Europska liga

Tri boda iz Trnave modre dovode korak bliže povijesnom dosegu

Ivana Vaupotić

Dani Olmo (Dinamo)/Foto REUTERS

Dani Olmo (Dinamo)/Foto REUTERS

»Modri« su zadnji put dočekali proljetni dio sezone u Europi davne 1970. godine, kada su igrali četvrtfinale nekadašnjeg Kupa kupova sa »Schalkeom 04«.



ZAGREB Ovaj četvrtak mogao bi u povijesti kluba iz Maksimirske 128 ostati zapisan zlatnim slovima. Osvoji li »Dinamo« sva tri boda na gostovanju kod »Spartaka« iz Trnave, stići će na pola koraka do ostvarenja sna dugog skoro pola stoljeća. »Modri« su, naime, zadnji put dočekali proljetni dio sezone u Europi davne 1970. godine, kada su igrali četvrtfinale nekadašnjeg Kupa kupova sa »Schalkeom 04«.


Istina, teško je uspoređivati različite epohe jer puno toga se promijenilo u europskim klupskim natjecanjima do danas. No, činjenica je da si je pobjedama nad »Fenerbahčeom« u Zagrebu (4:1) i »Anderlechtom« u Bruxellesu (2:0) »Dinamo« širom otvorio vrata za prolaz Skupine D Europske lige. Povrh toga, »Spartak«, barem na papiru, ima daleko najslabiju momčad u tom društvu.


Najveći problem za Nenada Bjelicu, trenera »Dinama«, predstavlja sastavljanje obrambene četvorke. »Modri« su sezonu otvorili s Petrom Stojanovićem na desnom i Marinom Leovcem na lijevom beku te Emirom Dilaverom i Kevinom Theophileom-Catherineom na stoperskim pozicijama. Uoči gostovanja u Slovačkoj Bjelica može računati tek na jednog od njih, i to doslovno od jučer.




Naime, Stojanović je bio na popisu ozlijeđenih sve dok specijalistički pregled ultrazvukom u utorak nije pokazao da ipak može konkurirati za momčad. Theophile-Catherine zaradio je crveni karton u Bruxellesu, a Leovac i Dilaver zbog ozljeda će propustiti barem još dva-tri tjedna sezone. To, pak, znači da na stoperske pozicije ulaze Marko Lešković i Dino Perić, dok će Amir Rrahmani još jednom igrati lijevog beka.


No, i s takvim igračkim kadrom »Dinamo« je na papiru još uvijek jači od »Spartaka« koji se ove sezone itekako muči u domaćem prvenstvu. Nakon dvanaest kola slovačke Super lige klub iz Trnave ima četiri pobjede, dva neriješena rezultata i čak šest poraza. Kada se sve zajedno sagleda, jasno je da se »modri« ansambl nalazi u idealnoj situaciji koju bi svakako morao iskoristiti.