Bez odgovora

Pavlek o sudbini dva riječka skijaša: ‘Rekao sam o tome sve šta sam imao reći’

Ivana Vaupotić

Glavobolja zbog Riječana? – Vedran Pavlek / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Glavobolja zbog Riječana? – Vedran Pavlek / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Čelnici Hrvatskog skijaškog saveza nisu bili raspoloženi za razgovor o sudbini dvojice Riječana i njihovu izbacivanju iz reprezentacije



ZAGREB – Press konferencija povodom redovnog tehničkog pregleda Crvenog spusta od strane FIS-a ovog je ponedjeljka predstavljala idealnu priliku traženje dodatnih objašnjenja o izbacivanju Williama Vukelića (18) i Tiriela-Luke Abramovića (15) s popisa hrvatskih reprezentativaca za sljedeću sezonu. Međutim, Vedran Pavlek, direktor svih alpskih reprezentacija Hrvatskog skijaškog saveza (HSS), nije bio raspoložen za razgovor o sudbini dvojice Riječana za koje je do prije godinu dana tvrdio da imaju nevjerojatan potencijal.


Preciznije, nekoliko minuta prije početka spomenute press konferencije Pavlek je medijima davao izjavu o tehničkom pregledu Crvenog spusta, i pri tome je djelovao vrlo sretno i zadovoljno. S osmijehom na licu je govorio o planovima za slalomske utrke Svjetskog kupa na Sljemenu sve dok nisu spomenuti prekobrojni skijaši iz Rijeke. Taj dio razgovora protekao je ekspresno i bez osmijeha.


Možete li prokomentirati medijske istupe obitelji Vukelić i Abramović?




– Ovo je press konferencija o utrkama Svjetskog kupa na Sljemenu. Iz kojeg ste vi medija?


Iz Novog lista.


– Da. Pretpostavio sam da jeste. Sve sam rekao.


Kada biste mogli…


– Već sam rekao sve što sam imao za reći o toj temi – zaključio je Pavlek, otklonivši svaku mogućnost daljnjeg razgovora o dečkima koji su donedavno bili označavani kao velika perspektiva hrvatskog skijanja.



Redovni tehnički pregled Crvenog spusta iznjedrio je sreću i zadovoljstvo kod svih vezanih uz organizaciju utrka Svjetskog kupa na Sljemenu.


– Zahvaljujemo Gradu Zagrebu na dodatno uloženim sredstvima u kvalitetno zasnježenje staza kako bi se omogućilo neupitno održavanje utrka u nadolazećim godinama. FIS podržava organizaciju Svjetskog kupa u Zagrebu jer na Sljemenu imamo nezaobilazne klasične utrke koje generiraju fantastičnu TV gledanost – istaknuo je Markus Waldner, glavni direktor utrka Svjetskog kupa za muškarce.



A ta tema ne djeluje baš tako bezazleno da bi se brzopotezno zatvorila. Kada je u pitanju izbor skijaša za reprezentaciju, jasno je da zadnju riječ imaju treneri. Doduše, Vukelić i Abramović svojim su rezultatima ispunili postavljene kriterije za ostanak pod kapom HSS-a, ali netko je očigledno procijenio da se u njih više ne isplati ulagati. To je stvar struke, odnosno ljudi koji su bili zaduženi za skijaški razvoj, a određeni utjecaj imaju i financijska moć te raspored sredstava HSS-a. Međutim, nema apsolutno nikakve sumnje da se nikako ne može tako lako prelaziti preko medijskih istupa obitelji Vukelić koja tvrdi da je William dvije godine trpio maltretiranje i omalovažavanje od strane Mirka Kvasteka, trenera reprezentacije. Takve stvari nitko ne smije gurati pod tepih.


Budući da je u spomenutom razdoblju bio maloljetnik kojeg su roditelji povjerili na brigu stručnom osoblju HSS-a, više je nego jasno da bi prvi čovjek hrvatskog skijanja ipak morao reći nešto više o toj vrlo osjetljivoj temi. Doduše, Pavlek je prije tjedan dana, u već spomenutom razgovoru za naš list, ponudio svojevrsno opravdanje.


– William Vukelić bio je naša briga posljednjih godina. Dugo je radio s Kvastekom, još u dječjem skijanju, i nije bilo problema. A da postoje problemi u komunikaciji, saznao sam relativno kasno. Naime, Svjetski kup je prioritet i čovjek ne stigne na sve. Međutim, radeći s Kvastekom, William je ostvario najbolje rezultate. Sada su ti rezultati izostali – objasnio je tada Pavlek.


Danas je očigledno da se odgovorni u HSS-u nemaju namjeru baviti ozbiljnim optužbama dvojice mladih skijaša iz Rijeke i njihovih roditelja, premda je tu ostalo jako puno otvorenih pitanja. No, skora budućnost će pokazati kako se tamo radi. Naime, ne treba zaboraviti da je Pavlek istaknuo da se HSS okreće skupini koja vozi Svjetski kup i da se više neće zadovoljavati plasmanima među prvih trideset.