Kakvi majstori

VAR IZ SUSJEDSTVA Kad sudac nije siguran je li bio gol, tu je fotoreporter da pomogne u poštenoj odluci

P. N.

Sudac razgledava fotografije s fotoaparata kako bi odlučio o golu, u utakmici peruanskog kupa / Foto screenshot Twitter

Sudac razgledava fotografije s fotoaparata kako bi odlučio o golu, u utakmici peruanskog kupa / Foto screenshot Twitter

U Peruu ne trebaju skupi VAR za pošteno suđenje



RIJEKA Dovitljivi peruanski sudac snašao se i praktički stvorio svoju verziju “VAR-a iz susjedstva”. Kad nema skupe i moderne videotehnologije, a nije jasno je li gol doista postignut ili nije, tu je vrijedni fotoreporter da pomogne. U utakmici peruanskog kupa, Copa Perú, između klubova FC Retamoso i Auquiato de Pampamarca, dalekometni udarac Jordana Camposa proletio je kroz rupu u mreži.


Sudac Albert Alarcon dosudio je gol, a onda malo zastao. Činilo se da nije bio siguran je li ispravno dosudio. Na koncu se odlučio na spretnu improvizaciju. Pogledao je fotografije prisutnog fotoreportera kako bi na koncu odlučio da je gol doista postignut. 


Na kraju priče, ispalo je da njegova odluka nije imala previše utjecaja na ishod utakmice: Retamoso je pobijedio rezultatom 10:0!




Uništava li VAR nogomet ili osigurava pošteno suđenje rasprava je koja je u određenoj mjeri obilježila i nedavno Svjetsko prvenstvo u nogometu u Rusiji. Famozni VAR i odluka argentinskog suca Pitane u potpunosti je okrenula finalnu utakmicu, u kojoj je dotad Hrvatska imala više od igre i prilika nego Francuska.


Korištenje VAR-a obilježit će Pitaninu karijeru. Što bi brojni hrvatski navijači dali da se na mjestu Pitane našao Albert Alarcon!