Kvalifikacije za EURO 2020.

TEŽE OD OČEKIVANOG Trenutak Kramarićeve golgeterske genijalnosti odveo Hrvatsku do prve pobjede u kvalifikacijama

Ivana Vaupotić

Kockasti su ipak uspjeli slomiti otpor Azerbajdžana/D. LOVROVIĆ

Kockasti su ipak uspjeli slomiti otpor Azerbajdžana/D. LOVROVIĆ

 Uoči utakmice izbornik Zlatko Dalić istaknuo je kako bi volio da taj ciklus prođe bez stresova, no želja mu je ostala neispunjena već na prvoj stepenici.



ZAGREB Trenutak golgeterske genijalnosti Andreja Kramarića Hrvatskoj je donio teško izborenu pobjedu nad Azerbejdžanom, na početku kvalifikacija za EURO. Uoči utakmice Zlatko Dalić istaknuo je kako bi volio da taj ciklus prođe bez stresova, no želja mu je ostala neispunjena već na prvoj stepenici.


Udarna postava Hrvatske pokazala je da se izbornik odlučio za varijantu s Josipom Brekalom na poziciji desnog beka i debitantom Brunom Petkovićem u vrhu napada. Te su izbornikove ideje imale svoju logiku jer bilo je za očekivati da će se Azeri stisnuti u čvrstom bloku na svom dijelu terena, a u takvom rasporedu snaga bokovi imaju veliku težinu, baš kao i fizički moćan centarfor koji je u stanju zadržati loptu i dati pas za suigrače iz drugog plana.


S druge strane, Nikola Jurčević na teren je poslao defenzivno orijentiranu momčad, s dvojicom kreativaca u srcu veznog reda, od kojih se očekivalo da slažu kontre. Taj tandem činili su Eddy Pascal Silvestre Israfilov, sin Azera i Angolke, rođen u Španjolskoj, i Richard Almeida, naturalizirani Brazilac. Upravo je Eddy u 14. minuti na lijevom boku pronašao Ramila Šejdajeva, koji je uletio u sredinu i snažno pucao sa deset metara. Srećom po Hrvatsku, Lovre Kalinić odlično je reagirao.




Hrvatski napadi do tog su trenutka bili prilično bezopasni, s time da su najveća uzbuđenja stizala nakon lopti odbijenih od gostujućih braniča. Igrala se 19. minuta kada je Mateo Kovačić ušao u nepotreban dribling na trideset metara od gola suparnika. Ovoga puta lopte se dočepao Almeida, čije je proigravanje Šejdajevu dalu priliku za bijeg po desnoj strani.


Naistureniji igrač Azera ovoga puta nije imao milosti. Bolje rečeno, pokazao je da u zadnja tri nastupa za Krilja Sovjetov nije slučajno zabio isto toliko golova. Šejdajev se sjurio u kazneni prostor, iskoristio oklijevanje Duje Ćalete-Cara i sa petnaest metara poslao bombu pod prečku – 0:1.


Primljeni gol razbudio je Hrvatsku, ali to nije bilo dovoljno jer Azeri su se do tada napunili samopouzdanjem. Njihova obrana držala se više nego solidno, s time da je Salahat Agajev donosio sigurnost na golu. U 27. minuti Luka Modrić je pucao s više od dvadeset metara, iskosa s desne strane, a lopta je prohujala pokraj suprotne stative. Nešto kasnije Petković je pokušao iznuditi najstrožu kaznu, ali njegov teatralni pad nije ostavio dojam na suca Georgija Kabakova.


Igrala se 36. minuta kada je Kramarić nakon kornera lukavo pucao glavom ispred prve stative. Na žalost domaćih navijača, Agajev je još jednom bio na visini zadatka. Pet minuta kasnije Modrić je odlično pucao glavom sa deset metara, ali opet je bio zamalo neprecizan. Kako se bližio kraj prvog dijela, tako je rastao hrvatski pritisak, a Azeri su polako gubili tlo pod nogama. Tako se nakon kornera u 44. minuti Barišić najbolje snašao u gužvi pred golom gostiju – 1:1.


Reprezentativni prvijenac 26-godišnjeg Čepinca donio je olakšanje i probudio nadu da će drugi dio donijeti rušenje žilavih Azera. Međutim, nastavak je ponudio sliku s početka utakmice, što će reći da hrvatski napadi uglavnom nisu nosili puno opasnosti za rastrčane i dobro organizirane goste. Štoviše, u 58. minuti Šejdajev je stvorio priliku za Dmitrija Nazarova čiji je udarac sa deset metara bio nevjerojatno neprecizan.


Nakon kornera u 63. minuti Petković je pucao iz peterca, ali Agajev se nije dao prevariti, a pri tome je imao i malu pomoć od Kramarića, koji se našao na putanji lopte. Nešto kasnije, Ivan Rakitić je udarcem s distance prebacio gol za nekoliko centimetara. U tom je razdoblju Jurčević imao dosta razloga za zadovoljstvo, iako mu je vrlo vjerojatno bilo itekako jasno da samo jedan trenutak hrvatskog nadahnuća može uništiti sve što je njegova momčad do tada napravila.



ZAGREB Stadion Maksimir. Gledatelja: 23.146. Sudac: Georgi Kabakov 6,5. Pomćnici: Margaritov, Valkov (svi Bugarska). Strijelci: 0:1 Šejdajev (19′), 1:1 Barišić (44′), 2:1 Kramarić (79′). Žuti karton: Medvedev (Azerbejdžan).


HRVATSKA: Kalinić 6 – Brekalo 6,5, Ćaleta-Car 5,5, Vida 6, Barišić 6,5 – Kovačić 5,5 (od 73′ Vlašić -), Rakitić 6 – Kramarić 7, Modrić 6,5 (od 90′ Badelj -), Perišić 6 – Petković 6 (od 69′ Rebić -).


AZERBEJDŽAN: Agajev 7 – Medvedev 6, Mamadov 6, Husejnov 5,5, Rahimov 6 – Garajev 5,5 (od 88′ Dadašov -) – Madatov 5,5, Eddy 6, Almeida 6 (od 73′ Mahmudov -), Nazarov 5,5 (od 58′ Abdulajev 6) – Šejdajev 6,5.



To se i dogodilo u 79. minuti. Doduše, pri tome puno toga ide na dušu Badavija Husejnova koji je nabio loptu u Antu Rebića na dvadeset metara od svog gola. Taj otpadak stigao do Kramarića na lijevoj strani šesnaesterca gostiju, i to je bilo to. Uslijedile su dvije finte i precizni dijagonalni udarac desnicom u suprotni kut – 2:1.


Naravno, tu nije bio kraj muka po Hrvatskoj. Azeri su osjetili da imaju posla sa suparnikom koji nije na očekivanoj razini i krenuli su po izjednačenje. Bilo bi pretjerano reći da su imali velike prilike, no činjenica je da su njihovi napadi u završnici izazvali dvije-tri gužve pred Kalinićem. Srećom po izbornikove živce, do kraja je ostalo premalo vremena za nove stresove.