Videokonferencija

UEFA DANAS ODLUČUJE: EURO će se pomaknuti za godinu dana, prioritet su nacionalna prvenstva…

Marko Cvijanović

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e/Foto REUTERS

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e/Foto REUTERS



RIJEKA Europska nogometna federacija UEFA na današnjoj velikoj videokonferenciji i uz sudjelovanje predstavnika svih 55 članica odlučuje o sudbini Europskog prvenstva, što se ovog ljeta trebalo održati u dvanaest gradova i zemalja. Iako je predsjednik UEFA-e, Aleksander Čeferin, početkom ožujka na Kongresu u Amsterdamu nije razmišljao o najcrnjem scenariju, uslijedilo je razdoblje eskalacije koronavirusa širom Europe pa je natjecanje preko noći došlo pod veliki znak pitanja. Shodno tome, UEFA će danas vrlo vjerojatno donijeti odluku o odgađanju Europskog prvenstva za neka zdravija i sretnija vremena. U idućim tjednima čelnici UEFA-e raspravljat će o novom terminu europske smotre, čini se da je u ovom trenutku primarno ostvariti regularnost i završetak nacionalnih prvenstava.


Klupska sezona trebala je završiti 30. svibnja finalnom utakmicom Lige prvaka u Istanbulu, što je također teško očekivati uzme li se u obzir činjenica da su stala sva natjecanja pod UEFA-inom ingerencijom i da je u dogledno vrijeme upitan njihov nastavak.


Što se nacionalnih prvenstava tiče, prema nekim procjenama ista neće početi prije svibnja i logično je da će se, u najoptimističnijoj varijanti, igrati tijekom cijeloga lipnja. Na današnjoj UEFA-inoj konferenciji sudjelovat će i Europsko udruženje klubova (ECA), odnosno predstavnici europskih prvenstava kako bi se razgovaralo o daljnjim koracima koje će europski nogomet poduzeti u kontekstu pandemije koronavirusa. Pitanja je puno. Kako završiti nacionalna prvenstva, Ligu prvaka i Europsku ligu, kvalifikacije za EURO i kada održati samo europsko prvenstvo? Što se Hrvatskog nogometnog saveza tiče, predsjednik Davor Šuker prije nekoliko je dana u Novom listu jasno dao do znanja za što će se zalagati:




– Bojim se da se Europsko prvenstvo neće igrati ove godine. To će, uostalom, biti i moj stav tijekom videokonferencije ovoga utorka – poručio je Šuker, koji se također našao u vrtlogu koronavirusa, zbog kojega već nekoliko dana iz predostrožnosti izbjegava društvene kontakte. Šuker je, uz preostale članove delegacije HNS-a, direktora Damira Vrbanovića, izbornika Zlatka Dalića, voditeljice Odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančice Sudac, odnosno glasnogovornika Tomislava Pacaka, bio na Kongresu UEFA-e u Amsterdamu iz kojega su se predsjednici Nogometnog saveza Srbije Siniša Kokeza i predsjednik Švicarskog nogometnog saveza Dominique Blanc, vratili pozitivni na koronavirus.


UEFA je svjesna da bi nedovršena nacionalna prvenstva uzrokovala kaos za sljedeću sezonu i baš zbog toga prevladava razmišljanje da EURO 2020 mora u ovom trenutku biti u drugom planu.


Različita su predviđanja novog termina Europskog prvenstva, ugledni francuski sportski dnevnik L’Equipe objavio je da će EURO biti odgođen za godinu dana, a engleski The Telegraph istodobno podupire tezu da bi se europska smotra mogla organizirati već u prosincu ove godine.