67. Novogodišnja turneja

ČETIRI SKAKAONICE Ryoyu Kobayashi slavio i u Innsbrucku, te praktički osigurao ukupnu pobjedu

Hina

Ryoyu Kobayashi/Foto REUTERS

Ryoyu Kobayashi/Foto REUTERS

Japanac je sada u prilici ostvariti podvig koji je do sada uspio samo dvojici skakača – ostvariti sve četiri pobjede. Lani je na sve četiri postaje novogodišnje turneje slavio Poljak Kamil Stoch, a prije njega to je uspjelo i Nijemcu Svenu Hannawaldu u sezoni 2001/02.



INNSBRUCK Japanac Ryoyu Kobayashi upisao je i treću pobjedu na 67. izdanju Novogodišnje turneje skijaša skakača u Innsbrucku čime je praktički osigurao ukupnu pobjedu.


Vodeći skakač u Svjetskom kupu nakon trijumfa u Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchenu i danas Innsbrucku ima čak 45 bodova više od drugoplasiranog Nijemca Markusa Eisenbichlera i samo ga velika pogreška u nedjelju u Bischofshofenu može udaljiti od velikog slavlja.


Do Innsbrucka jedini Kobayashijev konkurent za »Zlatnog orla«, imao je svega 2.3 boda zaostatka, no Nijemac je danas osvojio tek 13. mjesto i praktički ostao bez izgleda za ukupnu pobjedu.




Mladi Japanac je na skakaonici Bergisel slavio sa skokovima od 136,5 i 131 metra sakupivši 267 bodova. Drugo mjesto je osvojio je Austrijanac Stefan Kraft sa 254.2 boda (129.5 / 130.5m), dok je Norvežanin Andreas Stjernen bio treći sa 242.7 bodova (130 / 126m).


Kobayashi sada vodi na turneji Četiri skakaonice sa 815,9 bodova, Eisenbichler na drugom mjestu ima 770,4 boda, a treći je Norvežanin Andreas Stjernen sa 766,2 bodova.


Kobayashi se nalazi i u uvjerljivom vodstvu u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Sa sedam pobjeda u prvih 10 natjecanja sezone vodi sa 856 bodova ispred dvojice Poljaka Piotra Zyle sa 509 i Kamila Stocha sa 482 boda.


Japanac je sada u prilici ostvariti podvig koji je do sada uspio samo dvojici skakača – ostvariti sve četiri pobjede. Lani je na sve četiri postaje novogodišnje turneje slavio Poljak Kamil Stoch, a prije njega to je uspjelo i Nijemcu Svenu Hannawaldu u sezoni 2001./02.


Japanac ‘lovi’ i tek drugu japansku pobjedu na Četiri skakaonice. Jedini skakač iz zemlje ‘izlazećeg sunca’ kojem je to uspjelo bio je Kazuyoshi Funaki 1997/98. Funaki je pobijedio u Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchenu i Innsbrucku, a na zadnjem natjecanju u Bischofshofenu je bio osmi.


Novogodišnja turneja završava u nedjelju u Bischofshofenu.