Gem Set Hrvatska

HUMANITARNI SPEKTAKL NA ŠALATI Mandžukić i Jurina bolji od Čilića i Modrića

Hina

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Foto Igor Kralj/PIXSELL



Zagrebačka Šalata na barem jedan dan postala je središte hrvatskog sporta. Razlog je bio humanitarni turnir teniskih parova “Gem Set Hrvatska” koji je organizirao jedan od najboljih hrvatskih sportaša Marin Čilić u sklopu svoje Zaklade.


Teško se sjetiti kad je ovoliko vrhunskih sportaša bilo zajedno na jednom mjestu. No, još je važniji razlog njihova okupljanja. Sve ih je udružio humanitarni cilj, a to je izgradnja multifunkcionalnog sportskog igrališta u OŠ Tordinci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Naime, sva zarada od turnira uz donacije partnera projekta namijenjena je za školu u Tordincima koja broji 125 učenika u 10 razreda, a nema ni igralište ni dvoranu.


Lista sudionika je bila impresivna. Nogometaše su predvodili svjetski doprvaci Luka Modrić, Mario Mandžukić, Ivan Perišić, Mateo Kovačić, Dejan Lovren i Andrej Kramarić, te bivši “Vatreni” Ivan Klasnić, iz NBA lige su stigli Bojan Bogdanović i Dario Šarić, do Šalate je ‘doveslao’ i olimpijski, svjetski i europski prvak Valent Sinković, nastupio je i bivši europski prvak na preči Marijo Možnik. Naravno, bili su tu i tenisači Marin Čilić, Mate Pavić, Ivan Dodig, Ivan Ljubičić, Iva Majoli, Mate Delić, Lovro Zovko…




Na Šalatu su stigli i brojni sportaši koji nisu nastupili, no došli su pružiti podršku sjajnoj akciji ‘režisera’ Čilića koja bi trebala postati redovita. Poput zlatne olimpijke u bacanju koplja Sare Kolak, Ane Konjuh, Dine Levačić, Tina Srbića, Marija Ančića.


Stigla su i djeca i roditelji iz Tordinaca koji su bili odjevenu i majicama ‘Hvala, Marine! OŠ Tordinci’. 


“Moram priznati da ih nije bilo teško okupiti,” kazao je Čilić dodavši: “ideja se rodila prošlog ljeta, a sve je krenulo iz zafrkancije. Na Korčuli sam se našao s Modrićem i Kovačićem. Kako nam je nedostajao četvrti za parove pozvali smo Vrsaljka i Lovrena da nam se pridruže. Uz to je krenula i lavina preko društvenih mreža, i tako je iz zafrkancije krenula ideja da se okupe svi sportaši koji su u tada u Hrvatskoj da napravimo nešto u humanitarne svrhe za djecu,” objasnio je Čilić.


Jedan od najboljih svjetskih tenisača nada se kako će ovo biti tradicija i pokušat će iduće godine organizirati novo izdanje turnira.


“Znam da neće biti lako, jer treba uskladiti kalendare svih sportaša, ali siguran sam kako ćemo uspjeti.


Sportaši su bili podijeljeni u četiri skupine sa po tri para, a kako bi natjecanje bilo što ravnopravnije tenisači nisu smjeli igrati međusobno u paru. Nositelji skupina bili su Čilić i Modrić (A), Pavić i Kramarić (B), Dodig i Šarić (C), te Ljubičić i Perišić (D). Igrao se super tie-break, a samo je prvi par u svakoj grupi izborio plasman u polufinale. 


U prvom polufinalu Mario Mandžukić i Patrik Jurina su pobijedili Dejana Lovrena i Franka Škugora 10-8, dok su u drugom polufinalu Marin Čilić i Luka Modrić slavili protiv Bojana Bogdanovića i Mate Delića sa 10-7. 


U velikom finalu su iznenađujuće slavili Manđukić i Jurina premda su Čilić i Modrić poveli sa 5-0. Manđo i Jurina su se probudili i uz lagani poguranac ‘suca’ Luke Bulića kojem je sjajno asistirao Tarik Filipović zabavljajući publiku, izjednačili na 6-6, a potom u neizvjesnoj završnici slavili sa 11-9.


“Ne želim komentirati suđenje, ali sudac je bio očajan,” kazao je kapetan hrvatske vrste.


“Bilo je lijepo igrati i družiti se, ali najvažnije je da smo pomogli djeci iz škole u Tordincima,” dodao je Luka Modrić.


“Stvarno je bilo super, drago mi je što smo pomogli ovom lijepom humanitarnom akcijom. Bitna su djeca, a ne tko je pobijedi na ovom turniru,” dodao je Mandžukić.


Na polufinalne susrete i finale došla je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Stigao je i ministar turizma Gari Cappelli, na tribinama je bio i  izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić, te niz osoba iz javnog, sportskog političkog života Grada Zagreba i Hrvatske.


“Iznimno smo ponosni što smo bili dio ove priče, ove samo još jedan pokazatelj koliko sport može pokazati za Hrvatsku. Nekada je to promocija, nekada da humanitarno djeluju. Ova gesta da sejednom mjestu koje nema osnovene uvjete da se djeca bave sportom je sjajna i plemenita i sretan sam što smo mogli biti dio ove priče,” kazao je dekan Kineziloškog fakulteta Tomislav Krističević


Program je počeo u 12 sati kad se otvorio Tennis Village s organiziranim besplatnim radionicama za djecu pod vodstvom trenera TK Top Spin i hrvatskih teniskih zvijezda. U podne su krenule i sportske radionice u organizaciji Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.


 


SKUPINA A


Marin Čilić/Luka Modrić


Lovro Zovko/Ivan Klasnić


Jelena Kostanić/Lovro Miloš


SKUPINA B


Mate Pavić/Andrej Kramarić


Patrik Jurina/Mario Mandžukić


Tena Lukas/Marijo Možnik


SKUPINA C


Ivan Dodig/Dario Šarić


Franko Škugor/Dejan Lovren


Antonija Ružić/Valent Sinković


SKUPINA D


Ivan Ljubičić/Ivan Perišić


Mate Delić/Bojan Bogdanović


Iva Majoli/Mateo Kovačić