Liga prvaka

VELIKA POBJEDA! Modra demonstracija sile i moći, Atalanta otpuhana s Maksimira

Ivana Vaupotić

Modri su poveli već u 11. minuti/D. KOVAČEVIĆ

Modri su poveli već u 11. minuti/D. KOVAČEVIĆ

Dinamo je odigrao fantastičnu partiju za dugo sjećanje, pokazavši da bi i ove sezone mogao dočekati proljeće u Europi.



ZAGREB Stadion Maksimir. Gledatelja: 28.863. Sudac: Jesus Gil Manzano (Španjolska) 7. Strijelac: 1:0 Leovac (10′), 2:0 Oršić (31′), 3:0 Oršić (42′), 4:0 Oršić (68′). Žuti karton: Theophile (Dinamo), Djimshiti, De Roon, Gosens (Atalanta).


DINAMO: Livaković 8, Theophile 8, Dilaver 8, Perić 8, Stojanović 8,5, Ademi 8,5, Moro 8, (73′ Gojak -), Olmo 8,5, Leovac 8,5, Petković 8 (83′ Gavranović -), Oršić 9,5 (76′ Ivanušec -).


ATALANTA: Gollini 5,5, Toloi 5, Djimshiti 5, Masiello 5 (46′ Malinovskij 5,5), Hateboer 5,5, De Roon 5, Freuler 5 (od 46′ Pašalić 5,5), Gosens 5, Iličić 5,5, (88′ Barrow -), Zapata 5, Gomez 5.




Modra demonstracija sile i moći doslovno je otpuhala Atalantu s maksimirskog travnjaka u prvoj utakmici Skupine C Lige prvaka. Dinamo je odigrao fantastičnu partiju za dugo sjećanje, pokazavši da bi i ove sezone mogao dočekati proljeće u Europi.


Taktički laboratorij Nenada Bjelice i njegovih suradnika iznjedrio je formaciju s Kevinom Thephileo-Catherineom, Emirom Dilaverom i Dinom Perićem u srcu obrane, s time da su im se, kada je Atalanta imala posjed, u zadnjoj liniji priključivali Petar Stojanović i Marin Leovac. U takvom rasporedu modrih snaga iz udarne jedanaestorke je ispao Izet Hajrović, koji ove sezone nekako ne uspijeva uhvatiti pravu formu.


Na suprotnoj je strani Gian Pietro Gasperini ostao vjeran svojo formaciji 3-4-3, s Josipom Iličićem, Alejandrom Gomezom i Duvanom Zapatom u ofenzivnim rolama. Sudeći po uvodnim minutama, Bjelica je uspio iznenaditi svog puno iskusnijeg kolegu. Modri su, naime, na početku pokazali zube i ambiciozno napali Atalantu.


Igrala se 10. minuta kada se Dani Olmo serijom driblinga oslobodio pratnje na lijevoj strani kaznenog prostora, u visini lijeve stative. Njegov prodor okončan je dodavanjem koje je obrana Atalante uspjela privremeno očistiti. No, u nastavku akcije Stojanović je s desnog boka ubacio prizemni pas koji je ulazak Leovca iz drugog plana pretvorio u erupciju oduševljenja na stadionu – 1:0.


Po svom ustaljenom običaju iz europskih utakmica, Dinamo je nakon vodstva maknuo nogu s gasa, vrebajući priliku za kontru vrjednu drugog gola. No, za razliku od nekih prijašnjih nastupa, modri ansambl nije u potpunosti prepustio inicijativu suparniku. Štoviše, kada bi se ukazala prilika, Bjeličini puleni pokušavali su stisnuti zadnju liniju Atalante pri iznošenju lopte.


Olmova genijalnost je u 31. minuti donijela fenomenalno proigravanje za Leovca, u prazan prostor na lijevom boku. Strijelac prvog gola odlično je uočio da Bruno Petković odvlači braniče Atalante prema golu i dao je povratnu loptu na vrh kaznenog prostora, otkuda je Mislav Oršić lansirao neobranjiv prizemni udarac u suprotni kut – 2:0.


Atalanta je u tim trenucima bila vidno grogirana, a Dinamo je doslovno letio terenom. Tako je 42. minuta donijela sjajnu akciju, s okretanjem strane, čime se otvorilo puno prostora za Stojanovića na desnom boku. Njegov centaršut Arijan Ademi je sa druge stative vratio na prvu, gdje se Oršić samo naklonio – 3:0.


Nastavak je donio smanjenje intenziteta Dinamove izvedbe, što je bilo sasvim logično jer bi ponavljanje ritma iz prvog dijela donijelo prerano pražnjenje. No, modri ansambl je i u nešto lakšem tempu bio bolji suparnik, a sjajna intervencija Pierluigija Gollinija u 58. minuti je Oršiću uskratila hat-trick.


Tu ipak nije bio kraj muka za Atalantu. Naime, deset minuta kasnije, Theophile izbio loptu ispred suparničkog igrača, i to točno prema Oršiću, koji je bio sam na lijevoj strani. Odlično primanje i majstorske egzekucija bili su dovoljni za novu promjenu na semaforu – 4:0.


Atalanta je tek u 74. minuti konačno odigrala nešto suvislo i opasno. Brzopotezna akcija izbacila je modru obranu iz igre, otvorivši Zapati priliku za udarac iz okreta s vrha peterca. Međutim, Dominik Livaković nije dozvolio promjenu fantastičnog rezultata. Njegova čudesna intervencija lijevom rukom sačuvala je veliku pobjedu za pamćenje.