Dobar posao

RIJEČKA MOMČAD ”NETAKNUTA” ĆE DOČEKATI POČETAK PRIPREMA Kada će Rijeka spustiti rampu?

Denis Frančišković

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

RIJEKA – Igor Bišćan, Ante Tomić i Renato Pilipović u ponedjeljak će povesti momčad Rijeke u još jednu izazovnu sezonu od koje se prije svega očekuje dvostruki kontinuitet. Na domaćem planu on je konstanta, na europskom se izgubio dio prepoznatljivosti i to prije svega neočekivanom prošlogodišnjim ispadanjem od Sarpsborga. Norveški autsajder lani je bio »nagazna mina« koje se ovog proljeća i jeseni »bijelima« ne bi smjela ponoviti. A ulazak u skupnu fazu Europske lige bit će puno teži zadatak i puno jačim klubovima od Rijeke…Klub s Rujevice zasad se u prvoj fazi stanke i početka prijelaznog roka koji starta u subotu 15. lipnja prije svega okrenuo zadržavanju okosnice momčadi. Kvalitetan posao napravio se zadržavanjem kapetana Alexandra Gorgona, danas se očekuje potpis vratara Andreja Prskala, a odmah potom i jedinog istinskog napadača Antonija Mirka Čolaka.




Vedran Jugović ipak se vratio u Osijek i potpisao trogodišnji ugovor sa svojim bivšim klubom. Jugović se vraća u Gradski vrt nakon šest i pol godina, a nakon prekida suradnje s južnokorejskim Jeonnam Dragonsima u čije je redove došao nakon posudbe iz Rijeke u čijim je redovima uspješno igrao tri godine. U redove Osječane stigao je i Ante Majstorović iz Lokomotive.



Time se u biti zaokružuje prvi dio priče oko »Ri mercata« i s početkom priprema otvara novo poglavlje u kojem ima i nekoliko upitnika. Počinje vrijeme izlaznih transfera, a nije tajna da su na »nišanu« najviše Simon Sluga, Dario Župarić, Ivan Lepinjica, Jakov Puljić, Domagoj Pavičić… Pitanje je hoće li klub stopirati dio tih transfera prije euro-kvalifikacija ili će odmah dignuti rampu i prihvatiti samo jednu ili dvije od najunosinijih ponuda.



• Rijeka je zadržavanjem Gorgona, Čolaka i Prskala pokazala pravovremenu reakciju, ozbiljnost, želju da opet bude jaka…• momčad i dalje ostaje kompaktna i kompetitivna u HNL-u• Simon Sluga dodatno skrenuo pozornost nastupom za reprezentaciju


Nema žurbe


Već sada je jasno da je vrijednost vrataru Slugi bitno skočila te na Rujevici sigurno ne bi žurili s prodajem ispod dva, dva i pol milijuna eura. Dario Župarić je iskusnik, prvi čovjek obrane koji ima postojanu vrijednost na tržištu, u ovom trenutku istu (1.75 milijuna eura) kao i Jakov Puljić, prvi »topnik« netom završne sezone. Župariću je prema Transfermarktu vrijednost višestruko porasla od dolaska na Rujevicu, čak za tri puta, a Puljiću za 650 tisuća eura.



• Antonio Mirko Čolak



Domagoj Pavičić u ovom je trenutku s 2.25 milijuna eura najskuplji eksponat »bijelih«, dok su dragulji Ivan Lepinjica (Udinese) i Ivor Pandur (Inter) zasebne su priče, budućnost kluba, Rujevicu će napustiti samo pod uvjetima od kojih se može »zavrtjeti u glavi«. No, na Rujevici zasad nema žurbe. Glavna preokupacija Rijekine struke bit će kako dozirati i naći pravi balans mogućih izlaznih i ulaznih transfera. A to će ići usporedno s odrađivanjem priprema…



• hoće li dio izlaznih transfera biti stopiran prije euro kvalifikacija• na kojim se pozicijama klub želi bitno osnažiti, a na kojima samo ojačati konkurenciju ukoliko momčad ostane manje-više ista (lijevi bok i napad)


Superkup i ždrijeb


Prvo okupljanje zakazano je u ponedjeljak, a od 2. do 12. srpnja momčad će se pripremati u staroj bazi u Kranjskoj Gori. Prije odlaska u Sloveniju u planu je odigravanje dviju pripremnih utakmica na Rujevici, a prva na turneji po »deželi« je 5. srpnja protiv Sočija u Kranju. Potom bi se četiri dana kasnije odigrala još jedna utakmica zatvorena za javnost, nakon čega slijedi priprema za otvaranje sezone i utakmicu Superkupa s Dinamom u Zagrebu 13. srpnja. Bit će to uvodni test prvaka i osvajača Kupa, zagrijavanje za prvenstvo za koje se i Osijek ozbiljno sprema s visokim ambicijama. Rijeka pamti 2014. godinu i jedini osvojeni Superkup u trećem pokušaju kada je matirala upravo Dinamo s rezultatom 2:1 i to na Kantridi.



• Alexander Gorgon• Andrej Prskalo


Riječani na euro scenu izlaze u kolovozu, za ulazak u skupine Europske lige moraju izbaciti dva suparnika, za razliku od Hajduka (4) i Osijeka (3) kojima je otežan posao na tom putu. Rijeka će protivnika saznati 22. srpnja kada će se održati ždrijeb u kojem je klub s Rujevice nositelj.



• Simon Sluga• Dario Župarić• Ivan Lepinjica• Jakov Puljić• Domagoj Pavičić