Kongres UEFA-e u RImu

NOGOMETNI IZBORI Davor Šuker traži novi mandat u vladi Slovenca Aleksandera Čeferina

Marko Cvijanović

Davor Šuker

Davor Šuker

Francuskinja Florence Hardouin jedina je kandidatkinja za zajamčeno žensko mjesto u Izvršnom odboru, a desetorica muških kandidata, među kojima je i predsjednik HNS-a, bore se za preostalih sedam mjesta u novom sazivu IO-a



RIJEKA U Rimu se danas održava Kongres Europske nogometne federacije na kojem će se birati novi-stari predsjednik i novi Izvršni odbor krovne organizacije europskog nogometa, što je posebno zanimljivo u kontekstu nove kandidature Davora Šukera za mjesto u Vladi Aleksandera Čeferina, jedinoga kandidata za čelnu funkciju UEFA-e. U lobiju hotela Cavalieri jučer se jamačno uglavnom diskretno šaputalo ili svesrdno grlilo i ljubilo. Neki iskreno i srdačno, ali većina s ogromnom figom u džepu. Tako je kod svih tajnih izbora. Svi jedni drugima obećavaju brda i doline, bezrezervnu podršku, a onda…


U Šukerovu slučaj situacija je prilično jasna, Francuskinja Florence Hardouin jedina je kandidatkinja za zajamčeno žensko mjesto u Izvršnom odboru, a desetorica muških kandidata, među kojima je i predsjednik HNS-a, bore se za preostalih sedam mjesta u novom sazivu IO-a. Među njima su Elvedin Begić iz Bosne i Hercegovine, Kazahstanac Kairat Boranbajev, Mađar Sandor Csanyi, Albanac Armand Duka, Portugalac Fernando Gomes, Bugarin Borislav Mihajlov, Danac Jesper Møller Christensen, Ukrajinac Andrij Pavelko, Španjolac Luis Rubiales i već spomenuti Davor Šuker. Šuker, Mihajlov, Gomes i Csanyi pritom očekuju reizbor kao članovi aktualne Čeferinove vlade.


Pod pretpostavkom i uvriježenom pravilu o reizboru dosadašnjih utjecajnih članova Izvršnog odbora, Šuker vrlo dobro kotira. Uostalom, kada je prije četiri godine u Beču prvi put izabran u Izvršni odbor UEFA-e, već u prvom krugu dobio je 34 glasa i našao se u odabranom društvu Fernanda Gomesa, Sandor Csanyija, Peter Gillierona, Angela Mariije Villara Llone, Grigorija Surkisa, kasnije i Borislava Mihajlova, koji je izabran u drugom krugu. Šukeru itekako ide u prilog činjenica da je Hrvatska s njim na čelu nacionalnog Saveza osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i osvojila simpatije cijeloga svijeta, jednako tako prvi čovjek hrvatskoga nogometa u protekle se četiri godine svesrdno trudio ostaviti dobar dojam putujući Europom kao izaslanik UEFA-e.





Predsjednik


Kandidat: Aleksander Čeferin* (Slovenija)


Izvršni odbor


Dopredsjednik


Kandidat: Sandor Csany* (Mađarska)


Članovi


Ženski predstavnik


Florence Hardouin* (Francuska)


Ostali članovi


Elvedin Begić (BiH)Kairat Boranbajev (Kazahstan)Sandor Csany* (Mađarska)Armand Duka (Albanija)Fernando Gomes* (Portugal)Borislav Mihajlov* (Bugarska)Jesper Møller Christensen (Danska)Andrij Pavelko (Ukrajina)Luis Rubiales (Španjolska)Davor Šuker* (Hrvatska)

* ponovna kandidatura



Nije, naravno, nevažna činjenica da je Čeferin jedini predsjednički kandidat, da očekivano najveću potporu ima upravo u nacionalnim savezima u regiji, a da je Šuker pritom jedan od njegovih ljudi od povjerenja. Čeferinova potpora je, dakle, nešto na što Šuker može računati i kad je njegov reizbor u pitanju. Šuker je, uostalom, tijekom nedavna Čeferinova intervjua francuskom Le Mondu biranim riječima govorio o njegovom doprinosu europskom nogometu pa tijekom lobiranja može očekivati i nešto zauzvrat.