Kvalifikacije za EURO

Rusija i Poljska osigurali plasman, Austrijanci rasplinuli slovenske snove…

Hina

Slovenska vrsta izbornika Matjaža Keka praktički se oprostila od EURO-a/Foto REUTERS

Slovenska vrsta izbornika Matjaža Keka praktički se oprostila od EURO-a/Foto REUTERS

ZAGREB  U večerašnjim dvobojima kvalifikacija za EURO 2020. reprezentacije Rusije i Poljske pridružile su se Belgiji i Italiji kao sigurni sudionici finalnog turnira. Rusija je plasman na EURO 2020. osigurala uvjerljivom 5-0 pobjedom na gostovanju na Cipru u skupini I, dok je Poljska pred svojim navijačima u Varšavi svladala Sjevernu Makedoniju sa 2-0 u kvalifikacijskoj skupini G. Ruse je do pobjede predvodio Denis Čerišev, dvostruki strijelac (9, 90+2) i dvostruki asistent za pogotke Ozdojeva (23) i Dzjube (79). Četvrti strijelac bio je Golovin (89).Belgija je sa 2-0 slavila na gostovanju u Kazahstanu i nastavila pobjednički niz te s maksimalna 24 boda drži vrh u skupini I, gdje je Rusija druga sa 21 bodom, dok trećeplasirani Cipar ima samo 10 bodova.

U skupini G Poljaci su tek u završnici slomili Makedonce. Frankowski je na asistenciju Lewandowskog pogodio za 1-0 u 74. minuti, a konačnih 2-0 postavio je Milik. Poljska dva kola prije kraja ima 19 bodova i ne mogu je prestići dvije reprezentacije.


Veliki korak ka EURU 2020. napravila je reprezentacija Austrije trijumfom u Sloveniji. Za velika tri boda pogodak je postigao Stefan Posch (21). Austrijanci su drugi u skupini G sa 16 bodova i dva kola prije kraja imaju pet bodova više od Slovenaca i Makedonaca. Selekcija izbornika Matjaža Keka se ovim porazom praktički oprostila od plasmana na završni turnir.


U skupini C favoriti su opravdali taj status. Nizozemska je golovima Wijnalduma (32, 41) svladala Bjelorusiju sa 2-1 na gostovanju u Minsku. Strijelac za domaće bio je Dragun (54). Njemačka je od 14. minute igrala s igračem manje u Tallinnu protiv Estonije, zbog isključenja Emrea Cana, ali je Ilkay Gundogan s dva pogotka (52, 58) i asistencijom za Wernera (71) bio kreator uvjerljive 3-0 pobjede Nijemaca. Na vrhu skupine su Njemačka i Nizozemska sa 15 bodova. Treća je Sjeverna Irska sa 12 bodova.