Vrijedna obljetnica

SRETAN ROĐENDAN! Na Rujevici su se sjetili da se prije 72. godine rodio Kvarner

P. N.

Rijeka je 2017. osvojila naslov prvaka i ostvarila najveći klupski uspjeh/D. ŠKOMRLJ

Rijeka je 2017. osvojila naslov prvaka i ostvarila najveći klupski uspjeh/D. ŠKOMRLJ

Vodeći gradski sportski djelatnici, Edo Radetti, Renato Tich, Ettore Mazzieri, Drago Harapin i drugi, raspravljali su 29. srpnja 1946. godine o budućnosti ali i imenu riječkog nogometa. Na kraju je odlučeno da se osnuje novo društvo koje na prijedlog Ettorea Mazzierija dobiva ime – Kvarner. I rodio se Kvarner, danas Rijeka...



RIJEKA Na Rujevici su se, dan nakon pobjede nad Goricom, sjetili vrijednoga jubileja, 72. obljetnice postojanja kluba koji je nastao kao Kvarner, a svoje najveće uspjehe ostvario pod imenom NK Rijeka, odnosno nakon osamostaljenja HNK Rijeke. Prenosimo stoga u cijelosti tekst s klupskih stranicama koji u svakom navijaču sigurno budi posebne uspomene: 


Hrvatski nogometni klub Rijeka u nedjelju je proslavio 72. rođendan. U već podmaklim ljudskim godinama naša voljena Rijeka i dalje teče jednakom snagom kao i svih proteklih desetljeća u kojima je svladala mnoge prepreke prema svojim najvećim uspjesima.


Bogata povijest riječkog nogometa iznjedrila je mnoge zanimljive priče. Iako je prošlost ono što čini temelj svakog kluba, najsvijetlili trenutak u riječkoj povijesti dogodio se u sezoni 2016./2017. kada je Rijeka osvojila prvi naslov prvaka u povijesti okrunivši sjajnu sezonu duplom krunom.




Scene koje su vladale na Korzu nakon povratka iz Maksimira, gdje je odigrano posljednje kolo, krasit će riječku nogometnu povijest zauvijek i ostaju zalog i na sjećanje budućim generacijama kojima će srce kucati za Rijeku.


Riječka nogometna povijest je toliko bogata da ju je nemoguće svesti u jedan tekst, ali uvijek se lijepo prisjetiti kako je ona počela.


Nogometna priča u Rijeci počela je puno ranije od 29. srpnja 1946. godine, i to kada je u Rijeci 2. rujna 1926. godine osnovan nogometni klub Unione Sportiva Fiumana, koji je dvije godine kasnije igrao u talijanskoj Serie A zahvaljujući čemu su na Kantridi gostovali klubovi poput Intera (tada Ambrosiana) i Juventusa.



Prije 71 godine na današnji dan, u sjedištu Gradskog fiskulturnog saveza Rijeka, u tadašnjoj ulici Rade Končara (danas Trpimirova ulica), na snagu je stupila odluka da se osnuje novo reprezentativno gradsko sportsko društvo. Tog 29. srpnja 1946. godine bili su prisutni mnogi vodeći gradski sportski djelatnici kao Edo Radetti, Renato Tich, Ettore Mazzieri, Drago Harapin i drugi, a raspravljalo se više od tri sata o budućnosti ali i imenu riječkog nogometa.


Dvojba je bila sljedeća: ili okupiti najbolje nogometaše u postojeći klub Magazzini Generali (prvak Rijeke u sezoni 1945./46.) ili osnovati potpuno novo društvo. Na kraju je odlučeno da se osnuje novo društvo koje na prijedlog Ettorea Mazzierija dobiva ime – Kvarner. I rodio se Kvarner, danas Rijeka…


NK Rijeka zaživio je 3. lipnja 1954., a klub a klub je ušao u Jugoslavensku prvu ligu u sezoni 1957./58. gdje je ostao do sezone 1969./70. kada je ispao u Drugu ligu, a povratak u najviši rang osiguran je u sezoni 1973./1974.


Ispalo je zapravo simbolično da je predsjednik Damir Mišković, povodom 60 godina od ulaska u Prvu ligu, upravo prije subotnje utakmice protiv Gorice, uručio dresove kao znak pažnje Vinku Zadelu i Eugenu Ravnichu koji su bili dio te ekipe.


Rijeka pamti velike uspjehe kada je zlatna riječka generacija osvojila dva Kupa Jugoslavije (1978., 1979), te Balkanski kup 1978. Odigrano je puno legendarnih utakmica, vjerojatno niti jedna kao ona protiv Real Madrida pod stijenama legendarne Kantride – 3:1.


Suze krenu na oči navijača Rijeke kada se sjete završnice prvenstva Hrvatske 1998./1999. i nikad prežaljene titule.


Strpljivost i upornost se isplatila, Damir Mišković transformirao je klub, a sjajni uspjesi došli su ekspresno. Ožujak 2012. godine bio je početak prekrasne priče koja je rezultirala već spomenutim naslovom prvaka trima nastupima u skupinama Europske lige, osvajanje Kupa Hrvatske (2013./2014., 2016. /2017.) i Superkupom (2014.).


Jedan od najvećih uspjeha, kojega će i sam predsjednik s ponosom istaknuti, jest izgradnja modernog nogometnog kampa na Rujevici. Upravo u kampu ova generacija dobila je svog Reala, kada je u utakmici Europske lige pao veliki Milan!


U subotu je krenula nova sezona pobjedom protiv Gorice, Rijeku čekaju veliki izazovi na putu prema novim uspjesima. Ne sumnjamo da će i budućnost biti ispunjena pobjedama, trofejima i slavljima svih kojima srce kuca za Rijeku.


Sretan rođendan najdraži klube!