Nova suradnja

Norvežanin Andreas Thorkildsen novi trener Sare Kolak

Hina

Sara Kolak

Sara Kolak



VARAŽDIN Olimpijska pobjednica i hrvatska rekorderka u bacanju koplja Sara Kolak prekinula je dugogodišnju suradnju sa slovenskim trenerom Andrejem Hajnšekom, a novi trener 24-godišnje Ludbrežanke bit će Norvežanin Andreas Thorkildsen, potvrdio je u nedjelju predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić.


U razgovoru za Hrvatsku televiziju Veštić je rekao da je do prekida suradnje između Sare Kolak i slovenskog stručnjaka, s kojim je neočekivano došla do olimpijskog zlata u Rio de Janeiru te osvojila brončano odličje na Europskom prvenstvu, došlo jer »razina treninga više nije bila zadovoljavajuća«.


Kako je do glavnog događaja sezone, Svjetskog prvenstva u Dohi, ostalo još nešto manje od 50 dana, Hrvatski atletski savez se uključio u traženje rješenja za nastalu situaciju i u suradnji sa Sarom Kolak pronašao ga u 37-godišnjem, proslavljenom Norvežaninu Andreasu Thorkildsenu, bivšem dvostrukom olimpijskom pobjedniku (Atena 2004., Peking 2008.) te europskom i svjetskom prvaku u bacanju koplja, koji je 2016. godine završio brojnim odličjima ovjenčanu karijeru. Thorkildsen je bio prvi bacač koplja koji je u istom trenutku držao naslove olimpijskog pobjednika, svjetskog i europskog prvaka.




Sara Kolak je s Thorkildsenom već imala nekoliko probnih treninga i bila zadovoljna načinom na koji su radili, izjavio je Veštić te zaključio da bi suradnja s Norvežaninom trebala potrajati najmanje do kraja ove sezone.


Inače, hrvatska atletska reprezentacija zauzela je peto mjesto na natjecanju druge lige Europskog ekipnog prvenstva održanom ovoga vikenda u Varaždinu.


Nakon 40 disciplina hrvatski su atletičari osvojili 306 bodova, kao i četvrta Latvija, ali latvijski atletičari su ostvarili više prvih mjesta.


Prvo mjesto i promociju u prvu ligu osvojila je Estonija sa 336.5 bodova, druga Slovenija je osvojila 321, a treća Danska 313 bodova.


Iz druge lige ispali su osmi Izrael, deveti Cipar, 10. Luksemburg, 11. Gruzija i 12. Malta, dok je kao pobjednik treće lige promociju u drugu ligu izborila Srbija.


U nedjelju su pobjede Hrvatskoj osigurali olimpijska pobjednica u bacanju koplja Sara Kolak i Dino Bošnjak u utrci na 3000 metara koji su se tako pridružili Sandri Perković koja je bila najbolja u bacanju diska u subotu.


Kolak je opravdala ulogu favoritkinje iako njezin rezultat u Varaždinu nije bio na vrhunskoj razini. Ipak, hitac od 57.97 metara iz druge serije bio je dovoljan za konkurenciju.I dok je pobjeda Kolak bila očekivana, vrlo je ugodno iznenadio Bošnjak na 3000 metara, naš je reprezentativac preuzeo čelo utrke od samog početka te u odličnom finišu bio uspješniji od danskog predstavnika koji je jedini mogao pratiti njegov ritam. Bošnjak je u samoj završniji imao vremena i proslavu svoje pobjede te je značajno usporio pa je njegov pobjednički rezultat na kraju bio 8:01.29 minuta iako je mogao biti i značajno ispod osam minuta.