Reakcije diljem zemaljske kugle

Svjetski mediji impresionirani dočekom hrvatskim nogometašima

Hina

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

U izljevu nacionalnog ponosa i sreće, Hrvatska je prostrla crveni tepih i priredila euforičnu dobrodošlicu reprezentaciji usprkos porazu u finalu od Francuske. Igrači su iz autobusa pozdravljali navijače i potpisivali autograme. Nacionalna televizija pozivala je građane da izađu na ulice i uživaju u povijesnom trenutku, piše Washington Post



Fotografije veličanstvenog dočeka hrvatske nogometne reprezentacije koju je po povratku sa Svjetskog prvenstva u Rusiji u ponedjeljak pozdravilo oko pola milijuna navijača na zagrebačkim ulicama i trgovima preplavile su medije diljem svijeta.


“U izljevu nacionalnog ponosa i sreće, Hrvatska je prostrla crveni tepih i priredila euforičnu dobrodošlicu reprezentaciji usprkos porazu u finalu od Francuske. Igrači su iz autobusa pozdravljali navijače i potpisivali autograme. Nacionalna televizija pozivala je građane da izađu na ulice i uživaju u povijesnom trenutku”, piše Washington Post.


“Navijači ogrnuti u crveno i bijelo napunili su ulice u središtu grada kako bi pozdravili igrače priredivši im herojski doček dok su oni prolazili u otvorenom autobusu i potpisivali autograme. ‘Prvaci, prvaci’ skandiralo je mnoštvo iako je reprezentacija osvojila drugo mjesto”, navodi američki sportski portal espn.com.Francuski Le Monde i irski the24.ie naglasili su kako je samo jedan događaj u Hrvatskoj od njezine neovisnosti okupio više ljudi, a to je bio prvi posjet pape Ivana Pavla II 1994.”Navijači u domoljubnoj groznici dočekali su svoje junake, svjetske doprvake. Između 10 i 15 posto čitave populacije Hrvatske bilo je na ulicama Zagreba. Samo je misa koju je održao papa Ivan Pavao II 1994. privukla je više ljudi, čak niti na dočeku generala Ante Gotovine nakon oslobađajuće presude 2012. nije ih bilo toliko”, stoji u izvještaju Le Mondea. “Stotine tisuća Hrvata izašle su na ulice Zagreba kako bi pozdravile igrače po povratku iz Rusije. Pet sati je trebalo autobusu kako bi se probio do Trga bana Jelačića kroz masu navijača u slavnim crveno-bijelim majicama. Od hrvatske neovisnosti 1991. godine samo jednom se okupilo veće mnoštvo i to kada je Hrvatsku posjetio papa Ivan Pavao II 1994″, navodi irski portal the24.ie.Dočekom su impresionirani bili i u Kanadi i Njemačkoj.”Ovo je bio najveći doček u hrvatskoj povijesti. Igrači su satima putovali do središta grada. Zemlja od četiri milijuna stanovnika bila je u stanju euforije još od pobjede protiv Engleske u polufinalu, a plasman u finale svjetskog prvenstva označen je kao najveći sportski uspjeh u povijesti koji je osnažio osjećaj nacionalnog ponosa i jedinstva”, prenosi kanadski portal sportsnet.ca.”Još u zračnoj luci Luka Modrić, Mario Mandžukić i ostali igrači dočekani su ovacijama. Usprkos porazu u finalu nije bilo osjećaja razočaranja”, piše njemački Die Welt.Belgijski portal hln.be navodi kako se u Zagrebu nikada nije na jednom mjestu okupilo toliko ljudi kao u ponedjeljak dodajući kako je srebrnim hrvatskim nogometašima priređen daleko veći doček no brončanoj belgijskoj reprezentaciji koju je dan ranije u Bruxellesu pozdravilo od 40,000 ljudi”.Osim fotografija oduševljenih navijača i igrača koji ih pozdravljaju iz autobusa tijekom puta od zračne luke do Trga bana Jelačića, pozornost stranih medija privukla je i prisutnost pjevača Marka Perkovića Thompsona u autobusu. Odmah čim su krenuli s aerodroma, Ivan Rakitić se fotografirao s Thompsonom te tu fotografiju postavio na svoj instagram profil uz komentar: “Stigao je kralj”.Zapadni mediji Thompsona su okvalificirali kao profašistički orijentiranog i ultranacionalistu.