Bašćani kreću

Nogometaši Vihora počinju s pripremama, cilj je ostati na prvom mjestu

Ivan Volarić

Mario Gašpar/Foto Arhiva NL

Mario Gašpar/Foto Arhiva NL



RIJEKA Danas s pripremama počinju i jesenski prvaci Četvrte NL NS Rijeka – nogometaši Vihora. Bašćani među posljednjima kreću s treninzima među četvrtoligašima što ne znači i da su duboko utonuli zimski san nakon neočekivano dobre jeseni koju su zaključili na vrhu ljestvice s 31 bodom na kontu, odnosno tri osvojena boda više od drugih Buja, te čak pet bodova više od trećeg Cresa i četvrtog Naprijeda.


– U odnosu na prošlu jesen očekujem praktički istu momčad na prozivci s time da pregovaramo s dva, tri igrača, ali ne bih još imenima jer nismo sve definirali – govori Mario Gašpar, trener Vihora, koji samim time jasno sugeira s kakvim će ambicijama Bašćani uploviti u drugi dio sezone.


– Naš cilj je da ostanemo tu gdje jesmo! Da će biti teško – hoće! Po natpisima vidimo da su se gotovo sve ekipe pojačale. Mi ćemo u nastavak sezone ući kao i u prvi dio – bez naglašene uloge favorita, ali uz saznanje da će naši rezultati biti ti koji će pokazati zavrijeđujemo li mjesto na kojem se nalazimo.




Vihor je malo tko očekivao na prvom mjestu nakon prvih 14 kola.


– Jesmo li iznenadili i sami sebe? Iznenadili smo se utoliko što smo završili na prvom mjestu, ali ja i moja ekipa smo vjerovali da možemo biti u vrhu, da možemo biti među prve tri ekipe. Rezultati vas ponekad nagrade. Kada smo napravili rezime jeseni, shvatili smo da smo zasluženo prvi, jer ipak se tu ne radi samo o bodu prednosti. Osvojili smo jesensku titulu s tri boda više od drugoga, odnosno pet bodova više od trećega i četvrtoga na ljestvici. To znači da nešto vrijedimo.


Bašćanski četvrtoligaš ne zadovoljava uvjete za igranje Treće HNL, barem ne trenutno…


– Na meni i igračima je da u sportskom dijelu napravimo najbolje što možemo, a to je da pokušamo zadržati trenutnu poziciju na ljestvici. Zato se i nastojimo pojačati i s mlađim, ali i s iskusnijim igračima. E sad, hoćemo li ići u viši rang? Ambicije kluba su da jednoga dana zaigramo u višem rangu. Iskreno sumnjam da će se to dogoditi ove godine jer na to utječe niz faktora. Međutim, to nas ne sputava da budemo tu gdje jesmo. Ukoliko uspijemo u tome, nećemo biti ni prvi ni zadnji koji će biti prvi, a neće ići u viši rang natjecanja.


Vihoru će sudeći po jesenskim ogledima najveća konkurencija u borbi za vrh na proljeće biti Buje, Cres i Naprijed.


– Sve su to ekipe s kojima smo igrali neizvjesne utakmice. Naprijed je primjerice nas dobio u Baškoj, a mi smo dobili Buje na njihovom terenu. Mislim da će se u krugu te četiri momčadi tražiti novi prvak. Ostale ekipe objektivno teško mogu u tu konkurenciju, ali s obzirom na to da su se svi pojačali, teško je nešto predvidjeti i unaprijed tvrditi. Osim toga, vidim da su svi već počeli s pripremama, mi malo kasnije krećemo, ali imamo dogovoreno sedam utakmica i mislim da ćemo stići dobro pripremiti – poručio je Gašpar, čija momčad neće napuštati otok da bi odigrala prve dvije pripremne utakmice. Naime, Bašćani će 2. veljače igrati protiv četvrtoligaškog rivala OŠK-a, a tri dana kasnije protiv trećeligaša Krka.