Dietmar Hopp

Njemački Ultrasi ga preziru, a njegovu tvrtku želi Trump jer razvija cjepivo protiv koronavirusa

Portal Novilist.hr

Dietmar Hopp/Foto REUTERS

Dietmar Hopp/Foto REUTERS



HOFFENHEIM Dietmar Hopp, vlasnik njemačkog nogometnog kluba Hoffenheim, u kojem nastupa i hrvatski reprezentativac Andrej Kramarić, ali ujedno i većinski vlasnik farmaceutske tvrtke CureVac, otkrio je da kompanija razvija cjepivo protiv koronavirusa. Hopp je u razgovoru za Sport1 izrazio nadu da bi cjepivo moglo stići na tržište do rujna, ovisno o tome koliko će brzo Institut Paul Ehrlich uspjeti provesti istraživanja na životinjama, odnosno u kasnijoj fazi i na ljudima. CureVac cjepivo razvija još od siječnja, pa Hopp vjeruje kako će biti dostupno do jeseni kada bi moglo doći do novog vala zaraze.


Podsjetnika radi, Hopp se nedavno našao u središtu sportske javnosti jer su ga navijači diljem Njemačke žestoko vrijeđali i to zato što smatraju da je novcem kupio sportski uspjeh na način da je uspio izbjeći pravilo njemačkog nogometa 50+1. Pravilo je stvoreno kako bi spriječilo da jedan čovjek bude većinski vlasnik kluba. Zbog toga najmanje 50 posto dionica plus jedna dionica treba biti u vlasništu članova (navijača) kluba. Izuzeci su klubovi koje su osnovale kompanije i koji se takmiče već više od 20 godina. Zbog silnog vrijeđanja s tribina nekoliko utakmica Bundeslige je prekinuto, a navijačima dortmundske Borussije uskraćen je dolazak na Hoffenheimov stadion sljedeće dvije godine.


Njemački mediji donose i priču da Hopp vodi još jednu bitku, i to izravno protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, jer je prvi čovjek Bijele kuće navodno posvećen ideji da američki investitori preuzmu CureVac, spomenutu farmaceutsku kompaniju sa sjedištem u Tübingenu. Ako je ta informacija točna, mogla bi ukazivati na to da su znanstvenici iz CureVaca doista na dobrom tragu da svijetu pomognu u borbi protiv koronavirusa.