Opravdali status favorita

Norveški trkači nakon 16 godina opet zlatni u štafeti

Hina

Reuters

Reuters



Norveški trkači na skijama opravdali su status najvećih favorita te po peti u put u povijesti osvojili naslov olimpijskih pobjednika u štafetnoj utrci, nadmašivši štafetu Olimpijskih sportaša iz Rusije koji su bili drugi te francuske trkače koji su osvojili brončanu medalju.


Didrik Toenseth i Martin johnsrud Sundby trčali su prve dvije dionice od po 10 kilometara klasičnim načinom, nakon kojih je norveška štafeta bila tek na četvrtom mjestu te zaostajala za Rusima 32 sekunde. Promjena iz klasičnog u slobodni način donijela je i promjenu u redoslijedu. Na stazu je izašao olimpijski pobjednik u skiathlonu i srebrni sa 15 km slobodno Simen Hegstad Krueger, koji je s najboljim vremenom treće izmjene Norvežane doveo u vodstvo s minimalnom prednošću pred Francuzima (+0.4) i nešto osjetnijom pred ruskom štafetom (+16.2).


No, Norvežani su u posljednjoj izmjeni imali Johannesa Hoesflota Klaeba, olimpijskog pobjednika u sprintu, koji je čekao do posljednjih 1,5 km, a tada se odvojio od Rusa Denisa Spicova koji u finišu nije uspio pratiti njegov tempo.




Tako su Norvežani stigli do svog prvog štafetnog zlata nakon trijumfa u Salt Lake Cityju 2002. godine. Švedska štafeta, koja je osvojila naslove u Vancouveru 2010. i u Sočiju 2014., u Pjongčangu je osvojila tek peto mjesto zaostavši više od dvije minute za pobjednicima.


Norveški trkači i trkačice su u dosadašnjih sedam održanih disciplina osvojili četiri zlata, četiri srebra i dvije bronce te su uvjerljivo najuspješnija nacija u skijaškom trčanju.


Skijaško trčanje, štafeta 4 x 10 km (m)


1. Norveška 1:33:04.9(Didrik Tonseth/Martin Johnsrud Sundby/Simen Hegstad Kruger/Johannes Hosflot Klaebo)2. OSR 1:33:14.3(Andrej Larkov/Aleksander Boljšunov/Aleksej Červotkin/Denis Spicov)3. Francuska 1:33:41.8(Jean Marc Gaillard/Maurice Manificat/Clement Parisse/Adrien Backscheider)4. Finska 1:34:45.4(Perttu Hyvarinen/Iivo Niskanen/Matti Heikkinen/Lari Lehtonen)5. Švedska 1:35:10.5(Jens Burman/Daniel Rickardsson/Marcus Hellner/Calle Halfvarsson)6. Njemačka 1:35:13.1(Andreas Katz/Thomas Bing/Lucas Bogl/Jonas Dobler)7. Italija 1:35:40.1(Maicol Rastelli/Francesco De Fabiani/Giandomenico Salvadori/Federico Pellegrino)8. Kazahstan 1:36:36.3(Aleksej Poltoranin/Jevgenij Veličko/Vitalij Puhkalo/Denis Volotka)9. Kanada 1:36:45.9(Len Valjas/Graeme Killick/Russell Kennedy/Knute Johnsgaard)10. Češka 1:37:23.0(Aleš Razym/Martin Jaks/Petr Knop/Michal Novak)