladmingu. Matea je bila odlična u dječjem skijanju, penjala se na postolja na Topolinu i na Pinocchiju. No, problemi s koljenima su je usporili. Ipak, skijanje joj je otvorilo vrata školovanju u SAD-u… Naravno, Matea prati događanja na ZOI u Pjongčangu.


– Jako je tužno to što se dogodilo našim skijašicama Lani Zbašnik i Leoni Popović. Grozno, ali to je skijanje.



Život u milijunskom gradu ima svoje prednosti, ali i mane.


– Svi su dragi, ljubazni. Nikad se u SAD-u nisam osjećala nepoželjno, uvijek sam bila dobrodošla. Naravno, uvijek je teško biti stranac. Međutim, imam »zelenu kartu«, mogu ostati sljedećih deset godina, za koju godinu zatražiti državljanstvo. No, još uvijek razmišljam što dalje. Za sada sam zadovoljna tu gdje jesam. Vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati. Nisam sigurna hoću li se skrasiti u Dallasu ili negdje drugdje u SAD-u, ili u Europi.


Proputovala je Europu kao skijašica, ali i SAD, što joj može olakšati izbor.


– San Francisco, New York, Boston, Chicago, New Orleans, Houston, San Antonio… Nisam još bila na Havajima i u Aljaski, što mi je velika želja, kao i đir po američkim nacionalnim parkovima.