Potražnja veća od broja ulaznica

ZA MOSKVU Na finale leti najmanje sedam navijačkih čartera, HNS ne da javnu prodaju ulaznica

Hina

Tko nije kupio karte za finale do 31. siječnja, više do njih ne može, ako nije dio "nogometne obitelji" HNS-a / Foto Ivica Tomić

Tko nije kupio karte za finale do 31. siječnja, više do njih ne može, ako nije dio "nogometne obitelji" HNS-a / Foto Ivica Tomić

Ulaznice iz ograničenog dodatnog kontingenta koji je FIFA omogućila HNS-u nisu dostatne za javnu prodaju, već će biti omogućene za kupnju članovima nogometne obitelji, prvenstveno aktualnim reprezentativcima i članovima stožera, poručili su iz HNS-a



ZAGREB Potražnja iz Hrvatske za ulaznicama za finale nogometnog SP-a u Moskvi znatno je veća od službeno odobrenog broja ulaznica za Hrvatsku, a veća je i potražnja od ponude letova do Moskve, te će za Moskvu iz Zagreba u subotu i nedjelju poletjeti najmanje sedam chartera s oko 1500 navijača, doznaje se iz domaćih turističkih agencija.


Istovremeno iz Hrvatskog nogometnog saveza stiže informacija da neće biti javne prodaje dodatnog kontingenta ulaznica


»Ulaznice iz ograničenog dodatnog kontingenta koji je FIFA omogućila HNS-u nisu dostatne za javnu prodaju, već će biti omogućene za kupnju članovima nogometne obitelji, prvenstveno aktualnim reprezentativcima i članovima stožera«, stoji u priopćenju koje je u petak objavio Hrvatski nogometni savez na svom službenom internetskom portalu, a u kojem je obznanjeno da neće biti javne prodaje ulaznica za finale.




Finalni dvoboj Hrvatske i Francuske na moskovskom stadionu Lužnjiki tako će moći pratiti samo oni koji su ulaznice osigurali u predviđenim rokovima koje je Međunarodni nogometni savez odredio za prodaju, što je i HNS istaknuo u priopćenju.


»Podsjećamo, ulaznice za hrvatski sektor za finale Svjetskog prvenstva prodane su do 31. siječnja ove godine, dok je bio otvoren kanal prodaje putem Fife za sve hrvatske navijače. Zahvaljujemo svim navijačima koji su tada vjerovali u plasman Hrvatske u finale te danas imaju ulaznicu za spektakularni okršaj protiv Francuske. Hvala svim navijačima na sjajnoj podršci tijekom Svjetskog prvenstva do sada, a ne sumnjamo da će najbolja atmosfera biti na finalnoj utakmici protiv Francuske«, stoji u priopćenju HNS-a.


Prema informacijama iz najvećih domaćih agencija, koje organiziraju charter vikend letove za Moskvu i prodaju i avio karte raznih zrakoplovnih kompanija za izravne i neizravne letove do Moskve, upita navijača hrvatskih nogometaša iz Hrvatske i BiH za letove ima jako puno.


»Upita za sve letove prema Moskvi zbog finala nogometnog SP-a zadnjih par dana ima jako puno, i od korporativnih klijenata i od privatnih osoba, no zadnja će faza, tj. prodaja uvelike ovisiti o ulaznicama. Navijači, pa i mi u agencijama, naime u petak svi pomalo nestrpljivo očekujemo objavu HNS-a oko puštanja u prodaju zadnjeg, dodatnog kontingenta ulaznica za finale za navijače iz Hrvatske«, ističu iz agencije Atlas.


Oni će, kako dodaju, u nedjelju imati charter iz Zagreba, koji se vraća nakon finalne utakmice Hrvatske i Francuske, a taj je let manje-više rezerviran, odnosno finalne potvrde ovise donekle i o ulaznicama. Cijena tog povratnog leta, s transferima do stadiona i nazad do zračne luke u Moskvi, iznosi oko 12 tisuća kuna, čemu još treba dodati oko 900 kuna za obvezne zrakoplovne i sigurnosne pristojbe.


»Osim za taj charter, prodajemo i letove za Moskvu na raznim redovnim avio linijama, a cijene su svugdje, sukladno i očekivanjima, višestruko porasle i slobodan broj mjesta je mali. Cjelokupna euforija i činjenica da je ovo dio povijesti, ipak čak i generalno manje zainteresirane za nogomet navodi da krenu na put u Moskvu«, ocjenjuju u Atlasu.


Četiri chartera za Moskvu iz Zagreba za vikend planira i agencija Ban Tours, službena agencija Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), koja je, kako se doznaje, prodala svih oko tisuću mjesta, od kojih je gotovo 500 samo na jednom charteru, koji će letjeti u nedjelju, a s kojima je sličan broj navijača već letio i na polufinalnu utakmicu Hrvatske. Riječ je o jednom od najvećih putničkih zrakoplova koji je sletio na neku hrvatsku zračnu luku, Boeingu 777-300 ER, koji je Ban Tours zakupio.


Poslovnu suradnju s turističkim agencijama ostvario je i nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines, iznajmivši agencijama za vikend dva chartera, na kojima je ukupno oko 300 mjesta. Sama Croatia Airlines nema izravne letove za Moskvu, niti ih je uvodila tijekom SP-a u nogometu, nego je iznajmljivala zrakoplove agencijama za charter letove.


»Tijekom trajanja SP-a u Rusiji, od 12. lipnja do 12. srpnja ukupno smo agencijama iznajmili 13 chartera, koji su letjeli prema gradovima u Rusiji gdje je igrala Hrvatska, a s ova dva zadnja njihov se broj penje na ukupno 15. Zrakoplove smo agencijama davali u zakup u skladu s našim obvezama s obzirom da su lipanj i srpanj vrijeme već intenzivne turističke sezone i povećanog letenja i naših zrakoplova«, kažu iz Croatia Airlinesa.


Aviona i letova bi prema potražnji za Rusiju moglo biti i više, no, kako objašnjava predsjednik uprave pulske agencije Uniline Boris Žgomba, na europskom tržištu vlada nedostatak slobodnih zrakoplova i jako je teško usred ljeta i turističke sezone naći zakup. No, i oni najavljuju dva vikend chartera za Moskvu, a putovanja u Moskvu organiziraju i druge agencije, s opcijama sa ili bez noćenja, pri čemu se cijene kreće od oko 9.000 kuna za povratni let, pa do 11,5 i više tisuća kuna za aranžmane sa jednim, dva ili više noćenja.


Sve ponude agencija su bez ulaznica, čije se cijene, prema neslužbenim informacijama iz sportskih i navijačkih krugova, za finalnu utakmicu u Moskvi na stadionu Lužnjiki, čiji je kapacitet oko 80 tisuća mjesta, kreću od oko 3.000 kuna, što je jedna od najnižih redovnih cijena ulaznica, do čak oko 10 tisuća eura ‘na crno’ za VIP lože s dodatnim uslugama.