Vratar »Monaca«

Subašić nakon Dortmunda: ‘Drago mi je da je na kraju pobijedio nogomet’

Marko Cvijanović

NADA ZA ŽUTE – Shinji Kagawa postiže drugi pogodak pored nemoćnog Danijela Subašića / REUTERS

NADA ZA ŽUTE – Shinji Kagawa postiže drugi pogodak pored nemoćnog Danijela Subašića / REUTERS

Ova tragedija u Dortmundu ujedinila je navijače obje momčadi. I to je najveći dobitak. Sve drugo značilo bi da su teroristi ostvarili cilj – kaže Subašić



Danijel Subašić konačno se dokopao Kneževine. Na sigurno. Poslije svega što se događalo u Dortmundu, vijest uopće ne djeluje kao šala. Doduše, Danijel nije od onih tipova koji će nepotrebno dramatizirati. On je i neposredno poslije terorističkog napada na autobus s nogometašima dortmundske »Borussije« netom prije utakmice s »Monacom«, znajući da je utakmica odgođena, najavio da će drugi dan prema stadionu krenuti s kacigom… Nije šala, samo pukom srećom u Dortmundu je izbjegnuta tragedija. Ne ponovilo se.


– Baš tako – kaže Danijel Subašić, koji je sa suigračima stekao veliku rezultatsku prednost uoči uzvrata u Monte Carlu idućega tjedna. – Drago mi je da se utakmica odigrala, da je na kraju pobijedio nogomet. Ova tragedija u Dortmundu ujedinila je navijače obje momčadi, nakon što su čuli što se dogodilo navijači Monaca su skandirali: »Dortmund, Dortmund!«, domaći navijači su ih pak prigrlili, ugostili. I to je najveći dobitak. Sve drugo značilo bi da su teroristi ostvarili cilj, zastrašili nas. Iako… Nije ugodno kad u svlačionici čekaš da izađeš na zagrijavanje i kažu ti da je utakmica odgođena, jer je bačena bomba na autobus protivničke momčad i da je jedan njihov igrač ozlijeđen. Naravno da ti u tom trenutku nije do nogometa. Sreća da Bartra nije imao velikih ozljeda.



Njemački nogometni stručnjak Jürgen Klopp kritizirao je čelnike UEFA-e zbog odluke da se utakmica između Borussie Dortmund i Monaca igra manje od 24 sata nakon terorističkog napada na igrače njemačkog kluba. Liverpoolov menadžer je prije dolaska na Anfield sedam godina vodio Borussiju.




– Siguran sam da bi ljudi koji donose odluke drugačije regirali da su bili u autobusu s igračima Borussije. Vjerujem kako bi donijeli odluku da se utakmica odgodi – kazao je Klopp.


Njemački stručnjak smatra je nemoguće zamisliti situaciju kroz koju su prošli njegovi bivši igrači.


– Jedino netko tko je bio s njima u autobusu može razumjeti kroz što su prošli. Ponosan sam na Borussijine igrače. Vidio sam na njihovim licima da su doživjeli šok i u takvoj situaciji se teško koncentrirati na nogomet – kazao je Klopp.



Utakmica se igrala iako je »Borussia« tražila odgodu…


– Jednostavno, nije bilo slobodnog termina i odluka je pala da se utakmica igra dan kasnije. Žao mi je što je trener »Borussije« u svemu tome našao mali alibi za poraz, nije »Monaco« kriv što je netko odlučio da se utakmica igra. Uostalom, »Borussia« je u drugom poluvremenu igrala odlično, u potpunosti nas nadigrala. Dakle, ne vidim problem u tome što se utakmica nije odgodila za više od jednoga dana.


Dan poslije napada u Dortmundu u svakom slučaju više ništa nije bilo isto.


– Kontrole su drugoga dana bile rigorozne, ali obično to tako bude. Kad se već dogodi nešto, onda drugi dan svi kao nešto paze… Bilo je kasno. Pa, nama je prvoga dana mogao u hotel ući bilo tko, bilo je kao na promenadi. Drugi dan su kontrole bile postrožene, vidjelo se da je stanje pripravnosti na puno većoj razini. Nadam se samo da se ovakvi slučajevi više neće ponavljati.


Kad je samo o nogometu riječ, »Suba« je svjestan da još ništa nije gotovo bez obzira na veliku prednost iz prve utakmice.


– Prvo poluvrijeme smo ih razmontirali, u drugom oni nas. “Borussia” nije imala lijeka za našu kontru i polukontru. Mbappe je jednostavno bio neuhvatljiv, uostalom, u vrhunskoj je formi. Najviše od svega me oduševljava njegova hladnokrvnost kada uđe u priliku. Izgleda tako zrelo kao da igra sto godina, a na da je na početku karijere. Naravno da se ne smijemo opustiti, »Borussia« ima odličnu momčad, vrlo neugodnu. U uzvratu moramo biti maksimalno koncentrirani. Napravili smo velik dio posla, ali još nismo u polufinalu. Svjesni smo toga i čvrsto na zemlji dočekujemo uzvratnu utakmicu.