Pod riječkom urom

ORLANDO RIVETTI Raspustiti sudačku organizaciju klaunova, a Rabuzinovo sunce predati ovom čovjeku

Orlando Rivetti

REUTERS

REUTERS

Čelnici Dinama morali bi Rabuzinovo sunce predati onome koji ga je najviše zaslužio, uložio najviše truda, podmetnuo svoj obraz, sucu Zebecu.



Na finalu Kupa u Vinkovcima pojavio se i Davor Šuker, na papiru predsjednik HNS-a. Zdravko Mamić, Dinamov vanjski savjetnik, bio je u svečanoj loži, a Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a, bio je na terenu i dijelio medalje još jedne hrvatske loptačke sramote, nogometašima Dinama. Svi su bili na broju. Slavili su u Vinkovcima s dalmatinskim janjcima koje je na modrom ražnju vrtio sudac Mario Zebec.


Nevjerojatno je kako su u HNS-u i Dinamu hinili zbunjenost časne seste na bračnom putovanju kada su Hajdukovci dan ranije odbili »zajedničko prijateljsko druženje« u Kunjevcima, elitnom ugostiteljskom objektu kod Vinkovaca. Znali su Splićani da im gaće moraju dolje, ali nisu znali kako će to izvesti sudac Zebec i mogu li stegnuti remen na kaišu. Probali su, ali jedna je lopta otišla u prečku, druga pored gola. Skočili su sami na ražanj (Savvas), nakon što ih je sudac oštetio za kazneni udarac (i isključenje), u razdoblju do odmora, za dva zaleđa…


Nije kriv Mario Zebec, čovjek je djelovao kao uplašeni miš, već oni koji su ga delegirali (Pristovnik ?), da sudi utakmicu koja nadizali njegove mogućnosti. Posebice nakon što je uništio onaj polufinalni susret između Dnama i Rijeke u Maksimiru. Kada je izmasakrrao Riječane, Acostyju pokazao žuti karton nakon što je pokošen na 16 i nešto metara, Bradarića isključio… Nakon te utakmice na ovom sam prostoru napisao da finale može suditi samo sudac iz inozemstva, iz Srbije (Mažić), koji će sutra voditi finale Lige prvaka u Kijevu ili Slovenije (Skomina), jer Hrvatima Hrvati ne vjeruju. Jedan za drugog misle da je – lopov i varalica! Znam, kazat će Šuker kako se griješi i na velikim utakmicama međunarodne scene, ali to je druga priča.




Čelnici Dinama morali bi Rabuzinovo sunce predati onome koji ga je najviše zaslužio, uložio najviše truda, podmetnuo svoj obraz, sucu Zebecu. Jedinom istinskom pobjedniku Dinamovih utakmica s Rijekom i Hajdukom! Otužno odvratno. Prodao dušu vragu. Samo naivni još vjeruju u slučajnost u greške sudačke.


Čovjeku se zgadi nogomet dok gleda kako Damir Vrbanović, optuženik u aferi »slučaj Mamić«, za izvlačenje novca iz Dinama, dijeli medalje s osmijehom na licu. Nitko nije kriv dok se ne dokaže suprotno, zakonski, ali s moralnog aspekta je neprihvatljivo. Uzor mladima, malo slika iz sudnice u Osijeku, malo s travnjaka koji bi trebao biti mjesto radosti u veselju. Kod Hrvata nije to slučaj. Sliku stanja u HNS-u vidjeli smo u Vinkovcima. Vrbanoviću je nedostajala samo kuharska kapa dok je pripremao gulaš u septičkoj jami Šukerove moralnosti.


Nema sreće ni kvalitete suđenja, a još manje poštenja, dok suci i kontrolori djeluju kao Komisija za suce Izvršnog odbora HNS-a. Dok se na sastancima Šukerove vlade kroje liste sudaca. Uz Mamićev blagoslov. Svaka mu čast! Kao što je jasno da je najveća pogreška bila ukidanje Udruge prvoligaša, klubovi su izgubili samostalnost i identitet. Nemaju se gdje više boriti za svoja prava. Nekoliko novih travnatih terena na račun HNS-a nije rješenje, već samo kupovanje lažnog mira.


Svaka čast Željku Kopiću, treneru Hajduka, za ono što je njegova momčad pokazala na terenu, a poglavito za izjave odmah poslije utakmice. Gospodske s par kapi cinizma…


Ante Kulušić izjavio je kako je suđenje bilo dobro, osim nekoliko grešaka. Tko je tu lud? Konkretnji je bio Marijan Kustić, vjerojatno budući predsjednik HNS-a, sada direktor za natjecanja i infrastrukturu. Najavio je analizu, a onda djelovanje po cijenu raspuštanja sudačke organizacje. Barem nešto, barem malo »mozga s jajima«.


Hajduk je oštećen. Sutra će se u HNS-u čuditi zbog čega Hajdukovci ne žele s njima surađivati.