PIKOVA DAMA

Sjajni su Hrvati, ali »matti«…

Orlando Rivetti

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Biljeska:

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Biljeska:



 Trener Juventusa, Allegri, već je sada siguran da će iduće sezone »devetku« igrati Mandžukić. S njim će napadati svoju šestu krunu sa Starom damu i – Europu! Bez »Mandže« nema momčadi!  Jasno je to i našem izborniku Zlatku Daliću, koji večeras mora izvesti momčaŽd koja je potkresati krila super orlovima, Nigeriji. Momčad se ionako gradi od obrane, a tko je bolji i zahvalniji defenzivni igrač od – Mandžukića.


Allegri ima svoj poker favorita – Njemačka, Brazil, Argentina i Španjolska, ali i jokera iz rukava – Hrvatsku!


»Fizički je moćna, tehnički sjajna, ali samo su – »matti« (ludi)… Hrvatska večeras susretom s Nigerijom, koja za sebe tvrdi da će biti svjetski prvak (nitko nam nije vjerovao da ćemo osvojiti Olimpijske igre 1996. godine…), napada – Svijet. Generacija loptačkim umjetnika Modrića i Rakitića želi napraviti nešto veliko. Posljednja im je ovo šansa, kao uostalom i Messiju u sastavu Argentine. Pritisak su sami sebi natovarili na leđa, a euforija je zarazni virus, brzo je zahvatila cijelu Hrvatsku. Toliko da se posljednjih dana izbornik Zlatko  Dalić našao u ulozi svećenika, propovijedajući »mir i dobro«, jer ne treba igračima nametati imperative…




Činjenica da je Italija izostala s mundijala nakon 60 godine najbolje govori koliki je uspjeh sam plasman u završnicu. Prolazak prvog kruga je obaveza, nakon toga sve je »ruski rulet«. Nigerija prva i najvažnija prepreka, ali dobro zbori Robert Prosinečki da »danas svi igraju nogomet, da Nigerija ima kvalitetu, ali  Hrvatska ima sve duplo bolje i taktički smo daleko ispred njih«.


Da se pobjednik odlučuje zbrajanjem individualnih kvaliteta igrača, ne bi trebalo ni igrati… Sjećate se kako je na prošlom mundijalu Brazil u polufinalu prošao s Njemačkom? Tko će i gdje igrati u večerašnjem Dalićevom sastavu, Modrić iza Mandžukića, ili u paru s Rakitićem, bez Badelja…, manje je važno kada je u pitanju naša reprezentacija od – pristupa. Domoljublje mopraju pretvoriti u trčanje. Pomagati jedan drugome… Kao naručena došla je utakmica sa Senegalom, prva prijateljska koja je nešto značila, u negativnom smislu zbog prvih sat vremena. Bilo je dovoljno vremena za mentalnu higijenu… Glava je najvažnija, ostalo imamo.