Dinamo doveo u pitanje titulu

O naslovu prvaka na kraju bi mogli odlučivati – Riječani

Ivana Vaupotić

VISOKE TENZIJE – Detalj sa zadnjeg poljudskog derbija Hajduka i Dinama / Foto I. ČAGALJ/PIXSELL

VISOKE TENZIJE – Detalj sa zadnjeg poljudskog derbija Hajduka i Dinama / Foto I. ČAGALJ/PIXSELL

Za osam dana Rijeka gostuje na stadionu Maksimir, a u zadnjem kolu, zakazanom za 19. svibnja, na Rujevici ih očekuje novo izdanje Jadranskog derbija s Hajdukom



ZAGREB Nije teško naslutiti kako se osjećaju odgovorni iz Maksimirske 128 nakon srijede. Domaće utakmice s kadetima, juniorima i seniorima »Osijeka« donijele su »Dinamu« tri posrtaja, odnosno jedno veliko ništa. A nije tajna da su svi u modrom taboru imali velika očekivanja.


Doduše, juniori su minimalno pobijedili svoje vršnjake iz Slavonije (1:0), a kadeti su odigrali utakmicu bez golova, ali to »Dinamu« nije bilo dovoljno za proboj do finala Kupa u tim dobnim kategorijama. Poslije ta dva posrtaja dječaka iz škole nogometa, za koju mnogi tvrde da je najbolja u Hrvatskoj, stigao je poraz udarne modre momčadi (1:0) za već spomenuto jedno veliko ništa.


Pravo lice


Taj kiks ujedno je i najbolniji za društvo iz Maksimirske 128 jer sada je upitan postao i naslov prvaka koji je do jučer izgledao kao sigurna stvar. Istina, šest kola prije kraja »Dinamo« ima pet bodova prednosti pred »Hajdukom«, no nedjelja donosi veliki derbi na Poljudu, odnosno priliku da se situacija u potpunosti zakomplicira.




– Poraz u utakmici s »Osijekom« za nas je šokantan i neočekivan. To je bolno i teško, ali još uvijek imamo bodovnu prednost. Sada se moramo se brzo konsolidirati prije utakmice u Splitu – kaže trener »Dinama« Nikola Jurčević.


»Modre«, povrh toga, očekuje i derbi s »Rijekom« u Zagrebu za osam dana. Naravno, u ovom trenutku nitko u Maksimirskoj 128 ni ne razmišlja o toj utakmici jer svi jako dobro znaju kakve bi posljedice mogao imati možebitni poraz na Poljudu.



Hajdukov raspored22. travnja (17): DINAMO29. travnja (19): Slaven Belupo06. svibnja (17): Rudeš09. svibnja (18): Istra 196113. svibnja (19): OSIJEK19. svibnja (19): RijekaDinamov raspored22. travnja (17): Hajduk28. travnja (17): RIJEKA04. svibnja (20): Slaven Belupo08. svibnja (18): Lokomotiva14. svibnja (18): Rudeš19. svibnja (19): INTER


– Bilo bi nam lakše putovati u Split da smo pobijedili »Osijek«. No, nemamo vremena za plakanje. Protiv »Hajduka« moramo biti hrabri i pokazati svoje pravo lice. U Splitu nas očekuje prilika za popravni ispit, i tamo se želimo prikazati u boljem izdanju – dodaje maksimirski šef struke.


Način rada


Uspije li »Dinamo« sačuvati bodovnu prednost i vratiti naslov praka u svoje trofejne vitrine, klupski čelnici morali bi poslati posebnu zahvalu na adresu Joana Carrilla koji je na klupi »Hajduka« započeo prvenstvo.


Naime, španjolski stručnjak je u prvih petnaest kola uspio osvojiti čak dvanaest bodova manje od rivala iz Maksimirske 128. Preciznije, u trenutku kada je Carrillo odlazio iz Splita, »Hajduk« je bio tek četvrti na ljestvici.


Preciznije, Splićani su u idućih petnaest kola, sa Željkom Kopićem na čelu stručnog stožera, osvojili sedam bodova više od »Dinama«, četiri boda više od »Rijeke«, odnosno jedanaest bodova više od »Osijeka«.


Uzme li se u obzir trenutna forma pod Kopićevom dirigentskom palicom, »Hajduk« s dosta optimizma može čekati zadnjih šest kola.


– Imamo svoj put i način rada, i to se neće promijeniti. Naši igrači nisu poletjeli, jer znaju da je cilj ostati stabilan i napraviti kvalitetnu regeneraciju uoči derbija s »Dinamom« – rezonira staloženi Kopić.


Uspije li razigrani »Hajduk« u nedjelju nokautirati grogirani »Dinamo«, raspored zadnjih pet kola prvenstva sugerira da bi »Rijeka« mogla odlučiti bitku za naslov prvaka. Naime, za osam dana trupe Matjaža Keka gostuju na stadionu Maksimir, a u zadnjem kolu, zakazanom za 19. svibnja, na Rujevici ih očekuje novo izdanje Jadranskog derbija s »Hajdukom«.