Jadranski derbi

NENAD GRAČAN: Rijeka je u psihološkoj prednost uoči derbija, Hajduk je poljuljan

Denis Frančišković

Nenad Gračan/Foto Glas Istre

Nenad Gračan/Foto Glas Istre

 Izbor Bišćana ne bih previše komentirao. U svakom slučaju, radi se o mladom i ambicioznom treneru koji se dokazao vrlo dobrim radom, prvo u »Rudešu«, a potom i u »Olimpiji«. Bišćan ima kvalitetu, a vjerujem i ambicioznost i želju. A kad dođe toliko željeni rezultat, mislim da će kroz njega biti puno jednostavnije slagati sve drugo u klubu – tvrdi Gračan



RIJEKA Nenad Gračan može barem nakratko odahnuti. Iza njega i mlade hrvatske reprezentacije više je nego zapažen uspjeh, U-21 hrvatska vrsta nakon punih 13 godina izborila je plasman na EURO, nešto što je zasad pošlo za rukom samo izbornicima Ivi Šušku i Martinu Novoselcu. No, Neno ne može bez nogometa, on je sastavni dio svakodnevnog života igrača koji je obilježio jedno pamtljivo razdoblje na Kantridi. Redovit je i posjetitetlj Rujevice u prvenstvenim utakmicama, možda i jedan od pozvanijih za najavu nedjeljnog jadranskog derbija »Hajduka« i »Rijeke« koji je ove sezone malo »izblijedio« s obzirom na turbulencije u oba »majstora s mora«. Uostalom igrao je i za »Rijeku« i za »Hajduk«, bio trener oba kluba…


– »Rijeka« je dobro krenula pa upala u krizu, nije to ono što se očekivalo. Slično je i s »Hajdukom«, ali mislim da će se dignuti obje momčadi, pogotovo »Rijeka« koja ima kvalitetu, da će biti puno bolja kad uhvati ritam. Novi trener ima i nove ideje, treba se tome prilagoditi, ali vjerujem da tu neće biti velikih problema kad je u pitanju »Rijeka« – ističe Gračan koji će u detekciji problema momčadi s Rujevice apostrofirati nekoliko faktora. Jednostavno, valjda dođu takvi trenuci nakon trofejnih sezona, puno slavlja, sreće i harmonije kluba i navijača.


Bez sportske sreće


– Izostalo je malo sportske sreće pa se na to nadovezalo ispadanje u Europi od Norvežana. Istina, to sve nosi malo nervoze i psihološkog opterećenja, a vjerojatno je zato došlo i do ostavke od Matjaža Keka koja je iznenadila. No, ona se osjetila, možda je bilo i malo zasićenosti i Kek je vidio da više ne može prenijeti na svoje igrače ono što je do tada prenosio sezonama. Većina igrača ostala je na okupu, otišao je Bradrić, a ovi koji su došli vidi se da imaju kvalitetu. U ovom trenutku najvažnije za »Rijeku« je da stvori kontinuitet rezultata – smatra Neno, dodajući kako novi trener ima mladi pedigre, a rezultati su ti od kojih se živi.




– Izbor Bišćana ne bih previše komentirao. U svakom slučaju, radi se o mladom i ambicioznom treneru koji se dokazao vrlo dobrim radom, prvo u »Rudešu«, a potom i u »Olimpiji«. Bišćan ima kvalitetu, a vjerujem i ambicioznost i želju. A kad dođe toliko željeni rezultat, mislim da će kroz njega biti puno jednostavnije slagati sve drugo u klubu – tvrdi Gračan.


Puno nezahvalnija situacija je u rivalu s juga. A dobroj i jakoj ligi, složit će se većina, treba i dobar »Hajduk«.


– »Hajduk« nikako da se nađe. Puno je nervoze, momčad nije standardizirana i to su veliki problemi. Sad je došao Zoran Vulić koji ima novi stil rada i odmah na početku se vidjelo da je to dobro. Posljednje dvije utakmice namaju rezultata, a dodatni problem za »Hajduk« u sljedećim utakmicama bit će i prazan stadion. Nije to baš najsjajnija situacija – kaže izbornik hrvatske mlade reprezentacije.


Zdrava konkurencija


Žalosti ga što se u nedjelju igra pred praznim tribinama. Vidjelo se dobro što to znači nedavno na Rujevici kad su snage odmjerile Hrvatska i Engleska.


– Ambijent nije za igrati ni za »Rijeku« niti za »Hajduk«. Igra bez publike nije ono što krasi nogomet, nimalo motivirajuće u ovom slučaju ni za jednu niti za drugu momčad. No, »Rijeka« je na Poljudu i pred punim tribinama posljednjih godina odigrala sjajne utakmice i pobjeđivala. »Hajduk« je sad poljuljan, a »Rijeka« u psihološkoj prednosti, posebno nakon pobjede u Zaprešiću. »Rijeka« sigurno ima određenu prednost uoči ovog jadranskog derbija – smatra Gračan kojeg raduje da se sve više ulaže u infrastrukturu HNL-a i što liga postaje sve konkurentnija. A bit će još i bolja, tvrdi riječki nogometni stručnjak.


– Već se prošlih godina pokazivalo da se prvenstva ne dobijaju na derbijima već na manjim utakmicama. Vrlo je bitno za naš nogomet da postoji dobra, jaka i zdrava konkurencija, a vidimo da je i sve više stranih ulagača. Vjerujem da će HNL biti sve jači i jači kako bude odmicalo vrijeme. Puno momčadi se može nečemu nadati, Europi ili uspješnoj sezoni, a »Dinamo« je tu dosta odmaknuo ispred svih.