Atributi u kvadratićima

Naš novinar s hrvatskom navijačicom Ivanom koja je očarala prolaznike na najprometnijoj šetnici u Nižnjem Novgorodu

Marko Cvijanović



NIŽNJI NOVGOROD Doslovno nije moglo proći dvadesetak sekundi da jedan argentinski navijač nije zastao i poželio fotografiju s vitkom Hrvaticom, odjevenom u oskudni kombinezon s bijelim i crvenim kvadratnim uzorcima, koji je u velikoj mjeri isticao njezIne atribute.


– Fotografija? Naravno, zašto ne!


Ona je Ivana Knoll. Dvadesetšestogodišnja Zagrepčanka i studentica grafičkog dizajna, rođena u Frankfurtu, koja je u posljednjih dana postala itekako popularna. Sve je počelo u Kalinjingradu tijekom utakmice između Hrvatske i Nigerije…




– Nakon što mi je izašla fotografija s utakmice protiv Nigerije, dobila sam tisuće zahtjeva na Facebooku i tisuće pratitelja na Instagramu. Dobila sam čak i poruku od jednog nogometaša, neću ga sad imenovati, da se više priča o meni nego o pobjedi protiv Nigerije te da mi svaka čast na tome – kaže Ivana, koja se sasvim dobro snalazi s popularnošću što je stigla preko noći. Muškarci joj prilaze i upucavaju se sve u šesnaest.


– Istina, bilo je svakakvih uleta, najčešće mi prilaze stranci, koji mi kažu da navijaju za Hrvatsku zbog mene. Neki su mi čak rekli da bi zbog mene htjeli da Hrvatska postane svjetski prvak.
Ljubav prema nogometu usadio joj je otac…
- Kao mala sam čak i igrala nogomet. Na kojoj posziciji? Bila sam vratarka i to dobra vratarka. Pitate me koji mi je vratar najbolji na svijetu… Naš Suba, naravno! A najzgodniji hrvatski reprezentativac? Vedran Ćorluka!


U slobodno vrijeme, kada uhvati vremena od studentskih obaveza, pleše. Preferira latinoameričke plesove, ali i trbušni ples i ples na šipci. Bilo je vremena i za demonstraciju. I nitko se nije bunio…


– Ljudi misle da je trbušni ples lagan, ali uopće nije… Potrebno je jako puno treniranja čak i za najosnovnije pokrete. Kad plešem uz šipku moram na sebi imati što manje odijeće kako bi koža bolje prijanjala. Zarada? Ma, kakva zarada. Plešem iz ljubavi, to me čini sretnom.


U šetnji najprometnijom šetnicom u Nižnjem Novgorodu, uzduž ulice Perkovskaja, navijači su joj prilazili svakih nekoliko metara. I baš nikoga nije odbila.
- Znate, nisam navikla na ovakvu popularnost, ali imam vremena za sve, nikoga još nisam odbila, stvarno mi nije problem, ako će ljudima ostati lijepa uspomena iz Nižnjeg Novgoroda.


Ivana se, inače, prije dvije godine natjecala za Miss Hrvatske kao predstavnica dijaspore. Završila je kao prva pratilja. Za one koje zanima njezin ljubavni statu…


– … na njihovu žalost, u sretnoj vezi sam već pet godina. Zaljubljena sam, a dečku ne smetaju svi ti silni uleti i komplimenti koje dobijam. Dobro, ajde nek’ vam bude, samo je maaaalooo ljubomoran. Ništa pretjerano.


Na trećoj utakmici “kockastih” u Rostovu na Donu neće je biti, ali obećala je doći na osminu finala.


– Obavezno! To se ne propušta.


Vremena za priču bilo je sve manje, a red za fotografiranje s Ivanom postajao sve veći. Bilo bi doista neukusno ljudima uskratiti taj trenutak zadovoljstva, zar ne?