Prvi prvenstveni poraz

UZBUNA NA RUJEVICI: Suci i “lokosi” razotkrili slabosti Rijekine momčad bez identiteta

Denis Frančišković

Jan Lecjaks (Lokomotiva) i Jakov Puljić (Rijeka)/D. LOVROVIĆ

Jan Lecjaks (Lokomotiva) i Jakov Puljić (Rijeka)/D. LOVROVIĆ

Prvi gol Lokomotive je izgleda postignut iz zaleđa, a dvojbeno je i igranje rukom kod jedanaesterca i isključenja Rijekinog igrača u 53. minuti.



ZAGREB Stadion u Krančevićevoj. Gledatelja: 600. Sudac: Duje Strukan (Split) – 5,5. Strijelci: 1:0 Datković (26′), 2:0 Kastrati (71′). Žuti kartoni: Kolinger (Lokomotiva), Pavičić, Escoval (Rijeka). Crveni karton: Punčec (53′).


LOKOMOTIVA: Grbić 7, Karačić 6,5, Kolinger 6,5, Majstorović 6,5, Datković 7, Droždek 6,5 (od 64′ Halilović 6), Burić 7, Uzuni 7, Lecjaks 6,5 (od 74′ Krstanović -), Kastrati 7,5, Radonjić 7 (od 90′ Babić -).


RIJEKA: Sluga 7, Raspopović 5, Punčec 5, Escoval 5,5, Pavelić 6, Grahovac 5 (od 71′ Čanađija 5,5), Lončar 6 (od 88′ Capan -), Puljić 5, Pavičić 6, Gorgon 5 (od 42′ Kvržić 5,5), Čolak 5




Kranjčevićeva je i po četvrti put u nizu postala neosvojiva za Riječane. Nakon što su uglavnom padali u završnicama i s rezultatom 1:0, bijeli su ove subote prvi prvenstveni poraz doživjeli puno uvjerljivije. A i poprilično bolno! Bilo je to prizemljenje u Rijekinoj igri. Ali i splet okolnosti… Osim što su praznih ruku napustili metropolu, puno je zabrinjavajući način na koji su Riječani poraženi u derbiju osmog kola nakon kojeg je sasvim sigurno da je na Rujevici spremno zvono na uzbunu. No, niti suđenje nije bilo na visini, prvi gol je izgleda postignut iz zaleđa, a dvojbeno je i igranje rukom kod jedanaesterca i isključenja Rijekinog igrača u 53. minuti.


Bez identiteta


Unatoč svemu Rijeka je, dojam je, izgubila na identitetu i svojoj prepoznatljivoj igri, sasvim je evidentno da u trenucima dok konkurencija napreduje klub s Rujevice na planu igru poprilično tapka na mjestu. Istina, bijele je presjeklo isključenje Punčeca početkom nastavka, ali niti obranjeni jedanaestarac nije u njima probudio dodatnu energiju i motiv.


Istina protiv sebe su Kekovi igrači imali i goropadnu Lokomotivu koja juri na krilima dobre atmosfere i u igri zna što želi. Kada je Kastrati dvadesetak minuta kasnije zabio drugi gol bilo je jasno da bijeli više nemaju što tražiti protiv preporođenih lokosa. “Lokosa” koji prvoligaškim kolosijekom voze toliko da su zasjeli na drugo mjesto ljestvice.


Sluga spašavao


Drugo poluvrijeme nije moglo gore početi po momčad Matjaža Keka. Ipak zahvaljujući Slugi bijeli su ostali u susretu. Naime, Uzuni je majstorski proigrao Radonjića, domaći napadač u naletu zaobišao vratara i tukao, a Punčec u padu izgleda loptu na putu prema mreži zahvatio rukom i zaradio isključenje. Riječani su protestirali, Punčec krenuo prema svlačionici, a Radonjić uzeo loptu i tukao, no Sluga još bolje reagirao i pročitao njegov udarac. Bilo je evidento da će bijeli s igračem manje teško moći parirarti sve bržoj Lokomotivi.Ipak u 62. minuti nakon udarca Pavičića s lijeve strane Majstorović je spasio domaće. Lokosi su se osokolili, Radonjić je u 66. minuti oduzeo loptu Grahovcu pobjegao obrani i opasno tukao, Sluga je i ovaj put bio na visini. Rijekin vratar nije mogao ništa u 71. minuti, brzi i ubojiti Kastrati koji je u Koprivnici zabio tri gola, munjevito je reagirao, silovita lopta sa 17 metara sijevnula je u sami kut nemoćnog Sluge – 2:0.


Utakmice 8. kola:


Sl. Belupo – Rudeš 1:1Osijek – Gorica 0:1Lokomotiva – Rijeka 2:0Dinamo – Inter ned 16.30Istra 1961 – Hajduk ned 19.00 Dinamo 7 5 2 0 11: 4 17Lokomotiva 8 5 1 2 16:7 16Osijek 8 4 2 2 15:9 14Rijeka 8 3 4 1 14:9 13Gorica 8 4 1 3 12:9 13S. Belupo 8 1 5 2 12:15 8Hajduk 7 1 4 2 9:12 7Inter 7 2 1 4 10:16 7Istra 1961 7 1 2 4 7:15 5Rudeš 8 0 2 6 6:16 2

SLJEDEĆE KOLO (21.-23. rujna): Rijeka – Slaven Belupo, Gorica – Lokomotiva, Inter – Osijek, Hajduk – Dinamo, Rudeš – Istra 1961.



Dobro otvaranje


Rijeka je dobro otvorila susret, nametnula se agresivnošću i posjedom, ali kako je utakmica odmicala njena igra je kopnila. “Lokosi” su preuzimali konce igre i opasno prijetili… Prvu veliku šansu imali su domaći u 8. minuti kada je nakon pritiska Radonjića vratar Sluga morao s vratiju, izbio loptu i ostavio praznu mrežu. Ona je došla do Drožđeka koji je tukao prema praznim vratima iskosa, ali na sreću bijelih Escoval ju je skrenuo u korner. Dvije minute kasnije Pavičić je dobro uočio Čolaka, on se izvio, ali i mlako glavom rukao pravo u vratara Grbića. U tim trenucima Riječani su bili dosta okomiti, u 13. minuti Puljić je podvalio loptu za Lončara, on zapaženo nanizao nekoliko igrača, ali u završnici pucao pravo u vratara. Poduzetni Pavelić je u 24. minuti pak zaprijetio udarce, s 18 metara…

No tad je scenu stupila Lokomotiva. Uspostavila bolji protok lopte, brže osvajala prostor i opasno prijetila. Prvi pljesak s tribina mogao se čuti u 26. minuti kada je Radonjić uz šesnaesterac odlagao udarac, ali onda snažno odapeo sa 17 metara, Sluga je dobrom intervencijom izbio loptu u korner. Samo koji trenutak potom domaći su poveli u jeku svojih napada. Nakon gužve silovito je opalio Burić, a Datković glavom, slično kao u Koprivnici, samo skrenuo s pet, šest metara loptu u mrežu – 1:0. No, čini se da je u tom trenutku bio u zaleđu… 


Do odmora i jedni i drugi mogli su do pogotka. Prvo je u 34. minuti Burić podvalio odličnu loptu za Kastratija, on projurio kraj Raspopovića i umalo stigao loptu u bliskom susretu sa Slugom. Na drugoj strani dvije minute potom opet je na sceni Pavelić koji je dobro proigrao Pavičića, njegovu prizemnu loptu Grbić je vršcima prstiju izbacio u korner.