Ususret Europskom prvenstvu

Dvoranski hokej: Hrvatska traži priliku za ulazak u najviši rang

Hina

Ilustracija / Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Ilustracija / Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska reprezentacija je u u skupini sa Slovačkom, Švicarskom i Italijom



LUZERN Mušku seniorsku reprezentaciju Hrvatske u dvoranskom hokeju od petka do nedjelje očekuje nastup na Europskom prvenstvu B skupine koje se igra u švicarskom Luzernu i na kojem će hrvatska momčad pokušati izboriti promociju u najviši rang natjecanja.


Hrvatska reprezentacija je u u skupini sa Slovačkom, Švicarskom i Italijom. U petak će odigrati dvije utakmice, protiv Slovačke (12.30 sati) i domaćina (19.45), a u subotu protiv Italije (11.30) te, ovisno o ostvarenim rezultatima, ući u grupu za promociju ili u grupu za ostanak s nekim od preostalih selekcija na prvenstvu (Bjelorusija, Danska, Portugal i Turska).


Za plasman u promocijsku skupinu potrebno je osvojiti prvo ili drugo mjesto u prvoj fazi natjecanja. Dvije najbolje momčadi na kraju druge faze izborit će nastup u prvoj jakosnoj skupini za Europsko prvenstvo 2022. godine.




Hrvatskoj će ovo biti treći uzastopni nastup u drugoj jakosnoj skupini nakon što je prije šest godina na prvenstvu u Svetom Ivanu Zelini izborena promocija iz trećeg jakosnog razreda osvajanjem drugog mjesta.


Prije četiri godine Hrvatska je u Portugalu završila na sedmom mjestu skupine B osiguravši ostanak, a prije dvije godine u Turskoj hrvatski hokejaši su u promocijskoj skupini osvojili četvrto mjesto.


Za Hrvatsku će u Švicarskoj zaigrati vratari Hrvoje Fijucek (Mladost) i Marko Lanović (Zelina) te igrači u polju Christopher Zec (Duesseldorfer HC), Domagoj Ćefko (Racing Bruxelles), Josip Krleža (Concordia 1905 Zagreb),  Toni Premilovac (Zrinjevac Zagreb), Petar Hršak, Andrija Hršak, Mario Ilinović, Mihael Posavec, Anže Fujs i Gregor Fujs (svi Zelina). 


Samo šestorica (braća Fujs, Zec, P. Hršak, Premilovac i Fijucek) su igrala i prije dvije godine u Turskoj, a od Turske je promijenjeno i vodstvo reprezentacije.


Tadašnjeg izbornika Krunoslava Hrupeca naslijedio je Neven Polak, dok je umjesto trenera Ivana Tomca sada na toj poziciji Josip Šomin, bivši reprezentativac koji živi i radi u Njemačkoj, vodećoj naciji dvoranskog hokeja u svijetu.


Osnovni cilj na ovom natjecanju je zadržati status u B skupini, a želja hrvatskih reprezentativaca je ući u borbu za promociju u viši rang i pokušati izboriti nastup u najboljih osam nacija.