Hrvatska vs. Engleska

TUŽNA RUJEVIČKA VEČER Pssst… Igra se nogomet! Bez publike i pogodaka

Marko Cvijanović

Slika i prilika rujevičkog remija/V. KARUZA

Slika i prilika rujevičkog remija/V. KARUZA

Engleski novinari toliko su bili impresionirani ambijentom da su po prvom sučevom zvižduku, kao u osnovnoj školi, u šali korili jedni druge kad bi malo povisili ton: Pssst, ovdje se igra nogomet! Poznata engleska ironija kao reakcija na nogometni teatar apsurda na Rujevici. 



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je s Engleskom pred praznim rujevičkim tribinama u utakmici drugoga kola Lige nacija bez pogodaka, poslije koje nitko nije znao kao se odnositi prema prema otužnoj nogometnoj predstavi kojoj je teško pronaći svrhu. Promidžba novog natjecanja kojemu nitko ne zna kako bi pristupio i još bez gledatelja. Plači, voljena zemljo.


Komornu tišinu na Rujevici povremeno je prekidala tek pjesma šačice engleskih navijača što je dopirala iz obližnjih rujevičkih šumaraka. Očito se gospoda nisu mogla pomiriti s činjenicom da Gordi Albion ne može i neće imati podršku s tribina pa su s »otoka« ipak potegnuli do Rijeke. Valjda da ne bi zatrli tradiciju navijanja u kolijevci nogometa. Statistika kaže da je engleska nogometna reprezentacija jučer na rujevičkom travnjaku odigrala 989. službenu utakmicu i prvi put igrala pred praznim tribinama!? »Kockastima« je to već prešlo u naviku s obzirom na činjenicu da su u relativno kratkom vremenskom razdoblju već peti put doživjeli isto iskustvo. Engleski novinari toliko su bili impresionirani ambijentom da su po prvom sučevom zvižduku, kao u osnovnoj školi, u šali korili jedni druge kad bi malo povisili ton: Pssst, ovdje se igra nogomet! Poznata engleska ironija kao reakcija na nogometni teatar apsurda na Rujevici. Koga UEFA kažnjava utakmicama bez gledatelja? Na Rujevici je najviše zakinuta »najljepša igra«. To sigurno.



Liga A, skupina 4: Hrvatska – Engleska 0:0


Španjolska 2 2 0 0 8:1 6Engleska 2 0 1 1 1:2 1Hrvatska 2 0 1 1 0:6 1

Sljedeća utakmica (15. listopada): Španjolska – Engleska.



Ispada da je objema momčadima trebalo određeno razdoblje adapiacije na nehumane nogometne uvjete pa se u prvih tridesetak minuta igrala tipična natjecateljska utakmica na skučenom manevarskom prostoru između visoko podignutih obrana. Bez ideje i šarma i pretjeranim obostranim uvažavanjem. Sve dok Hrvatska nije spustila loptu na zemlju i u 37. minuti odigrala jedinu akciju na razini druge svjetske nogometne velesile. Nekoliko točnih brzih pasova, višak na boku (Perišić, Pivarić), povratna lopta (Pivarić), osjećaj za suradnju dvojice igrača u završnici (Rebić, Kramarić). Nedostajale je samo adekvatna realizacija (Kramarić) za ocjenu odličan. Tri mjeseca poslije velike pobede Hrvatske nad Engleskom u polufinalu Svjetskog prvenstva štošta se promijenilo u životima reprezentacija koje su u Rusiji napravile rezultatski iskorak. Poslije sinoćnje utakmice sasvim je razvidno da je Hrvatska puno izgubila trajnim odsustvom nekih zaslužnih senatora (Mandžukić), a Engleska dobila novu energiju izlaskom na veliku scenu Southgateove mladosti (Chilwell, Barkley). Englezi su svoje najbolje prilike očekivano dočekali iz prekida (Dier, stativa, 44’, Kane, greda, 51’), s izuzetkom dviju neobjašnjivih Rashfordovih reakcija (55’, 57’) u izravnom sučeljavanju s Livakovićem u skladu s ovosezonskim izdanjima i rezultatima »Manchester Uniteda«. Hrvatske prilike u nastavku (Rebić 70’, Kramarić 86’) bile su daleko od izglednih.

Koliko se god pravdao izostancima stožernih prvotimaca nove ere »kockastih« (L. Kalinić, Brozović, Vrsaljko, Strinić), Zlatka Dalića u prvom redu mora brinuti činjenica da je Hrvatska drugu utakmicu za redom okončala bez postignutog pogotka, što se u razdoblju njegova izbornikovanja nije dogodilo prvi put (Grčka 0:0, Peru 0:2), ali djeluje dovoljno upečatljivo da bi ukazalo na nenadoknadiv hendikep uslijed Mandžukićeva preuranjena umirovljenja.



Stadion Rujevica. Sudac: Felix Brych (Njemačka) 7. Bez gledatelja. Žuti kartoni: Kovačić, Lovren, Jedvaj (Hrvatska), Henderson, Stones, Sterling (Engleska).


HRVATSKA: Livaković 6,5, Jedvaj 6, Lovren 6, Vida 6,5, Pivarić 5,5, Rakitić 6, Kovačić 6 (od 73’ Badelj), Kramarić 6, Modrić 6, Perišić 6 (od 68’ Pjaca), Rebić 6,5, (od 80’ Livaja).


ENGLESKA: Pickford 6,5, Walker 6, Stones 6,5, Maguire 6,5, Sterling 6, (od 78’ Sancho), Henderson 6, Dier 6, Barkley 6,5, Chilwell 6,5, Rashford 5,5, Kane 6.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ