Nova skijaška sezona

Hrvatska prvi put s četiri predstavnika u slalomu gdje se puno očekuje

Hina

Matej Vidović, Iztok Rodeš, Filip Zubčić, Elias Kolega/D. KOVAČEVIĆ

Matej Vidović, Iztok Rodeš, Filip Zubčić, Elias Kolega/D. KOVAČEVIĆ

Ove sezone od hrvatskih skijaša očekujemo su plasmani u druge vožnje, do Filipa Zubčića očekujemo ulazak u prvu jakosnu skupinu, a vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme dočekati i prva postolja, kazao je na konferenciji za novinare u Zagrebu pred novu sezonu Svjetskog skijaškog kupa direktor alpskih reprezentacija Vedran Pavlek.



ZAGREB Ove sezone od hrvatskih skijaša očekujemo su plasmani u druge vožnje, do Filipa Zubčića očekujemo ulazak u prvu jakosnu skupinu, a vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme dočekati i prva postolja, kazao je na konferenciji za novinare u Zagrebu pred novu sezonu Svjetskog skijaškog kupa direktor alpskih reprezentacija Vedran Pavlek.


Pavlek je najavio sezonu u kojoj će Hrvatska po prvi puta u povijesti imati pravo na četiri skijaša u svim utrkama slaloma, prema Pavleku naše paradne discipline, i to zahvaljujući lanjskim rezultatima slalomaša i ukupnoj pobjedi Mateja Vidovića u Europskom kupu.


– U slalomu i zbog te kvote očekujem bitan napredak, a već za dva tjedna na rasporedu je prvi slalom u finskom Leviju. Također, pripremamo se i za vrhunac sezone, za Svjetsko prvenstvo u švedskom Aareu, na kojem očekujemo nastup desetak hrvatskih predstavnika. Uz naše skijaše ponovno će biti Ivica Kostelić kao mentor, koji će biti od neprocjenjive pomoći budući da je 20-tak godina vozio na svim stazama, a na velikoj većini njih i pobjeđivao. Od novosti izdvajamo onu o ukidanje alpske kombinacije, koja bi ove sezone vjerojatno po zadnji puta bila u kalendaru Svjetskog kupa, a više je neće biti niti na svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. Smatramo da je to pogrešna odluka, čak je i Ivica Kostelić pokrenuo inicijativu za ostanak, ali smo brzo odustali jer je velika većina skijaša bila za ukidanje. Nažalost, kombinaciju će zamijeniti utrke u paralelnom slalomu i veleslalomu, čiji će format biti usuglašen za sastanku Izvršnog odbora Međunarodnog skijaškog saveza (FIS) kojemu će domaćin biti Cavtat u svibnju naredne godine – kazao je Pavlek.




Na konferenciji su bili i članovi A reprezentacije Zubčić, Matej Vidović, Elias Kolega, Istok Rodeš i Leona Popović, te legendarni Ivica Kostelić, koji će u svojstvu trenera i savjetnika pomagati našim skijašima.


– Moja uloga je ista kao i prošle sezone kada sam bio trener i savjetnik-mentor na svim utrkama Svjetskog prvenstva, a ove sezone biti ću i na SP-u u Aareu. Drago mi je da imaju koristi od mojih savjeta i ove sezone očekujem puno od slalomske ekipe. Mislim da su neki od njih spremni ne samo za bodove, već i za plasmane među prvih deset – kazao je Ivica.


Najiskusniji član reprezentacije Zubčić tvrdi da je napredovao u veleslalomu, ali i u slalomu i brzim disciplinama, te se nada da će odvoziti i poneku utrku superveleslaloma. Vidović također tvrdi da je napredovao te je kazao da mu je krajni cilj slalomska pobjeda u Svjetskom kupu, pa taman došla za sedam godina. Istok Rodeš se osjeća spremniji nego lani, dok je Elias Kolega fokusiran samo na slalom i jedva čeka svoju prvu utrku u Leviju.


Jedina naša skijašica u A reprezentaciji Leona Popović teško je ozlijedila koljeno na Zimskim olimpijskim igrama u Pjeongčangu, a nakon operacije i rehabilitacije nedavno je doživjela novu ozljedu, pa će za nju sezona započeti tek u siječnju.


Hrvatski skijaški savez je dobio i novog sponzora Generali osiguranje, a ugovor su potpisali Pavlek i predsjednik Uprave Generali osiguranja Georg Engl.